Kvalifikacije za EURO 2016

Učlanjen(a)
04.04.2010
Poruka
6.505
Kreću kvalifikacije za EURO 2016 - Ko su glavni favoriti?
  • 07. septembar 2014.

  • 11:31

  • Izvor: Sportske.net
Danas počinje novi reprezentativni ciklus koji će kuminirati početkom jula 2016. godine u Francuskoj kada se bude igralo finale Evropskog prvenstva. Ko su najveći favoriti za osvajanje?

logo-news.png



advokat600302113020140906163851.jpg

Foto: Beta/Branislav Božić/Av
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu počinju danas mečevima Danska-Jermenija, Gruzija-Irska i Mađarska-Severna Irska, ostali igraju nešto kasnije u toku dana.

Nakon završenog Svetskog prvenstva krenuo je novi ciklus, a po prvi put ćemo na završnici Evropskog prvenstva gledati 24 najbolje selekcije. Ovo svakako najbolje reprezentacije Starog kontinenta moraju da iskoriste i da se lakše plasiraju na završnicu.

Tamo je već reprezentacija Francuske, večerašnji protivnik naše selekcije. Oni su domaćini i nakon sasvim solidnog nastupa na Svetskom prvenstvu osnovni cilj im je da osvoje ovaj šampionat. Imaju dosta perspektivnih igrača, dve godine jeste dug period, ali sa zvezdama kakve su Pol Pogba i Antoan Grizman, kao i sa domaćom publikom, mogu mnogo na završnici EP.

Prvi favorit jeste reprezentacija Nemačke, zvanični šampion sveta. Nakon dominacije Španaca poslednjih nekoliko godina primat u svetu je preuzela četa Joakima Leva, pa sada nakon osvojenog Svetskog prvenstva sigurno da spadaju u glavne favorite za osvajanje. Filip Lam se povlači iz reprezentacije, biće teško bez njega, ali Nemci imaju sasvim solidne igrače koji su u stanju da zamene kapitena Bajerna iz Minhena.

Tačnije, Marko Rojs, Mario Gece, Toni Kros, Tomas Miler i ostali će biti u najboljim godinama, videćemo hoće li biti ponovo na vrhu. Njih će kao kapiten predvoditi Bastijan Švajnštajger.

308107_640.jpg

foto: Beta

Španija će svim silama da se bori protiv toga da nisu više najbolja selekcija u Evropi, Del Boske je donekle izmenjao tim, ali suština je ostala ista. Ekipa koja je "pročitana" na prvenstvu sveta će predvođena Inijestom pokušati da odbrani tron.

Polufinalista Svetskog prvenstva, Holandija, nikada ne treba da bude otpisivana sa velikih takmičenja jer su uvek u stanju da dođu do same završnice. Ponovo će ih predvoditi Van Persi i Roben, videćemo koliko oni mogu u završnici EP, ne dovodimo u pitanje njihov plasman tamo.

Reprezentacija koju nikako ne treba otpisati jeste Belgija. Ova reprezentacija ima potencijal da bude najboja ikada ikada kada je ova zemlja u pitanju, što bi svakako moglo da predstavlja problem za njih. Ova selekcija predvođena kapitenom Mančester Sitija, Vensanom Komapnijem i fudbalerom Čelsija, Edenom Azarom koji ima potencijal da bude i najbolji fudbaler sveta, biće jedna od favorita.

Italija i Engleska mogu biti stavljen u jedan koš, obe osećaju ogroman pritisak, uspeh je imperativ kada su oni u pitanju.Italija je za razliku od Engleske zamenila trenera, novi šef struke je Antonio Konte. Takođe, pitanje plasmana ne sme da se postavi, pitanje je samo koliko ove reprezentacije mogu na samom prvenstvu.

Portugal, ekipa koja se nalazi u našoj grupi i koja je glavni favorit za osvajanje prvog mesta, je ekipa u kojoj igra Kristijano Ronaldo, ali i ekipa koja ima još nekoliko odličnih fudbalera. Ne smeju se zaboraviti samo zbog činjenice da najbolji igrač sveta igra za njih, i ukoliko bude u potpunosti zdrav Portugal može predstavljati opasnog rivala na EP.

Reprezentacija Srbije jednostavno mora da se plasira u Francusku, svi se nadamo da neće biti problema, a ukoliko se to desi, Srbija bi mogla da predstavlja favorita iz senke na tom prvenstvu, zajedno sa Hrvatskom i Rusijom. Dik Advokat je postavljen za selektora, očekivanja su prevelika, posebno ako imamo u vidu da se od igrača poput Lazara Markovića i Aleksandra Mitrovića očekuje da budu svetska klasa za dve godine.

Napad je ono što je najviše zabrinjavalo naciju, a sa ovom dvojicom bi reprezentacija Srbije imala čemu da se nada na EP. Za odbranu ne treba brinuti.

Koliko može naša reprezentacija i ko su favoriti za osvajanje EP?
 
Učlanjen(a)
24.07.2014
Poruka
112
Mislim da ce prve dvije utakmice biti krucijalne, pogotovo prva protiv Jermenije. Jako tesko gostovanje na strani.Ako tu dobijemo uradjeno je vise od pola posla. Po kvalitetu mozemo biti i prvi u grupi ali smo vidjeli skoro bas da kvalitet nepobjedjuje uvijek.
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
Kako komentirate katastrofu BiH protiv Kipra na pocetku kvalifikacija?
 
