Kružne drvene stepenice

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.369
Kružne drvene stepenice

Predlog kružnih stepenica koje vidite na našim slikama i crtežima izrađene su od punog, prvorazrednog hrastovog drveta. Navedene su na čeličnu šipku koja je s donje strane usidrena u konstrukciju poda, a gore je drži poslednja stepenica učvršćena o zidove.

Iako su testiranja pokazala da je i stepenica izrađena od pune daske dovoljno čvrsta, pojačali smo je oko otvora sa nekoliko moždanika- malih hrastovih šipki kupljenih ili napravljenih potrebnih mera. Koliko ih je i gde se stavljaju, jasno se vidi na crtežima.

Između stepenica naslažu se stubići koji, naravno, u sredini imaju otvor za šipku. Hoće li biti izrađeno od punog drveta ili presovanog od nekolikko komada zavisi od toga kakvog materijala imate na raspolaganju. Ali, bilo kako to uradili nećete pogrešiti, jer stubići nisu podvrguni velikim naprezanjima.

Kod njih je najbitnije da gornja i donja površina budu ravne i strogo normalne na osu otvora. Stepenice koje vidite na slici bez ograde su pa izazivaju osećaj vrtoglavice čak i dok se njima ne penje. Namerno smo ih prikazali dok su još u ovakvom stanju da bi bilo svima jasno: stepenice moraju biti samonosive, nikakva ograda neće pridoneti njihovoj črvstoći već će služiti samo za pridržavanje.
Jednostavno ili složeno

Po slikama bi se reklo - ništa lakše, ali kada se pogledaju nacrti mogli bismo se uplašiti. Bez razloga. Ako se malo udubite u nacrt celog stepeništa i onda razlgedate detalj po detalj, sve mora biti jasno.

Čvrstoća

Kruzne-stepenice-001.jpg


Stepenište je proračunato tako da može podneti četiri osobe od prosečnio 80kg težine koje se kreću jedna iza druge ili pojedinca od 100kg. Inače, zaivsno od učestalosti korišćenja, vrste drveta, vlažnosti itd. stepenice će duže vreme „škripati“ i biće potrebno možda i godinu dana da se sasim smire. U međuvremenu treba nekoliko puta zatezati maticu šrafa (6). Da šrafove treba zategnuti najaviće i samo stepenište svojom škripom. Dok se tako zvučno ne jave, nije potrebno zatezanje.

Kada je materijal u pitanju ne žalite troška - kupujte samo prvorazredno drvo, a štedećete ako sami preuzmete izradu.

Izrada

Kruzne-stepenice-002.jpg


Stepenice izradite od hrastovine ili parene bukovine. Oblik nije složen ni težak za izradu, ali je od najveće važnosti da rupa za nosivu šipku bude bušena savršeno uspravno. Oko rupe, tačno po našem nacrtu, izbušite rupe u koje ćete ubaciti i zalepiti moždanike, drvene čepove od iste vrste drveta. Izraditćete ih sami ili možete ih kupiti već gotove.

Kako bi što bolje pristajao u svoje ležište moždanik mora biti neznanto širi od rupe (0.2mm), a lepićemo ga drvofixom. Završna stepenica koja uz to što nosi teret čoveka ujedno učvrđćuje gornji kraj šipke, znatno je više opterećena od drugih pa je stoga ojačana umetkom. On je izrađen tako da mu vlakna teku paralelno sa osovinom šipke. Naravno, i on je slepljen drvofixom.

Stupce, rekli smo treba raditi precizno i kvalitetno. Nije, izuzev zbog izgleda, važno da budu jednakih dimenzija ali zato osa otvora mora biti normalna na gornju i donju ploču. Ploče ne samo da ne smeju biti pod nagibom u odnosu na os već ne smeju biti udubljene ili izbočene.

U oba slučaja ne bi se pritezanjem postigao čvrst spoj između stepenica.

Nosivos čeličnih šipki mora biti od materijala Č 0545 a na nju se narezuje milimetarski navoj. Dve matice M20 pritežu se ključem čija poluga treba biti oko 15cm ako zatežemo pritiskom od 40kg. Tim momentom ostvarićemo u šrafu silu od 2700kg.

Montaža

Kruzne-stepenice-003.jpg


Kada smo pripremili sve delove stepeništa, u podnoj konstrukciji pripremićemo otvor i u nju ubaciti nosivu čauru, koja je u stvari komad cevi zatvorene s donje strane a unutrašnji promer iznosi 2.2cm. U nju će leći donji kraj šipke na koju je navarena granična ploča.

Na šipku se naizmenično navode stupići i stepenice sve dok konačno ne stignemo na gornji sprat. Tamo se završna stepenica prikači tačno uz zidove a postavlja se 6cm niže od podova. Kada se stepenice sasvim „umire“a, rekli smo, to može potrajati i godinu dana, na savršenu ploču postavite ispunu od drveta i tako je izravnati sa podom i ujedno pokriti maticu i podlođnu pločicu.

Završnu stepenicu spojite sa zidom sa dva čelična L-profila (40c40/3) ispod kojih se podmeću kolutovi od tvrde gume kako dotezanjem matica ne bi došlo do dodatnih naprezanja. Donji L-profili treba pokriti drvenom letvicom a gornji će kasnije biti prekriven ispunom. Rupe na onoj strani L-profila koja će stajati okomito na stepenicu teba turpijom produžiti u prorez kako bi se, kod smirivanja stepeništa gornja ploča mogla spuštati.
Ovakvo stepenište biće čvrsto i sigurno što se tiče nosivosti a može biti učvršćeno na bilo koju međukutnu konstrukciju koja je izvedena propisno, po statičkom proračunu. Međutim da bi bile i sigurne za upotrebu, stepenica treba nadopuniti ogradom a njeno rešenje u mnogome zavisi od uređenja prostora pa ćete njen izgled i korišteni materijal prilagoditi svom ukusu i potrebama.


stepenice nisu samo funkcionalne u modernom ali i klasičnom ambijentu vrlo dobro će se uklopiti. Naravno ako odaberete pravi tip ograde.


podna obloga ali slepljena doprineće ne samo izgledu već i sigurnosti. Dobro odrađeno i lakirano drvo vrlo je klizavo.


detalj završne stepenice gde se vidi matica kojom se pritežu elementi stepeništa. Maticu treba zatezati ni prejako ali ni premalo. Silom odprilike 40kg povlačite ključ čiji krak mora biti oko 15cm pa ćete zategnuti sa merom. Kada stepenice počnu da škripe znak je da ih treba pritegnuti. Proces stabilizacije stepeništa moež potrajati i do godinu dana.
 
Natrag
Top