Kultura

Član
Učlanjen(a)
04.07.2010
Poruka
39
Dolazio sam u priliku da pitam vlasnike kafića, zašto puštaju neke pjesme, neku muziku. Kažu, pa to se sluša! Halo bre, pa slušaju to zato što im to puštate! Svakodnevno slušanje, dril mozga, učini od omladine da to prihvate kao dobro.

Nude nam svakakvo smeće, kao to je dobro, to se gleda, to se sluša. Ma, hajde... Nema više prave vrijednosti. Kvaliteta.

Ma, ne mogu nikako da shvatim neke stvari. Molim vas da mi pomognete, da li sam nešto propustio?

Ti si potpuno u pravu ali si propustio dve bitne stvari koje se tiču konkretno ovog primera.
Taj vlasnik kafića nije čovek koji narodu plasira šta će slušati nego svi oblici javnih medija i reklama, vlast i državni sistem i neka sećanja na blisku prošlost i tešku bolest našeg društva. Vlasnik samo pušta ono što narod traži jer od toga on živi, to je lagani dolazak kapitalizma na naše prostore. Ako ne bi puštao tu muziku gosti bi otišli u susedni lokal u kome se ta muzika pušta i opet bi slušali isto samo bi dotični vlasnik ostao praznih džepova.

Druga stvar je ta da ni jedan čovek sam ne može da promeni narod jer je narod zbir nekoliko miliona ljudi i jedini način za promenu je postepen i konstantan preobražaj narodnog shvatanja tj. odnosa pojedinaca iz tog naroda prema poslu, kulturi, drugim ljudima i na kraju prema životu. Jedan čovek može da usmeri državu u jednom pravcu ako se potrudi ali ne može i da promeni narod.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Ne mora da znaci da je sve sto dolazi sa zapada lose. Mislim da ljude treba pustiti da zive, rade i vole, ono sto njima odgovara. Naravno, ako je to u okvirima zakona te zemlje. Vreme je da udjemo u 21 vek i odbacimo sve predrasude koje su nas sputavale svih ovih godina. Ne mozemo mi odredjivati sta ce ko da voli i kako ce ko da razmislja. To je individualno. Ima puno stvari koje se meni ne svidjaju, ali postujem one kojima se to dopada.

Natrag