Učlanjen(a)
24.07.2014
Poruka
112
To je samo posledica lose atmosfere u svlacionici. Poznajem licno Haris Medunjanina i znam da je kao prvo on nezadovoljan Susicem i strucnim stabom. Bosna u oktobru igra dvije krucijalne utakmice i nisam bas optimista sto se tih utakmica tice. Bosni treba selektor sa vise autoriteta koji smije da zagalami i na Dzeku i na sve ostale.
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
To je samo posledica lose atmosfere u svlacionici. Poznajem licno Haris Medunjanina i znam da je kao prvo on nezadovoljan Susicem i strucnim stabom. Bosna u oktobru igra dvije krucijalne utakmice i nisam bas optimista sto se tih utakmica tice. Bosni treba selektor sa vise autoriteta koji smije da zagalami i na Dzeku i na sve ostale.
Odlican komentar. I ja se slazem da treba doci neko sa vise autorireta, ali savez je u petak opet podrzao Susica. Najveci je problem sto ce BiH izgubiti sanse da se kvalif. ako izgube bodove u naredne dvije utakmice, a ako se to desi, valjda se Susic otici.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
EURO 2016: Ko će ući na mala vrata?
B92
Trodnevni uvod u veliku evropsku avanturu počeo je nekim šokantnim rezultatima, a pred nama je još 18 utakmica u preostalih 6 grupa.

Portugalski debakl može da posluži kao odlična opomena preostalim favoritima, ali novi sistem takmičenja dozvoljava da napravite kiks ili dva.

Za mnoge učesnike ovaj ciklus predstavlja novi početak, posle smene generacija ili neuspeha u prethodnom ciklusu. Neki su, kao Holandija ili Belgija, to odradili uspešno tokom prethodne dve godine i sada se spremaju da ubiraju plodove dobrog i pravovremenog rada.

Grupa A
1696821873540dadfbd117e770180080_w640.jpg

Beta/AP Photo/Themba Hadebe
Holandija, Češka, Turska, Letonija, Island, Kazahstan

Selekcija Holandije godinama unazad igra kvalifikacije izuzetno ubedljivo, a i ovog puta ima grupu po meri – niko od rivala ne deluje kao tim koji će se u narednom periodu probiti u vrh evropskog fudbala. „Oranje“ sada na klupi ima Gus Hidinka, koji ima nezahvalnu ulogu, jer je njegov prethodnik Luj van Gal ostvario ogroman uspeh, osvojivši treće mesto na svetu sa izrazito limitiranom selekcijom.

Holandija je iskoristila prethodne godine da izvrši smenu generacija posle debakla u Ukrajini, a čini se da od preostalih iz stare garde samo Arjen Roben ima volju da nastavi na najvišem nivou. Ipak, rezerve holandskog tima su velike, sa povratkom Strotmana u tim oni će biti mnogo izbalansiraniji i svakako su favoriti grupe.

Ispod toga je prilično otvoren prostor. Česi imaju bogatu istoriju i bolji skor sa svim rivalima, ali su u prošlim kvalifikacijama igrali ispod očekivanja, a poraz od Jermena kod kuće pokazao je da su vrlo ranjivi. Prvi put posle dve decenije Česi nemaju zvezde u timu, a čak ni najozbiljnije ime, golman Petr Čeh, više nije starter u svom klubu.

Turska već dugo traži sebe, od polufinala EP 2008. nisu igrali na velikom turniru i proširenje takmičenja vide kao svoju veliku šansu. Ipak, njihovi najbolji gastarbajteri igraju za zemlje u kojima žive, a domaćim klubovima glavne zvezde su stranci. Posle užasnog početka prošlih kvalifikacija povratak Fatiha Terima umalo ih je doveo u baraž i selektor može da bude bitan faktor i ovog puta.

Island je bio hit prošlih kvalifikacija, iskoristio je nejaku grupu i stigao do baraža, gde nisu mogli da se nose sa iskusnijim Hrvatima. Sa populacijom 7 i po puta manjom od letonske, a 240 puta od turske, ova ostrvska zemlja već dugo stvara odlične igrače i ima realne šanse da se umeša u borbu za treće mesto.

Letonci su najveći uspeh u istoriji ostvarili izbacivši Tursku u baražu za EP 2004, i još uvek su najmanje zemlja koja je igrala na šampionatima kontinenta. Ni sada, kao ni tada, ne mogu da se pohvale ni solidnim klubovima, niti zvezdama u velikim klubovima Evrope (za razliku od svoje košarkaške selekcije), ali ako su tada uspeli, što se ne bi nadali i sada.

Kazahstan je tim u usponu. Velika ulaganja u fudbal počela su da se otplaćuju na klupskom nivou, gde su i ovog leta imali solidne rezultate i dva predstavnika u plej-of rundi za Ligu Evrope. Realni faktori takođe idu na ruku ovoj ekipi – dugo putovanje i velika vremenska razlika čine da su im gosti obično daleko od pune forme kada stignu u centralnu Aziju.

Holandija (NED)
Savez osnovan: 1889
Stadion: De Keip (Roterdam)
Međunarodni trofeji: EP 1988

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 SP 2014 treće mesto
EP 2012 EP 2012 grupa
SP 2010 SP 2010 vicešampioni
EP 2008 EP 2008 četvrtfinale
SP 2006 SP 2006 osmina finala

v Češka 5 4 9 19:28
v Turska 5 3 2 12:5
v Letonija 1 0 0 3:0
v Kazahstan nisu igrali
v Island 9 1 0 33:4

Češka (CZE)
Savez osnovan: 1901
Stadion: Arena Đenerali (Prag)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 četvrtina finala
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 grupa
SP 2006 grupa

v Holandija 9 4 5 28:19
v Turska 10 3 3 37:11
v Letonija 2 0 0 6:2
v Kazahstan nisu igrali
v Island 6 1 1 18:7

Turska (TUR)
Savez osnovan: 1923
Stadion: Kemal Ataturk (Istanbul)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifilkovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 polufinale
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Holandija 2 3 5 5:12
v Češka 3 3 10 11:37
v Letonija 1 2 1 8:7
v Kazahstan 4 0 0 15:1
v Island 1 2 4 9:13

Letonija (LAT)
Savez osnovan: 1921
Stadion: Skonto stadion (Riga)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Holandija 0 0 1 0:3
v Češka 0 0 2 2:6
v Turska 1 2 1 7:8
v Kazahstan 2 1 0 5:2
v Island 2 1 1 9:6

Island (ISL)
Savez osnovan: 1947
Stadion: Laugardalsvelur
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Holandija 0 1 9 4:33
v Češka 1 1 6 7:18
v Turska 4 2 1 13:9
v Letonija 1 1 2 6:9
v Kazahstan nisu igrali

