Ne radi se o tome! Nisi dokazao da je crkva demone preimenovala u svece! Ja sam dokazao da tvoj izvor laze u vezi Djurdjevdana i preobrazenja. A isto je tako u vezi bozica!
Na cemu ti zasnivas tvrdnje, na rekla kazala?
Ne lažu izvori jer su izvori neutralni..radi se o tome da su ta božanstva slavljena na takav način na koji se slave hrišćanski praznici....
Prvo moras dokazati da je paganski obicaj!
Kakve veze ima kolac i vino sa paganskim obicajima? Jesu li oni kolac i vino prinosili kucnim bogovima ili sta?
Ne nije sigurno. U Bibliji nalazimo sve to..zar ne Mire? Jesu Mire...sve su to radili pagani na takav način..naravno postoje modifikacije. Već sam ti rekao da je žito simbolična žrtva koja se prinosila pokojnicima i bogovima a onda iz praktičnih razloga žito je zamenilo žrtvu.
Ja šta je nego stari paganski običaji sve što se radi uoči i za slavu.
Otkud ti znas sta je crkva njima rekla?
Pa kada sveštenici učestvuju u narodnim običajima znači da im nije rekla.
Dokazi da su im naredili da kucne bogove pretvaraju u svece, da svoju demonsku praksu pretvaraju u Hriscansku i da su im namestali praznike?
Sami crkveni istoričari to priznaju..jedan od njih je Jevsevije Popović i sl...tu je i etnografija koja takođe to kaže...ali Mire, naravno da ti to ne želiš da prihvatiš iz verskih razloga...i ja to razumem.
U Bibliji sakako toga nema.