Šta je novo?
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Krestasti gekon[/h]Opis

Opšte ime je izvedeno od kresta na uzdignutim podeocima koje počinju iznad svakog oka, i protežu se duž leđa. Završavaju se na osnovi repa. Čak je i naučno ime, ciliatus, izvedeno iz krestastih segmenata.

assorted-baby-crested-geckos-rhacodactylus-ciliatus-for-sale_4311314.jpg

[h=2]Rhacodactylus ciliatus[/h]
Iako je prilično atraktivan, uprkos tome što su mu pridodata imena po bojama (čak i nestvarnim) od strane hobista odgajivača, ovaj gekon nije posebno jasnih boja. Osnovna boja varira od boje ljuske kože do braon i boje cigle. Često imaju tamnije (ređe svetlije) mrlje po leđima. Tamne mrlje hobisti se nazivaju i “dalmatinski morf”. Bočne strane mogu biti tamnije ili svetlije od leđa. Svetla mrlja je prisutna na osnovi repa na kičmenoj strani repa. Promena boja je prilično normalna, ali i prilično ograničena. Krestasti gekon je dosta tamniji tokom večernjih sati, nego preko dana. Rep se prilično lako hvata i otvoreno se okreće ka vrhu. Naličje repa je pljosnat i ima neklizajući sloj nalik na onaj koji ima ispod širokih prstiju.

Veličina i životni vek

Ovaj gekon može dostići veličinu od oko 20 cm. Njegov vitak rep je nešto manji od polovine ukupne dužine tela. Životni vek od pet do petnaest godina se može očekivati.

Staništa

Kao i ostale vrste iz ove porodice, krestasti gekon se distribuira mahom sa Nove Kaledonije i obližnjih ostrva. Prvenstveno se mislilo da je ovaj gekon prilično redak, a potom, s obzirom da nije bio viđen nekoliko godina, mislilo se da je istrebljen. Najčešće naseljava aborealna područja, ali najradije žbunove i malo drveće.

Nega u zarobljeništvu

Ovaj gekon je svaštojed. Ne jede samo različite insekte, već rado konzumira i sočno voće. Postarajte se da zrikavci i ostali insekti jednom nedeljno budu dobro zaprašeni aditivom sa vitamninom D3 i kalcijumom. Gravidnim ženkama i bebama u razvoju bi trebalo obezbediti aditive sa kalcijumom dva puta nedeljno.

Iako su obično spore vrste, ukoliko se preplaši, ovaj gekon može dostići zapanjujuću brzinu. Nosite ih pažljivo, držite ga nežno ali čvrsto da biste izbegli prekomerno trzanje ili bežanje. Može se povrediti ukoliko se ispusti. Izbegavajte da ga hvatate za rep s obzirom da ovaj gekon može lako da ostane bez repa. Ukoliko izgube rep, ove vrste će ga retko regenerisati.

Ovaj gekon preferira vlažnu, ali ne zasićenu atmosferu.

Iako je ovo aborealni gekon, koji će koristiti gornje delove vertikalno orijentisanog kaveza, tako uređen prostor u kavezu nije obavezan. U suštini, mnogi drže par ili tri gekona (jednog mužjaka i dve ženke) u normanlom opremljenom terarijumu kapaciteta 37.8 L. Trebalo bi obezbediti dijagonalne ili horizontalne grančice koje su najmanje za jedan i po veličine prečnika gekonovog tela. Gekoni će koristiti horizontalniže grane češće ukoliko se nalaze blizu vrha terarijuma. Krestasti gekoni bi trebalo da su podstaknuti da koriste grane i odvraćani od vertikalnog prilepljivanja na strani terarijuma. Uprkos očiglednoj činjenici da je kod primeraka u divljini prisutno, čak se i kod krestastih gekona u zarobljeništvu, kojima su obezbeđeni aditivi kalcijuma, prisutno je oboljenje poznato kao “sindrom mlitavog repa”. Iako gekoni pogođeni ovim stanjem izgledaju normalno u dijagonalnoj ili horizontalnoj poziciji, ukoliko se glavom nagnu naniže, rep im se zaklati u pravcu baze repa. Ne postoji rešenje za ovaj problem.

Dodavanje živih biljaka poput Epipremnum aureum (“fikus”) neće samo omogućiti vizualne barijere i sigurnost, već i veću vlažnost u terarijumu.

Razmnožavanje

Za samo deceniju, krestasti gekoni prešli put od potpune tame do statusa omiljenih guštera. Za vreme ove nesvakidašnje tranzicije, ovi gekoni su takođe postali, od nekad najskupljih guštera, vrlo prihvatljivi. Na svu sreću, dokazano je da se ove vrste lako razmnožavaju u zarobljeništvu. Odrasli primerci se vrlo jednostavno pare. Mužjak ima uvećanu hemipenilnu izraslinu i uočljive pore na bokovima. Krestasti gekoni su profilisani. Ženke mogu da proizvedu do devet legla od po dva jaja tokom svake reproduktivne sezone. Predlaže se blago zimsko hlađenje u periodu od oko 60 dana, mada nije neophodno.

Gravidnim ženkama bi trebalo obezbediti kutiju za poleganje jaja koja sadrži 2.5 cm vlažnog (akcenat je na vlažnom, ne mokrom) materijala za poleganje jaja. Usitnjena mahovina je dobar izbor za ovu namenu. Jaja bi trebalo ostaviti dok se ljuske potpuno ne osuše. Tada ih treba premestiti u inkubator. Najbolje bi bilo da se jaja ne okrenu na osnovu prilikom pomeranja.

Jaja sa mekom ljuskom bi trebalo da budu u inkubatoru na vlažnom materijalu od vermikulata, perlita ili neusitnjenoj mahovini. Na temperaturi između 25 – 27.2 °C će se mladunci izleći za otprilike dva meseca. Bebe bi trebalo u početku hraniti sa malim zrikavcima i mešavinom voća i meda na dva-tri dana. Zrikavce bi trebalo oprašiti sa dodatkom vitamina D3 i kalcijumom najmanje dva puta nedeljno.

Ovo je gekon koji brzo raste. Može dostići zrelost sa manje od godinu dana, i može se pariti sa 12 meseci.

Drugi gekoni sa sličnim potrebama

Dnevni gekoni (Phalsuma sp.) i druge vrste gekona koje žive na drveću, umerene veličine (leteći gekoni, Hemidactylus, i zidni gekoni, Tarentola) će zahtevati slične uslove kao i krestasti gekon. Dnevni gekoni su, naravno, dnevne vrste, dok svi ostali spadaju u noćne vrste. Trebalo bi uvek biti upoznat sa periodima aktivnosti, zbog hranjenja. Mnogi anoli će se takođe pravilno razvijati ukoliko im obezbedite ove uslove.

Mešavina voća i meda za krestaste gekone i slične vrste

1 supena kašika pasirane breskve, banane, papaje ili mešavine hrane za bebe

1 kafena kašičica meda

4 kapi vitamina za ptice

Prstohvat vitamina D3 i kalcijuma u prahu

¼ kafene kašičice pčelinjeg polena (nije obavezno)

Malo vode da bi se blago razblažilo i promešalo.

Hranite ih svakodnevno. Rashladite neiskorišćenu porciju. Bacite sve što se ne iskoristi u roku od nedelju dana.

životinje.rs
 
Top