Kazahstan (KAZ)
Savez osnovan: 1914
Stadion: Astana arena
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Holandija nisu igrali
v Češka nisu igrali
v Turska 0 0 4 1:15
v Letonija 0 1 2 2:5
v Island nisu igrali

Grupa B
614972588540dadfcab8af030818996_w640.jpg

Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Bosna i Hercegovina, Belgija, Izrael, Vels, Kipar, Andora

Debi Zmajeva na najvećoj sceni prošao je ispod svih očekivanja. Ekipa Safeta Sušića pokazala je veliku nervozu protiv Argentine, što ih je sprečilo da na startu načine senzaciju, ali je pravi problem tek usledio. Iako favoriti za prolazak, tim BiH je potpuno podbacio u ključnom meču sa Nigerijom i ispao već posle drugog kola. Ušli su u prvi šešir za ovaj žreb, ali nisu dobili laku grupu i sigurno neće biti prvi favoriti. Ipak, iskustvo sa SP trebalo bi da bude dovoljno da ih dovede do Francuske.

Najjači tim u grupi bez sumnje je Belgija. Odlično popunjena na svim pozicijama selekcija koju vodi Mark Vilmots nije igrala posebno dobro u Brazilu, ali je bez problema stigla do četvrtfinala i završila kao šesta po učinku. Sa igračima koji tek ulaze u najbolje godine i nastupaju u najvećim ekipama Evrope, Belgijanci će u deceniji koja dolazi biti ozbiljni kandidati i za trofeje. Sve osim rutinskog prvog mesta bilo bi pravi šok.

Izrael je tim koji je definisao pojam „zamalo uspešni“ u prethodnoj deceniji. Uvek sasvim solidni, oni nikad nisu uspeli da naprave završni korak i plasiraju se na neki veliki turnir i proširenje je za njih stiglo kao pravi spas. Problem može biti politička situacija u njihovoj zemlji, klubovi su zbog sukoba na granici sa Gazom morali da kao domaćini igraju na Kipru, a ako i selekcija bude morala da učini isto biće u teškoj poziciji. Bila bi to šteta, s obzirom na novi stadion u Haifi koji je nedavno otvoren.

Priče o velškim fudbalskim herojima koji su se penzionisali, a nisu videli veliko takmičenje dobro je poznata svima koji prate fudbal. Tri puta u poslednjih 30 godina oni su ostajali bez plasmana u završnim minutima poslednjeg kola, dva puta od tri su ih koštale naše selekcije. Sada na raspolaganju imaju dve ozbiljne zvezde – Gareta Bejla i Arona Ramzija, i sasvim pristojnu prateću ekipu, koja bi trebalo da ih stavi bar u ravan sa bh. selekcijom u borbi za drugo mesto.

Kiparski fudbal prošao je kroz renesansu tokom prošle decenije, kada su im klubovi stigli i do Lige šampiona, a reprezentacija počela da se budi. Ipak, preporod je bio posledica velikog priliva solidnih stranih igrača, pa na domaću selekciju ipak nije imao toliko blagotvoran efekat. Činjenica je da ostrvljani više nisu ekipa za popravljanje gol-razlike kao nekad, ali je takođe izvesno da trenutno nisu dovoljno jaki ni za borbu za treće mesto u grupi.

Andora je jedan od onih timova za koje unapred znate da nemaju nikakve izglede za uspeh. Sa igračkim kadrom koji je sastavljen od igrača iz domaće lige i španskih četvrtoligaških timova teško je očekivati više. U istoriji ova selekcija je dobila 3 meča i postigla 19 golova. Svaki dodatak na tu listu za njih je uspeh. Njihov stadion može biti problem za neke od rivala, jer veštačka trava na njemu znatno ubrzava loptu, ali je razlika u kvalitetu dovoljno velika da to ne odigra preveliku ulogu.

Bosna i Hercegovina (BIH)
Savez osnovan: 1920
Stadion: Bilino polje (Zenica)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 grupa
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Belgija 3 0 1 8:7
v Izrael 0 1 1 1:3
v Vels 1 1 0 4:2
v Kipar nisu igrali
v Andora nisu igrali

Belgija (BEL)
Savez osnovan: 1904
Stadion: Kralj Boduen (Brisel)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 četvrtfinale
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v BiH 1 0 3 7:8
v Izrael 4 0 1 11:3
v Vels 5 2 3 16:16
v Kipar 6 1 0 13:3
v Andora 2 0 0 4:0

Izrael (ISR)
Savez osnovan: 1954
Stadion: Sami Ofer (Haifa)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v BiH 1 1 0 3:1
v Belgija 1 0 4 3:11
v Vels 0 2 2 3:7
v Kipar 9 3 2 32:17
v Andora 2 0 0 6:1

Vels (WAL)
Savez osnovan: 1876
Stadion: Kardif Siti stadion
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v BiH 0 1 1 2:4
v Belgija 3 2 5 16:16
v Izrael 2 2 0 7:3
v Kipar 3 0 2 7:5
v Andora nisu igrali

Kipar (CYP)
Savez osnovan: 1948
Stadion: GSP stadion (Nikozija)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovalli
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v BiH nisu igrali
v Belgija 0 1 6 3:13
v Izrael 2 3 9 17:32
v Vels 2 0 3 5:7
v Andora 3 0 0 9:2

Andora (AND)
Savez osnovan: 1994
Stadion: Komunal d'Andora La Velja
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v BiH nisu igrali
v Belgija 0 0 2 0:4
v Izrael 0 0 2 1:6
v Vels nisu igrali
v Kipar 0 0 3 2:9

Grupa C
1910764731540dadfd68926743024220_w640.jpg

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Španija, Ukrajina, Slovačka, Belorusija, Makedonija, Luksemburg

Dvostruki branilac titule u novi ciklus ulazi u stanju šoka. Katastrofa u Brazilu pokrenula je opšte preispitivanje, a godine učinile da se nekoliko bitnih igrača oprosti od reprezentacije. Obnovu će vršiti Visente del Boske, kome je uprkos debaklu ukazano poverenje. Problem sa Del Boskeom je što je njegova promena stila igre i dovela Špance dovde. Oni su 2010. bili prvaci sveta sa samo osam datih golova, a problemi sa realizacijom vidljivi su i sada, protiv Francuza u prijatelsjkom meču nisu ni šutnuli u gol. No, teškoće ne bi trtebalo da stignu već u kvalifikacijama, gde je Furija mnogo jača od svih rivala.

