Šta je novo?

Kulinarski gresi nad italijanskom kuhinjom

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.806
Kulinarski gresi nad italijanskom kuhinjom

Da li stavljate kečap preko testenine, ili pak naručujete kapućino uz večeru? Italijani bi potpuno poludeli i počeli mahnito da mašu rukama kada bi ovo videli. Akademia Barila je zato objavila popis najgorih stvari koje možete da uradite italijanskoj hrani.

1.jpg
Cezar salata nije italijansko jelo

Ukoliko volite testeninu s kečapom ili mislite da je rižoto prilog, onda niste sasvim ovladali italijanskom kuhinjom. Popis najgorih stvari koje možete napraviti po pitanju hrane objavila je Akademia Barila, institucija posvećena odbrani "italijanskih prehrambenih proizvoda renomiranih majstora od nekvalitetnih imitacija".

Lista najgorih stvari po pitanju kulinarstva objavljena je da bi stranci naučili kako da izbegnu "kulinarske horore" kada pripremaju italijansku hranu. Uz stavljanje kečapa na testeninu, što Akademia Barila opisuje kao "čisti kulinarski greh", na listi se nalazi i tretiranje rižota i testenine kao priloga, ispijanje kapućina tokom obroka i korišćenje crveno-belo kariranog stoljnjaka da bi se dobilo na autentičnosti.

"Testenina poslužena kao da je povrće greška je koja se ponavlja u mnogim zemljama, ali u Italiji se to smatra svetogrđem", kaže Đenero Kontaldo, mentor Džejmija Olivera. "Znao sam da viđam kombinaciju stvarno svega na tanjiru u italijanskim restoranima sedamdesetih, kada sam došao u Englesku, a drago mi je što je to danas izumrlo", dodaje Kontaldo.

Oni koji tokom večere vole da ispijaju kapućino takođe greše. Naime, prema popisu Akademije, Italijani samo uz doručak piju kafu s mlekom. Akademia takođe tvrdi da su špagete bolonjeze neautentično italijansko jelo, a tako su označena i jela u kojima se kombinuju testenina i piletina.


U Bolonji se umak bolonjeze obično servira s testeninom taljatele, a ne sa špagetima, dok se piletina s testeninom, prema rečima voditelja Akademije, nikad nije jela u Italiji.

Uz špagete bolonjeze i testeninu s piletinom, još jedno jelo pokazalo se kao neautentično - cezar salata. Iako ju je izmislio Italijan Cezar Kardini, to jelo nikada nije klasifikovano kao italijansko.

Italijani su osetljivi na pastu, pa se podjednako naježe i kada vide da se u vodu za kuvanje sipa ulje. Prema italijanskom receptu, pasta se kuva u čistoj vodi, a malo ulja se doda tek kada je skuvana, a voda prosuta.

Izvor: Dailymail.co.uk
 
Top