Krpelji opet vrebaju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krpelji opet vrebaju

V. MIJATOVIĆ | 05. jul 2010. 10:56 | Večernje novosti

Na tržištu mnogo sredstava za zaštitu od parazita, ali nisu dovoljno efikasna




INVAZIJA krpelja ovog leta prava je noćna mora za sve vlasnike pasa i mačaka. Osim što prenose bolesti koje mogu biti opasne za ljude, male krvopije mogu ozbiljno da ugroze i zdravlje naših ljubimaca. Veterinari, ipak, kažu da je uprkos većem prisustvu krpelja ove godine, kod životinja zabeležen manji broj obolevanja od opasnih bolesti koje prenose.
Najopasnija i najprisutnija bolest kojom kreplji mogu da zaraze psa je piroplazmoza. Simptomi su visoka temperatura, gubitak apetita i krv u mokraći.
- Otprilike svake druge godine dolazi do ekspanzije ove bolesti - objašnjava veterinar Dragutin Smoljanović. - Ove godine nije toliko prisutna iako ima mnogo krpelja. Još jedna bolest koja preti psima je erlihija. Ona je naročito prisutna u mediteranskom pojasu pa bi posebno trebalo da budu oprezni vlasnici koji svoje ljubimce vode na more.
Ukoliko psa napadne veliki broj krpelja može se dogoditi da oboli i od tik paralize. Do ovog poremećaja dolazi zbog toksina koji krpelji ispuštaju da bi sprečili zgrušavanje.
U Beogradu nisu vršena istraživanja o prisutnosti krpelja u određenim delovima grada, ali stručnjaci kažu da ovih napasti najviše ima na Adi ciganliji, Košutnjaku i u Sopotu. Veterinari savetuju vlasnicima da posle svake šetnje obavezno pregledaju svoje pse i uklone krpelje.
Na tržištu postoje mnoga sredstva za zaštitu od krpelja, ali stručnjaci kažu da ona često nisu dovoljno efikasna. Problem je, navodi Smoljanović, što je za odobravnje novog leka potrebno najmanje godinu dana a da u tom periodu krpelji već mogu da steknu rezistenciju na novi lek.
- U poslednje vreme i kod nas se prodaju prirodni preparati, poput onog na bazi belog luka, koji takođe mogu da budu dobra zaštita od ovih insekata - kaže naš sagovornik. - Psi ne smeju da uzimaju beli luk zbog sastojaka koji im oštećuju jetru, ali su ovi preparati bezbedni jer su ti sastojci uklonjeni.
Psi, za razliku od mačaka, mogu da obole i od lajmske bolesti, ali je ona za njih manje opasna nego za čoveka.

PREVENCIJA
VETERINARI savetuju vlasnicima da posle šetnje obavezno pregledaju svoje pse. Krpelji se obično ne zakače odmah, već dva do tri sata nakon što dospeju na telo. Ukoliko se zakače nikako ih ne treba polivati benzinom ili uljem, već ih mehanički odstraniti odvrtanjem u pravcu kazaljke na satu.

MAČKE
KRPELjI su manje opasni za mačke nego za pse. Macama preti hemobartoneloza čiji uzročnik je bakterija koja napada crvena krvna zrnca. Ova bolest leči se antibioticima.





 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Da ih ima, ima ih previse i to stoji, a jedina preventiva jeste pregledati mezimca posle setnje .... a i vlasnicu ....:roll: :yea::dance2:
 
Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
968
juce je moj macak imao krpelja interesantno ne izlazi napolje :vorred:,odakle se stvorio koj ce ga znati ....
 
Član
Učlanjen(a)
28.02.2010
Poruka
77
Meni se kod psa najbolje pokazala Bayerova ogrlica. Prošle godine se zakačio samo jedan, ove još ni jedan.
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2010
Poruka
34
Moj kongo za krpelje dobija
images.jpg
jako dobra stvar!!
 
Natrag
Top