Prošlo prvenstvo kao domaćini završili su u grupi, a ovog puta Ukrajinci moraju da se nose i sa teškom situacijom u svojoj zemlji, gde rat besni već više od pola godine. Ti problemi mogli bi da učine da ova grupa bude potpuno izjednačena ispod Španije i iznad Luksemburga. Talenta u ukrajinskom fudbalu ne manjka, ali sa Donjeckom u plamenu i igračima koji jedva čekaju da pobegnu iz zemlje biće im vrlo teško.

Slovački tim konačno ima dobru šansu da ponovi uspeh iz 2010. godine, kada su ne samo otišli na SP, nego su i prošli grupu u kojoj je ostala Italija. Sa superzvezdom Marekom Hamšikom, koji još uvek nije dosegao vrhunac u karijeri, i stubom u vidu Martina Škrtela, ekipa koju vodi Jan Kozak mogla bi da već na startu takmičenja u Kijevu načini gigantski korak ka debiju na EP.

Beloruski tim se takođe nada prilici da se nađe na velikom takmičenju prvi put u istoriji. Ohrabreni kontinuitetom svog najboljeg kluba, koji igra već četvrti put u LŠ, momci koje vodi iskusni tandem Kondratjev-Zigmnatovič, kojeg se sećamo iz poslednjih sovjetskih godina, nadaju se da bi mogli da naprave iskorak. Problem je u tome što je Hleb duboko u tridesetim godinama, a pravog naslednika nema. Ekipi nedostaje iskustvo u igranju na najvišem nivou, jer ceo tim igra po domaćim ili osrednjim ruskim i turskim ekipama.

Makedonski tim ulazi u novi ciklus znantno oslabljen povlačenjem dva ključna igrača – Nikolčeta Noveskog i Gorana Pandeva. Novi tim koji pravi Bošlo Đurovski bazira se na mladim igračima, više od polovine pozvanih za susret sa Španijom ima do 24 godine. Uprkos mladosti, dobrim delom momci igraju u inostranstvu, a neki od njih (kao Agim Ibraimi u Mariboru, Ferhan Hasani u Brendbiju, Mojsov u Branu, Trajkovski u Zulte Varegemu) igraju bitne uloge.

Luksemburžani su tim od kojeg se ne može očekivati plasman na završni turnir, ali se sasvim realno očekuje da iznenade nekog. Iako su decenijama bili jedna od ekipa sa samog dnba evropskog fudbala, oni u poslednjih desetak godina redovno kažnjavaju rivale koji ih potcene. Do sada su pobeđivali čak tri rivala iz grupe, sva tri u poslednjih 8 godina, a u prošlim kvalifikacijama su namučili čak i Portugal. Očekujte i ovog puta jedno do dva iznenađenja.

Španija (ESP)
Savez osnovan: 1914
Stadion: -
Međunarodni trofeji: SP 2010, EP 1964, 2008, 2012

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 grupa
EP 2012 šampioni
SP 2010 šampioni
EP 2008 šampioni
SP 2006 osmina finala

v Ukrajina 2 1 0 8:3
v Slovačka 3 1 0 12:4
v Belorusija 2 0 0 6:1
v Makedonija 3 0 0 8:2
v Luksemburg 4 0 0 7:0

Ukrajina (UKR)
Savez osnovan: 1991
Stadion: Olimpijski stadion, Kijev
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 grupa
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 četvrtfinale

v Španija 0 1 2 3:8
v Slovačka 1 2 0 5:4
v Belorusija 3 3 1 7:4
v Makedonija 0 1 1 0:1
v Luksemburg 1 0 0 3:0

Slovačka (SVK)
Savez osnovan: 1938
Stadion: Stadion Pasijenki
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 osmina finala
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Španija 0 1 3 4:12
v Ukrajina 0 2 1 4:5
v Belorusija 1 0 0 4:0
v Makedonija 4 2 0 12:2
v Luksemburg 2 0 1 8:3

Belorusija (BLR)
Savez osnovan: 1989
Stadion: Borisov arena
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Španija 0 0 2 1:6
v Ukrajina 1 3 3 4:7
v Slovačka 0 0 1 0:4
v Makedonija nisu igrali
v Luksemburg 3 2 1 6:2

Makedonija (MAK)
Savez osnovan: 1927
Stadion: Stadion Filip II (Skoplje)
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Španija 0 0 3 2:8
v Ukrajina 1 1 0 1:0
v Slovačka 0 2 4 2:12
v Belorusija nisu igrali
v Luksemburg 1 0 1 5:3

Luksemburg (LUX)
Savez osnovan: 1908
Stadion: Žosi Bartel
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Španija 0 0 4 0:7
v Ukrajina 0 0 1 0:3
v Slovačka 1 0 2 3:8
v Belorusija 1 2 3 2:6
v Makedonija 1 0 1 3:5

Grupa E
531325588540dadfe05364939343050_w640.jpg

Beta/AP Photo/Alastair Grant
Engleska, Švajcarska, Slovenija, Estonija, Litvanija, San Marino

Tužna slika engleskog tima na SP nije se mnogo promenila ni tokom priprema za start kvalifikacija u kojima neće biti nekih od važnih igrača koji su se povukli iz nacionalnog tima. Engleska ima sistemski problem, igrači iz mlađih kategorija izlaze potpuno nedovršeni, a već sa statusom zvezde, a seniorski tim ne može dalje od četvrtfinala od 1996. Imali su sreće sa grupom i malo je verovatno da mogu da se ne plasiraju na EP.

