Kristalizacija plavog kamena

Član
Učlanjen(a)
26.10.2010
Poruka
2
Cerkica je dobila zatadak iz hemije da uradi kristalizaciju plavog kamena. Ali da ta kristalizacija se ne uradi na nekom koncicu nego na kamenu. Znaci da se kristali uhvate na neki kamen.

Probali smo par kamencica ali se nista ne desava. Prokuvamo vodu, sipamo je u stakleni sud ubacimo plavi kamen i on se otopi tj rastvori, procedimo to i opet stavimo u drugi stakleni su i u njega potopimo kamen

E sada ono sto mene interesuje da li se tu koristi neka odredjena vrsta kamena ili moze bilo koji.
Mozda postoji neka drugacija metoda pa ako neko zna nek napise bio bih zahvalan.

Poz i hvala unapred svima na odgovorima
 
Član
Učlanjen(a)
22.05.2010
Poruka
138
Pogrešno ste izveli eksperiment.
Morate napraviti zasićen rastvor na povišenoj temperaturi da bi taj rastvor po hlađenju postao prezasićen pri čemu će usled prisustva kamenčićan doći do kristalizacije na istom. Dakle, uzmete određenu zapreminu vode, zagrejete do neke temperature (do ključanja) zatim dodajete plavi kamen u tako zagrejanu vodu sve dok se rastvor ne zasiti tj. dok dalji dodatak plavog kamena ne rezultuhe u stvaranju taloga. U tako dobijen vruć i prezasićen rastvor stavite kamenčić za koji je zavezan kanap (konac) i stavite ga da "visi" u rastvoru. Posle nekoliko sati ćete primetiti manje ili veće kristale CuSO4*5H2O.
Pozdrav.
 
Natrag
Top