La Perm mačka

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
La Perm mačka


Alena Zivkov
Izvor: chafervalley.de



Poreklo ……….
ili bolje rečeno - cela priča o nastanku jedne nove rase

Ime LaPerm dolazi iz engleskog jezika, iako zvuči više francuski. “Perm” se u svakodnevnom engleskom upotrebljava kao skraćenica za “permanent wave”, što na našem jeziku znači “trajna”, izraz iz frizerske terminologije. Znači dlaka mačke je u talasima (kovrdžasta). Talasi su nastali prirodnim putem, spontanom mutacijom, a sama mačka vodi poreklo od domaće mačke.

la_perm_macka.jpg


Na farmi gospodje Linde Richard Koehl u Oregonu/USA je 1982. god. mačka Speedy omacila šest mačića. Pet su bili “obicni” mačići kao i majka, šesto mače se odmah razlikovalo od ostalih jer uopšte nije imalo dlaku, samo se na goloj koži nazirala crna šara. Mače je inace bilo ružno i slabo i niko nije mislio da će preživeti. Na iznenađenje gosp. Richard mače se dobro razvijalo, a posle nedelju dana je počelo da dobija dlaku i to talasastu. Mala ženka je dobila ime Curly, što znači Loknica, Kovrdžica ili Talasić. Ona se nije samo po strukturi dlake razlikovala od ostalih u leglu nego i po obliku glave i građi tela. Bila je vižljasta i imala je izduženu njušku i velike uši. Kao što je običaj na farmama, mačići se podele, odnosno poklone, možda ostane jos jedno ili dva kao sledeća generacija koja će posle biti “školovana” za lovca na miševe. Na farmi je ostala Curly.


Gosp. Richards je odmah primetila da se Curly i po karakteru razlikuje od domaće mačke i pratila je budno njen razvoj. Curly je bila izrazito privržena i umiljata, stalno je trazila društvo čoveka i zahtevala njegovu posebnu pažnju. Bila je omiljena mačke gosp. Richards. I pored toga kretala se uglavnom slobodno po farmi i primerno je obavljala svoje zadatake kao lovac na miševe. Curly je dobila i prve mačiće, leglo od pet. Svi su bili kao i ona, prvo bez dlake. Dlaka koja je posle narasla bila je talasasta. Curly je još nekoliko puta dobila mačiće, legla su bila mešovita, mačići sa talasastom kao i sa normalnom dlakom. Gospođi Richards tada nije bilo jasno da je ona imala prvu mačku jedne nove rase. Ona nije imala nikakve uzgajivačke ambicije niti je imala pojma o genetici, jednostavno je bila zadovoljna sa svojim mačkama loknaste dlake. Pa ipak gosp. Richards je intuitivno zapisala svako leglo, opisala svako mače, kada se rodilo, ko je bio mužjak sa kojim se parila Curly i kome je mače dato. Zahvaljujuci zapisima gosp. Richards danas može da se utvrdi svaki predak sve do prve LaPerm mačke Curly.

Ipak posle nekoliko godina, jer Curly je konstantno dobijala mačiće talasaste dlake, gosp. Richard je počela da traži objašnjenja za tu pojavu i da sakuplja informacije. Tako je pronašla da se talasasta dlaka nasleđuje dominantno, znači bar jedan roditelj mora imati tu odliku. Po nagovoru jedne njene prijateljice i deset godina po rođenju njene Curly, Linda se rešila da nekoliko mačića sa talasastom dlakom pokaže na izložbi, da možda na taj način dođe do saznanja o čemu bi se kod te strukture dlake moglo raditi. U prijavi za izlozbu Linda je unela ime rase LaPerm. Tako je rasa dobila ime, odnosno pri tom imenu se ostalo. Odmah se pokazalo da se radi o novoj rasi nastaloj spontanom mutacijom, rasi koja nije imala nikakve sličnosti sa bilo kojom rex-rasom. Svi poznavaoci genetike i sve sudije bili su istog misljenja. Tako je gosp. Richard posle te izložbe počela intenzivno da se bavi “svojom” novom rasom, da se bori za njeno priznanje u pokroviteljskim savezima i naravno da doprinese popularnosti rase u svetu uzgajivaca i ljubitelja macaka. Uzgajivačnica gosp. Richard nosi ime KLOSHE i postoji jos i danas. Može se reći da taj dan TICA izlozbe 1992. god. označava pocetak uzgajivanja rase LaPerm. Širom sveta danas ima oko stotinu uzgajivača ove rase.

Od 1992. rasa je priznata kod TICA i WCF, od 2003. ima champion status kod TICA. CFA jos nije priznao rasu, ali i u ovom najstarijem savezu se uspešno radi u tom pravcu.


Izgled

Kad bi hteli kratko da opisemo
LaPerm mogli bi reći da izgleda kao domaća mačka samo što ima talasastu dlaku, što ona zapravo i jeste…..na prvi pogled. Ako pomislimo da ni domaće mačke nisu sve iste, ima ih malih i kompaktnih sa velikom okruglom glavom kao i vižljastih dugih nogu sa malom glavom, onda je teško sebi predstaviti jednu LaPerm.