Švajcarska selekcija nije se proslavila na SP u Brazilu, ali je mogla lako da čak prođe i Argentinu. Multikulti tim alpske konfederacije ima ogroman potencijal, ali se čini da ih raskošni talenat balkanskih igrača previše guši, jer je postao sebi svrha, umesto da je samo dopuna domaćem efikasnom razmišljanju. A ko bi bolje to mogao da prepozna i promeni od još jednog ex-YU znalca Vladimira Petkovića. Dojučerašnji trener Lacija odlična je zamena za Hicfelda, a ukoliko dobro sklopi kockice njegov tim bi mogao da osvoji grupu i zadrži se u Top 10 na FIFA listi.

Slovenci su sa Švajcarskom igrali i u prethodnim kvalifikacijama i poraz u Bernu ih je upravo i koštao baraža. Ekipa Srečka Kataneca se nije proslavila ove godine u prijateljskim mečevima, jer uz tri poraza nije dala ni gol, ali je sve igrala na terenima timova koji su odigrali dobro SP. Raspored na startu mogao bi da za Sloveniju bude problem – tri meča na strani i duel sa Švajcarskom u Mariboru je njihov program za 2014. Upravo bi Maribor mogao da bude odlična inspiracija, zbog plasmana u LŠ. Kampl, Matavž, Iličić i Birsa obećavaju golove, a sjajni golmanski tandem Handanović – Oblak mogao bi da bude ključ borbe za EP.

Estonija sanja reprizu svog najslavnijeg fudbalskog učinka, kada su isrped Srbije stigli u baraž za prošlo EP. Malo je verovatno da će se to dogoditi. Selektor Tarmo Ritli, inonim za sve uspehe poslednjih godina, otišao je u Kazahstan, zamenio ga je mladi Šveđanin Joakim Peršon. Nema ni drugog Tarma – Kinka – drugog simbola debakla u Humskoj. On je tada poveo preokret baltičke selekcije, ali sada nije u timu, čije je najpoznatije ime Ragnar Klavan odlični efanzivac Augzburga.

Ako nešto treba da raduje Litvance, to je činjenica da su im u grupi skoro-pa-komšije sa Baltika i dve alpske selekcije: od poslednje 23 utakmice odigrane u dve i po godine oni su pobedili samo Finsku, Letoniju i dvaput Lihtenštajn. Šalu na stranu, Litvanija nije zemlja fudbala, a u ovim krajevima ostaće upamćena po ključnim pobedama ostvarnim tamo. Ni ova generacija nema mnogo razloga da se nada čudu, posebno ako se zna kakav imidž im ima ključni igrač Saulius Mikolunas. On je u poslednjih 7 godina bio u dva kluba koja su umalo ugašena i prebačena u niži rang (FBK Kaunas, Harts), jednom koji je prebačen u drugu državu i prebačen u niži rang (Sevastopolj) i jednom koji je ugašen dok je on bio tu (Arsenal Kijev). Da se čelnici Šahtjora iz Soligorska dobro zamisle.

San Marino prilično redovno igra u grupi sa Englezima, što kolegama sa Sky Sportsa pruža priliku da nas zabave spiskom zanimanja kojima se za novac bave reprezentativci najstarije evropske republike. U prošlim kvalifikacijama samo jedan je bio profesionalni fudbaler, Mirko Palaci. Ništa se nije promenilo ni sada i ovaj tim može da bude presrećan kad god postigne gol (20 u istoriji, jedan više od Andore), a bod bi bio ogroman uspeh.

Engleska (ENG)
Savez osnovan: 1893
Stadion: Vembli
Međunarodni trofeji: SP 1966

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 grupa
EP 2012 četvrtfinale
SP 2010 osmina finala
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 četvrtfinale

v Švajcarska 14 5 3 52:19
v Slovenija 2 0 0 3:1
v Estonija 2 0 0 6:0
v Litvanija nisu igrali
v San Marino 4 0 0 26:1

Švajcarska (SUI)
Savez osnovan: 1895
Stadion: -
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 osmina finala
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 grupa
EP 2008 grupa
SP 2006 osmina finala

v Engleska 3 5 14 19:52
v Slovenija 5 1 1 14:5
v Estonija 2 0 0 10:0
v Litvanija nisu igrali
v San Marino 2 0 0 11:0

Slovenija (SVN)
Savez osnovan: 1920
Stadion: Stožice
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 grupa
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Engleska 0 0 2 3:1
v Švajcarska 1 1 5 5:14
v Estonija 5 1 1 12:4
v Litvanija 0 0 2 2:4
v San Marino 2 0 0 8:0

Estonija (EST)
Savez osnovan: 1921
Stadion: Le Kok Arena (Talin)
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Engleska 0 0 2 0:6
v Švajcarska 0 0 2 0:10
v Slovenija 1 1 5 4:12
v Litvanija 18 8 19 75:70
v San Marino 1 0 0 1:0

Litvanija (LTU)
Savez osnovan: 1922
Stadion: LFF stadion
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Engleska nisu igrali
v Švajcarska nisu igrali
v Slovenija 2 0 0 4:2
v Estonija 19 8 18 70:75
v San Marino 2 0 0 5:0

San Marino (SMA)

Savez osnovan: 1931
Stadion: Olimpiko Seravale
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Engleska 0 0 4 1:26
v Švajcarska 0 0 2 0:11
v Slovenija 0 0 2 0:8
v Estonija 0 0 1 0:1
v Litvanija 0 0 2 0:5

Grupa G
1245726072540dadffda1fd159367459_w640.jpg

Beta/AP Photo/Claudio Bresciani, TT
Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora, Moldavija, Lihtenštajn

Ruski tim osramotio se u Brazilu više nego ijedan drugi, a nestvarno zvuči podatak da najskuplji svetski selektor i dalje mirno radi. Pravilo je da ekipe koje su domaćini velikih takmičenja u bliskoj budućnosti lagano podižu formu ka tom trenutku i realno je očekivati da Rusi sa velikim ambicijama uđu u ovaj ciklus. Nove mere koje FS Rusije sprema, sa smanjenjem broja stranaca u RPL usmerene su ka ozbiljnom razvoju ruskih zvezda. U grupi koju imaju Rusi ne bi smeli da imaju mnogo problema, pogotovo ako se zna da kod kuće nisu izgubili u poslednje 22 utakmice, što im je najduži niz u istoriji.

