Šta je novo?

Kupuju tone otpada

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Somborski pogoni prerađuju ulja

Kupuju tone otpadaIzvor: Blic Z. Vasiljević | 08. 07. 2011. - 00:02h

SOMBOR - “Bioenergooil” iz Sombora prava je mala ekološka fabrika. Sirovina za preradu su otpadna ulja organskog porekla, a proizvod biodizel. Tako iskorišćenja ulja umesto da završe kao zagađivači vodotoka i zemlje postaju sirovina za proizvodnju goriva koje ne zagađuje okolinu, a uz to je i jeftinije od običnog dizela. Vlasnici “Bioenergooila” odlučili su se za pionirski poduhvat pre tri godine.

156786_02so-pogon-bioenergooila_f.jpg


Pogon „Bioenergooila”

- Dugo smo čitali, konsultovali se, sakupljali podatke pre nego što smo krenuli u ovaj posao. Tako smo došli na ideju da krenemo u proizvodnju biodizela. S jedne strane imate proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a s druge strane prerađujete otpad, konkretno otpadno ulje i masti organskog porekla. U ovoj zemlji se godišnje potroši 100 miliona litara ulja. Od te količine godišnje se dobije oko 40 miliona litara otpadnog ulja. Najveći deo završi u vodotocima ili zemljištu, a tek mali deo se prerađuje, objašnjava Dragan Maksimović, suvlasnik i direktor “Bioenergooila”. Vlasnici su kupili vrhunsku opremu od engleskog proizvođača “EuroFuelTech”.

156788_04so-ljiljana-kucurski-u-pogonu_hs.jpg

Ljiljana Kucurski u pogonu

- Oprema u Somboru identična je opremi koja se koristi za proizvodnju biodizela za vozni park kraljice Engleske. Proizvođač je isti, oprema je ista, samo je naš kapacitet manji od njihovog - ističe Maksimović. Iako Srbija godišnje ima 40 miliona litara otpadnog ulja a somborski prerađivači imaju problema sa sirovinom. Najveći deo otpadnog ulja još se baca, pa su zato kapaciteti “Bioenergooila” uposleni samo desetak odsto.

Na ruku im ide Zakon o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom koji obavezuje sve proizvođačke pogone u kojima ima otpadna ulja da ih predaju ovlašćenom preduzeću za preradu.

156785_01so-dragan-maksimovic_hs.jpg

Dragan Maksimović


- Sada otpadna ulja dobijamo iz “Marba” iz Maglića i restorana u okolini Sombora, a ove godine nekoliko tona smo dobili iz Kraljeva. Kilogram otpadnog ulja plaćamo šest dinara, donosimo posude i odvozimo ulje. Njihova briga je samo da sakupljaju ulje. Time su proizvođači ispoštovali zakon, a mi smo dobili sirovinu od koje dobijamo odličan biodizel.

Litra otpadnog ulja daje litar biodizela. Za razliku od fosilnih goriva biodizel nema olova, sumpora, a sardžaj ugljen-monoksida i ugljen-dioksida je znatno manji. Cena biodizela je 105 dinara, što je 20 odsto niža cena od cene fosilnih goriva. Nažalost, mnogi kupci su odbijeni zbog ograničene proizvodnje.


U “Bioenergooiliu” kažu da žele da očiste Sombor od otpadnih ulja. Ne žele profit već da naprave pilot projekat koji bi se mogao primeniti i u drugim gradovima.
 
Top