Kreiranje nove particije

Član
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poruka
70
ok shvatio sam te mogu da odradim da odkinem komad particije a da ne isgubim podatke sa nje i to je dobra stvar ako je izvodiva jer puno bi mi vremena uzelo prebacivanje odnosno iscenje particije kao propremu instaliranja sistema.

e sad da ti kazem da ti mene nisi razumio ili nisam dobro obasnio tj.mozda sam zapetljao malo u stvari radi se i tome da imam instaliran trenutno samo 1 operativni i to je xp,sad ti je sva jasno jel tako,namjeravam da instaliram na drugu particiju win 7 na kojoj imam dosta podataka pa bih primjenio ovo gore sto sam pisao i pitao i dobio sam odgovor taj kolko sam shvatio da slobodno mogu odkinuti sa ovim sw. od bilo koje ove moje 2 particije da stvorim 3 cistu za win 7 a da necu unistiti podatke,jel tako...

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Upravo tako,sada se razumemo........mozes uzeti deo i kreirati novu particiju i na njoj instalirati sedmicu.....E onda ces imati dual boot sa 2 operativna sistema i prilikom startovanja racunara pitacete koji zelis startovati sistem ...
Ja imam nesto tako samo sa Grub menijem gde biram hocu li XP ili Linux........

Član
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poruka
70
evo kako to izgleda posle partipiranja pomocu paragon partition programa,odkinio sam komad c diska gdje se nalazi xp sistem i ovaj novi sam gdje cu instalirati 7-cu pod nazivom je win 7 a iznosi 108 gb a disk c sam ostavio sa 57,5 gb,ovo je dobro ispalo i svaka cast za paragon partition.

a sada idemo sa instalaciom win 7.http://zaslike.com/files/j25tuudwozmdr2zmabdm.jpg

Član
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poruka
70
instalirao sam win 7 na d disk kao sto sam najavio ali kad se podigao sistem nije mi vidio e disk na kojem sam drzao one moje podatke pa sam otisao u pc menadzment pa sam tamo vidio da je sve redu samo nema drive leter,nije oznacen slovnom oznakom pa sam mu pridodao ali nije bilo u ponudi slovo e pa sam mu dodjelio slofo f i nakon toga se pojavio my comp.

posle sam restartovao i promjenio sistem na xp i tamo je sve u redu samo sto je disk tamo ostao oznacen sa istom oznakom E i njega ne mogu promjeniti u comp. management ne dozvoljava mi.

Jel znas mozda o cemu se radi i zasto se tako ponasa,ja sam nabacio tj. odabrao win 7 da ide na d disk a onda je posle instalacije ispalo da je sam promjenio mjesto.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2011
Poruka
10
Molim vas za savet u vezi nove particije !

Instalirao sam Paragon Partition Manager i po uputsvu uradio novu particiju. Na Lap Topu imam Windows 7 isamo jednu particiju C. Sa nje sam odvojio 200 Gigabajta za novu particiju F.Nakon restarta racunara pojave se ikonice za C i F particije, medjutim kada kliknem na F particiju ispisuje mi da treba da se formatuje disk, i ne pokazuje koliko gigabajta je F particija.Smem li da formatujem, da nece mozda i C particiju da obrise posto je na istom disku?

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Formatiraj slobodno praznu F particiju......Desni klik misa na nju,zatim u padajucem meniju klikni na Format....Isformatirace se zacas i onda mozes je koristiti bez problema.........C naravno nediraj nista.......

Natrag