Sva sreća da svaka rasa ima svoj standard, tako i
LaPerm , koji kaže kako ona treba da izgleda. Za definisanje standarda poslužio je jedan divan mužjak riđe boje, rođen u uzgajivačnici gosp. Richard, po imenu Kloshe BB Sunshine. Šta znaci BB razložićemo kasnije.

LaPerm
je mačka srednje veličine, polu-orijentalnog tipa što znači da nije jaka i kompaktna kao Britanska Kratkodlaka mačka, a nije ni tako tanka i vižljasta kao Orijentalka. Moglo bi se reći da je slična Abisinki samo nesto veća. Zadnje noge su nesto duže nego prednje kao i kod mnogih rasa, ali su proporcije tela veoma usklađene. Glava je trouglastog oblika, uši su srednje veličine i tako plasirane da dopunjavaju oblik glave. Linija nosa je blago konkavna, brada čvrsta i izražena. Oči su oblika badema, lako kose. Oči se šire i postaju okrugle ako je mačka u fazi koncentracije na plen. Dozvoljene su sve boje očiju.

LaPerm
ide uvek uzdignute glave koju nosi vrat srednje dužine.

Curly, prva
LaPerm mačka bila je kratke dlake. Danas se LaPerm uzgaja i u dugodlakoj varijanti naročito omiljenoj i jos češće uzgajanoj, verovatno zato što se ona već na prvi pogled razlikuje od ostalih rasnih mačaka rex grupe (sa talasastom dlakom). Dozvoljene su sve boje i šare dlake kao i point (maska kao kod Sijamke).

la_perm_point.jpg
la_perm_tabby.jpg

LaPerm sa point sarom crno-bela LaPerm i jedna sa tabby sarom

Najčešće se sreću riđe
LaPerm, kao de se ispostavilo da upravo riđa boja naglašava talase dlake. Struktura dlake, odnosno sama dlaka je često različitog kvaliteta. Može da bude više ili manje talasasta, čvrsta ili meka, ponekad svilenkasta što je najčešće slučaj kod čisto bele boje. Težiste standarda leži na opisu dlake i optimalno definiše kako kratkodlaku tako i dugodlaku varijantu i zahteva dlaku pretežno talasastu, manje kovrdžavu. Talasi treba da budu elastični a ne kruti, koža ispod dlake treba da se oseti pod prstima. U svakom slučaju dlaka treba malo da odstoji a ne da leži uz telo kao kod mačaka rex grupe. mačka izgleda kao da je čupava, neuredna i neočešljana.

la_perm_shorthair.jpg
la_perm_longhair.jpg

kratkodlaka LaPerm dugodlaka LaPerm

LaPerm mačići se rađaju uglavnom bez dlake. Ustvari mačići nisu potpuno goli kao što su to rase Peterbald i Sphynx. Kod novorođenih se dlaka najčešće sastoji od mekih kratkih vlasi tako da se koža jasno vidi. Ta "gola“ faza traje i do pet meseci.

Ne svi, ali većina uzgajivača koristi i danas sistem oznaka Linde Richard Koehl BB, BC i BS koje se dodaju imenu mačke i označavaju kakvo je mače rođeno. BB=born bald znači rođeno golo, BC=born curly znači rođeno kovrdžavo i BS=born straight znači rođeno sa pravom dlakom. Pošto su još uvek dozvoljena "outcross“ sparivanja ( i sa drugim rasama) većina LaPerm mačaka nisu homozigoti tako da se rađaju i mačići sa pravom dlakom koji se u pedigreu označavaju sa: Non Standards


la_perm_mace_pm.jpg

LaPerm mače BC

Karakter

Rasne mačke su uglavnom sve privržene čoveku, ali privrženost jedne LaPerm je neopisiva i ne samo privrženost nego sve što radi i kako radi je toliko dopadljivo da svako ko je jednom sretne i doživi ne moze da odoli želji da i sam poseduje jednu.

Pri opisu jedne rase najčešće se izaberu nekoliko reči kao spretna, zivahna, razigrana, ljubopitljiva, umiljata, inteligentna, privržena, šarmantna itd. koje odgovaraju karakteru mačke. Svi navedeni opisi odgovaraju i LaPerm mački, ali zvuče kao fraze jer ona mora da se doživi u akciji. I pored toga što je konstantno u društvu čoveka ona nije ni malo dosadna svojim intenzivnim prisustvom. LaPerm veoma brzo razume šta čovek želi a šta ne i kako treba da se postavi da dođe do željenog cilja. Pored čoveka voli i društvo drugih mačaka, ali nije obavezno, ona zna i sama da se zabavlja, da bude sama sebi dovoljna i nema neodoljivu potrebu da se kreće napolju slobodno. LaPerm je idealna mačka za ljude koji mogu da drže životinju samo u stanu.

la_perm_1.jpg


 
Natrag
Top