Zlatan Ibrahimović već je predugo sinonim za švedski fudbal. Od kada je još kao igrač Ajaksa stupio na veliku scenu, on privlači veliku pažnju, ali godinama unazad nema nikog ko može da prati njegov korak. U prethodne dve godine Šveđani su pokazali veliku moć, posebno u mečevima sa Nemcima i Englezima (posle 0:4 i 0:2 dali po 4 gola), ali je bitku dve superzvezde u baražu dobio Kristijano Ronaldo. Ovog puta čeka ih neugodna grupa, u kojoj bi tim „tri krune“ morao da nađe bar još neko oružje ako želi mesto na EP.

Austrijanci se decenijama nisu kvalifikovali ni na jedno takmičenje, jedini nastup od 1998. Imali su kao domaćini 2008. (kad su bili poslednji u grupi), a poslednji put su prošli prvu fazu nekog takmičenja još 1982. Baš kao i Šveđani, i Austrijanci velike nade polažu u ex-YU igrače, pre svih Dragovića, Junuzovića i Arnautovića, ali je nedvosmisleno prva zvezda tma David Alaba. Bek Bajerna, koji u nacionalnoj selekciji igra na sredini terena, simbol je novih tendencija – omladinska škola bečke Austrije okuplja i odlično obučava decu imigranata i u bliskoj budućnosti biće baza buđenja fudbala u zemlji koja je prednjačila tokom tridesetih. Dok se to ne desi ključnu ulogu u razvoju imaće bogati salcburški Red Bul, koji daje trećinu reprezentativaca. Austrija čeka priliku da se probije u prva dva.

Crnogorski sport uleteo je u pucanj kada je ta zemlja proglasila nezavisnost, ali osam godina kasnije polako posustaje, čak i tamo gde su jači nego u fudbalu. „Sokoli“ su bili u baražu za prethodno EP, a zatim su do juna prošle godine bili na dobrom putu da barem ponove taj uspeh, pre nego što ih je Ukrajina pregazila Pod Goricom. Usledio je potpuni raspad, začinjen debaklom protiv Moldavije. Ekipi sada treba novi početak, a gde će adekvatnije nego upravo o Moldavije. Ekipa Branka Brnovića na papiru deluje vrlo snažno, mada prilično van balansa, a povratak u formu Stevana Jovetića najbolja je vest za crnogorske navijače. Sa rivalima koji ne deluju zastrašujuće EP 2016 moglo bi da i petoj ex-YU republici donese debi na velikoj sceni.

Moldavska selekcija ubraja pobedu u Podgorici među najveće uspehe ikada. U prethodna dva ciklusa oni su ostvarili 6 pobeda, ali 4 od njih protiv San Marina. Ekipa Jona Karaša sastavljena je od igrača koji nemaju mnogo međunarodnog iskustva. Većima tima nastupa u slaboj domaćoj ligi, a i oni vrlo retko u najjačem Šerifu, koji je poznat kao tim internacionalaca. U jačim ligama izdvajaju se krilo Verone Artur Jonica, dugogodišnji član Kubanja Igor Armaš i slavni Aleks Epureanu, prva zvezda i kapiten, koji sad nastupa za Istanbul BB. I dalje izgleda da će Moldavci imati pre ulogu nekog ko sprema pojedinačno iznenađenje nego sistemski uspeh.

Lihtenštajn po pravilu stoji u poslednjoj pregradi evropskog fudbala, i dugo je uz Andoru i San Marino zauzimao samo dno. Onda se u oktobru 2004. sve promenilo, kada su u 4 dana uzeli bod Portugalu i deklasirali Luksemburg u gostima 4:0, da bi grupu završili sa respektabilnih 8 bodova i umalo koštali Slovake baraža. Naravno, selekcija minijaturne i prebogate alpske kneževine nije ni blizu plasmana na neko takmičenje, ali od tada u baš svakom ciklusu ima najmanje po dva meča bez poraza (ukupno u pet ciklusa 5 pobeda i 8 remija). Ako i nisu kandidati za top 3, definitivno bi njihov teren mogao da bude izuzetno klizav neopreznom gostu. Sa samo 35.000 stanovnika izbor igrača im nije prevelik, a obuhvata igrače od legende Marija Frika (napunio 40 u nedelju) do 18-godišnjeg debitanta Denisa Salanovića (kad se on rodio Frik već 28 meseci bio reprezentativac).

Rusija (RUS)
Savez osnovan: 1912
Stadion: Lužnjiki
Međunarodni trofeji: EP 1960, OI 1956 (kao SSSR)

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 grupa
EP 2012 grupa
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 polufinale
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Švedska 8 8 7 42:28
v Austrija 8 4 4 22:13
v Crna Gora nisu igrali
v Moldavija 1 0 0 1:0
v Lihtenštajn 4 0 0 8:1

Švedska (SVE)
Savez osnovan: 1904
Stadion: Frends Arena
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 grupa
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 grupa
SP 2006 osmina finala

v Rusija 7 8 8 28:42
v Austrija 12 5 16 50:49
v Crna Gora 1 0 0 2:1
v Moldavija 5 0 0 16:3
v Lihtenštajn 2 0 0 6:1

Austrija (AUT)
Savez osnovan: 1904
Stadion: Ernst Hapel Stadion
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 grupa
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Rusija 4 4 8 13:23
v Švedska 16 5 12 49:50
v Crna Gora nisu igrali
v Moldavija 1 0 1 2:1
v Lihtenštajn 6 0 0 22:1

Crna Gora (MNE)
Savez osnovan: 2006
Stadion: Stadion pod Goricom
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Rusija nisu igrali
v Švedska 0 0 1 1:2
v Austrija nisu igrali
v Moldavija 1 0 1 3:5
v Lihtenštajn nisu igrali

Moldavija (MDA)
Savez osnovan: 1990
Stadion: Zimbru
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Rusija 0 0 1 0:1
v Švedska 0 0 5 3:16
v Austrija 1 0 1 1:2
v Crna Gora 1 0 1 5:3
v Lihtenštajn nisu igrali

Lihtenštajn (LIE)
Savez osnovan: 1934
Stadion: Rajnpark
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Rusija 0 0 4 1:8
v Švedska 0 0 2 1:6
v Austrija 0 0 6 1:22
v Moldavija nisu igrali
v Crna Gora nisu igrali

Grupa H
1003342181540dae0094ef7378861370_w640.jpg

Beta/AP Photo/Frank Augstein
Italija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Azerbejdžan, Malta

Azuri su posle finala prošlog EP i odlično odrađenih kvalifikacija otišli u Brazil sa velikim ambicijama i tamo doživeli šok. Antonio Konte će izvesno uneti dodatnu disciplinu u ekipu čiji plasman ni među 16 ne bi smeo da bude sporan, posebno ne sada. Italija je dugo bila poznata po tome što se muči kroz kvalifikacije, ali to se promenilo do te mere, da su bez poraza osam godina i dva dana ili 40 utakmica, još od 0:1 protiv Francuza septembra 2006! Ovog puta imaju sreće zbog promene sistema takmičenja, jer im je žreb dodelio protivnika kojeg najmanje vole, susede sa druge obale Jadrana, koje nisu pobedili nijednom posle Drugog svetskog rata (0-3-3).

Hrvatska je prošla kroz otrežnjujuće iskustvo u Brazilu, gde su u jedinoj ključnoj utakmici teško poraženi od Meksika. Niko Kovač je pre toga izvlačio tim iz drame koju je napravio Štimac i sada treba da novu ekipu pošalje pravim putem. Hrvati po pravilu vrlo dobro igraju kvalifikacije, od 10 ciklusa plasirali su se na 8 turnira. Tim je podmlađen i ima značajan udeo igrača iz HNL, uključujući mlade zvezde Brozovića, Pjacu i Kramarića, a tu je i kvartet velikih budućih zvezda Kovačić-Halilović-Jedvaj-Pašalić. Ipak, igru će voditi stari majstori Rakitić i Modrić, za golove se i dalje brine slavonski tandem Mandžukić-Olić, a nazad ključnu ulogu igraju kapiten Darijo Srna i Dejan Lovren. Hrvati su veliki favoriti da se pridruže Italiji na EP.

Deluje kao da je večnost prošla od kraja XX veka, kada su Norvežani u šest godina igrali tri velika takmičenja i na njima pobeđivali Brazil i Španiju. U to doba ključni igrači Flo, Solšer, Berg, Jonsen, nastupali su za najveće engleske klubove. Norvežani su na pragu novog doba, u koje ih uvodi Per-Matijas Hegmu, bivši selektor svih mlađih kategorija i seniorske ženske reprezentacije ove nordijske države. Igrački kadar nije spektakularan – u ligama petice su samo kapitem Šelbred, golman Jarštajn (oba Herta), Tarek Eljunusi (Hofenhajm) i vezista Konradsen (Ren), ali je zato izrazito multikulturalan, sa igračima sa poreklom od Konga do Indije, od Srbije do Gane i od Maroka do Somalije. Ipak, sve oči su uprte u momka rođenog u Dramenu pre samo 15 godina. Martin Edegor je hit evropskog fudbala i sigurna buduća zvezda, od koje se očekuje da podigne norveški fudbal na novi nivo.

Devedesete su bile zlatno doba i za bugarski fudbal, u vreme kad su Stoičkov, Lečkov i Ivanov vodili svoj tim do polufinala SP. U ovom veku Bugari imaju samo jedan turnir – EP 2004. na kojem su bili najslabiji tim. Uspeh Ludogoreca, koji je ušao u LŠ, mogao bi da inspiriše ekipu Ljuboslava Peneva, strelca mnogih važnih golova tokom 90-ih. Bivši Partizanovac Ivan Ivanov je uz Stanislava Manoleva i kapitena Ivelina Popova ključno ime, a mlađu generaciju predvode Simeon Slavčev i Todor Nedelev. Oporavak Nikolaja Mihajlova i povratak u formu Aleksandra Toneva neophodni su da bi tim imao izglede za plasman na EP.

Azerbejdžanski fudbal napreduje velikim koracima, zahvaljujući velikim ulaganjima. Selekcija te zemlje sve do 2008. Po pravilu je držala začelje, od tada navikli su navijače da bar nekog ostave iza sebe, a jesenas su završili četvrti u grupi, sa samo tri poraza u 10 mečeva. Ono na čemu moraju da rade su pobede, jer su samo jednom u istoriji prošli kroz kvalifikacije sa više od jednog trijumfa. Iskustvo nedostaje, većina tima igra u domaćoj ligi, ali ih je sve više u turskom Superligu, kao i u Nemačkoj, gde igraju uglavnom u drugom i trećem rangu. U ovakvoj grupi možda je došlo vreme za novi iskorak sa iskusnim Bertijem Fogtsom na klupi.

Maltežani su u Evropi sinonim za fudbalski neuspeh, a ove godine im čak ne ide ni na prijateljskim mečevima (jedinu pobedu Gibraltar zabeležio protiv njih), koje po pravilu biraju među sebi sličnima (tokom dve prethodne godine dobili 5 mečeva, uglavnom protiv rivala sa dna evropske lestvice). Prošle godine oni su razbili dvodecenijsku seriju kvalifikacionih mečeva bez pobede u duelu sa Jermenijom (1:0 u Jerevanu), posle kojeg su Mkitarijan i drugovi otišli u Kopenhagen i razneli Dansku 4:0! I ovog puta od njih se očekuje da nekom iznenada istrgnu neki bod, pošto nerešeni rezultati nisu retki u njihovim mečevima. Majkl Mifsud i dalje vodi tim, sa 33 godine i 105 nastupa,a sledeći gol biće mu jubilarni četrdeseti, zaista ozbiljan broj i za mnogo veće zemlje.

Italija (ITA)
Savez osnovan: 1898
Stadion: -
Međunarodni trofeji: SP 1934, 1938, 1982, 2006, EP 1968, OI 1936

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 grupa
EP 2012 vicešampioni
SP 2010 grupa
EP 2008 četvrtfinale
SP 2006 šampioni

v Hrvatska 1 3 3 8:8
v Norveška 8 4 3 18:12
v Bugarska 9 6 2 30:14
v Azerbejdžan 2 0 0 6:0
v Malta 6 0 0 19:2

Hrvatska (CRO)
Savez osnovan: 1992
Stadion: -
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 grupa
EP 2012 grupa
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 četvrtfinale
SP 2006 grupa

v Italija 3 3 18:8
v Norveška 2 1 0 5:3
v Bugarska 3 2 1 12:5
v Azerbejdžan nisu igrali
v Malta 5 1 0 14:6

Norveška (NOR)
Savez osnovan: 1902
Stadion: Uleval
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Italija 3 4 8 12:18
v Hrvatska 0 1 2 3:5
v Bugarska 2 4 6 12:25
v Azerbejdžan 2 0 0 6:0
v Malta 6 2 0 21:3

Bugarska (BUL)
Savez osnovan: 1923
Stadion: Vasil Levski
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Italija 2 6 9 14:30
v Hrvatska 1 2 3 5: 12
v Norveška 6 4 2 25:12
v Azerbejdžan 0 1 0 0:0
v Malta 9 2 0 36:4

Azerbejdžan (AZE)
Savez osnovan: 1992
Stadion: Tofik Behramov
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Italija 0 0 2 0:6
v Hrvatska nisu igrali
v Norveška 0 0 2 0:6
v Bugarska 0 1 0 0:0
v Malta 1 0 3 3:9

Malta (MLT)
Savez osnovan: 1900
Stadion: Ta’Kali
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Italija 0 0 6 2:19
v Hrvatska 0 1 5 6:14
v Norveška 0 2 6 3:21
v Bugarska 0 2 9 4:36
v Azerbejdžan 3 0 1 9:3
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
možda sam malo zakasnila za ovo...ali je mnogo dobro "obrađeno"........ko,šta,ko skim......
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nema dogovora: Navijači Albanije dolaze u Beograd!

Navijači fudbalske reprezentacije Albanije doći će na utakmicu sa Srbijom, koja je zakazana za 14. oktobar na stadionu Partizana, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

511465_fudbal-srbija-francuska070914ras-foto-aleksandar-dimitrijevic-46_f.jpg


Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je da je nacionalni savez Albanije odbio predlog da se utakmice te dve zemlje odigraju bez prisustva gostujućih navijača.

Odlukom o dovodjenju navijača u Beograd, FS Albanije preuzima i kompletnu odgovornost za ponašanje svojih navijača, dok je FSS dužan da obezbedi do pet odsto kapaciteta tribina, što znači 1.600 karata od 32.000 mesta koliko ima stadion u Humskoj.


"FSS želi da pokaže dobru volju i spremnost u cilju najbolje moguće organizacije predstojeće utakmice. Naša organizacija će obezbediti predviđeni kontigent ulaznica i staviće ga na raspolaganje navijačima Albanije. Samim tim, istovetan princip važiće i prilikom gostovanja naše reprezentacije u Albaniji, 8. oktobra 2015. godine", navodi se na sajtu FSS.


Čelnici našeg nacionalnog Saveza uvereni su da će predstojeća utakmica protiv Albanije proteći na najbolji mogući način.


"Gostima iz Albanije želimo dobrodošlicu u našu zemlju i apelujemo na sve navijače Srbije da sportskim navijanjem, u duhu fer-pleja, još jednom se predstavimo u najlepšem svetlu i zajednički pomognemo reprezentativcima na putu ostvarenja značajne pobede. U cilju adekvatne organizacije utakmice, a u skladu sa zakonskim aktima Republike Srbije, FS Srbije će od FS Albanije tražiti da svaki vlasnik ulaznice dostavi i sve lične podatke. Narednih dana, FS Srbije će nastaviti već započetu saradnju sa nadležnim državnim organima po pitanju adekvatne organizacije susreta Srbija - Albanija, uvereni da ćemo zajedno i ovom prilikom sve uraditi na najbolji mogući način", poručili su iz FSS-a.


Fudbaleri Srbije dočekaće selekciju Albanije 14. okotbra na stadionu Partizana, dok je meč u Tirani na programu 8. oktobra sledeće godine.



Podseaćanja radi, kada su Srbija i Hrvatska igrale u kvalifikacijama za Mundijal održan ove godine u Brazilu, gostijući navijači nisu išli na mečeve shodno dogovoru dva Saveza.
 

prc

Učlanjen(a)
23.07.2010
Poruka
746
UEFA: Srbiji pobeda bez bodova!
petak 24.10.2014. | 10:00
Disciplinska komisija UEFA registrovala je prekinuti meč Srbija – Albanija pobedom naše selekcije od 3:0, ali je i oduzela tri boda našoj reprezentaciji.
1403925320544a07d2d3b14756227448_orig.JPG

Određena je i kazna FSS, pa će naredna dva meča kod kuće naša reprezentacija igrati pred praznim tribinama.

FSS će morati da plati i 100.000 evra, baš kao i FS Albanije.

Pisano obrazloženje donesenih odluka Kontrolne i disciplinske komisije UEFA biće dostavljeno FSS u narednih peta dana, pa ćemo tek tada znati na osnovu kojih činjenica su pomenute kazne izrečene.

Od dana prijema kompletno obrazloženih odluka, obe strane će imati rok od tri dana da najave žalbu Komisiji za žalbe UEFA. Posle podnošenja najave žalbe, obe strane će imati rok od pet dana da iste dostave nadležnom organu UEFA.

FSS će u 13h imati sastanak kolegijuma nakon kojeg će najverovatnije izdati saopštenje, rekao je za B92 predsednik saveza Tomislav Karadžić.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letelica, dron, sa zastavom takozvane Velike Albanije, nakon čega su usledili incidenti.
IZVOR.B92
 
Natrag
Top