Kradljivcima jahte plovidbu je blagoslovilo Ministarstvo

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
12.11.2010. | 23:29 Izvor: Slobodna Dalmacija

novi detalji oko krađe jedrilice iz marine kaštela

Kradljivcima jahte plovidbu je blagoslovilo Ministarstvo

Jahtu “Siena Eve”, marke hanse 540, staru dvije godine i vrijednu oko 350 tisuća eura, a za kojom se traga već desetak dana, prema ispravama koje je predočio prilikom preuzimanja broda unajmio je 40-godišnji Austrijanac Andreas Muhlbock.
Putnici na jahti su trojica Nijemaca, i to Carsten Schafer (38), Dieter Peters (42) i Manfried Mayer (40). Policija smatra da je vjerojatno riječ o krivotvorenim ispravama.

ImageHandler.ashx

Za brodom vrijednim 350.000 eura traga se već deset dana / CROPIX

Jahta u vlasništvu zagrebačke tvrtke “Navigare Yachting Adria Travel” unajmljena je 18. listopada u Marini Kaštela, a trebala je biti vraćena 31. listopada u njihovu drugu bazu u šibenskoj Mandalini.
Kada se to nije dogodilo, voditelj baze Kaštela Pave Jurić je o tome izvijestio policiju, koja u suradnji s Interpolom i još 500 privatnih detektiva - koje je obavijestio osiguravatelj plovila - još uvijek neuspješno traga za jahtom.
- Njihova skiperska dozvola koju su priložili prilikom unajmljivanja plovila nalazila se na listi kategorizacije poželjnih dozvola koje je izdalo naše Ministarstvo mora prometa i veza. Mi nemamo načina provjeriti je li ta dozvola lažna, samo možemo provjeriti nalazi li se na listi Ministarstva. Osoba koja je unajmila plovilo odgovarala je osobi na fotografiji putovnice koju je tom prilikom ta osoba priložila. Je li putovnica lažna također ne možemo provjeriti.
- Unajmljivača plovila i osobe na brodu, tzv. crew listu, mi šaljemo MUP-u i naš posao s “papirologijom” je tada gotov. Dakle, odgovor na pitanje što je originalno ili lažno ne mogu dati ja, nego neke druge službe. Ta četvorica su svoje putovnice i ostale dokumente nakon što su se prijavila, uzela sa sobom, u marini Kaštela je jedino ostala njihova kopirana dozvola za upravljanje brodom tzv. brevet - rekao nam je direktor “Navigare Yachting Adria Travela” Zoran Brkić, koji ne vjeruje da je brod uopće u hrvatskim teritorijalnim vodama.
Izgubljeni signal

Na naše pitanje je li zadovoljan radom policije na otkrivanju broda, Brkić je odgovorio:
- Ja se kao inženjer cijeli život bavim činjenicama, a ne dojmovima. Stoga vam na to pitanje ne mogu odgovoriti jer ne znam što policija radi na ovome slučaju. Ako pronađu jahtu, znat ću da su ozbiljno radili! - rekao nam je Brkić, koji je pojasnio da lociranje brodskog mobitela na dan 31. listopada u dubrovačkom akvatoriju u biti ništa ne znači onome tko traga za brodom.
- Brodski mobitel je stvar kao i svaka druga i može se baciti. Tako je teoretski mobitel mogao biti bačen ili ostavljen na području Dubrovnika, gdje je i lociran signal, a jahta se već mogla nalaziti izvan Hrvatske, npr. u Tunisu. Time otpadaju one teze po kojima su stranci, da su htjeli ukrasti jahtu, mogli njome odmah pobjeći izvan hrvatskih teritorijalnih voda, a ne čekati zadnji dan iznajmljivanja. Tko kaže da to nisu i učinili?
- Mi nismo imali razloga zvati goste koji su unajmili plovilo sve dok traje ugovor koji smo s njima potpisali. Čim je prošao jedan dan od isteka ugovora, mi smo zvali i tada je signal zabilježen kod Komolca i prije toga kod Dubrovnika - informirao nas je Brkić.
Iz splitske policije radi interesa istrage nisu nam mogli govoriti o tome što čine na pronalasku jahte i u kojoj su fazi.
- Čekamo neke rezultate provjera i neke povratne informacije koje smo tražili od Interpola, pa ćemo vam onda moći više reći - izvijestila nas je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj.
marko didić
Tri scenarija za rasplet

Postoje tri crna scenarija o tome gdje se nalazi jahta:
a) takva jahta je idealna za prijevoz većeg broja ljudi, do 30, pa je možda poslužila za prijevoz ilegalnih migranata, npr. iz Albanije u Italiju
b) možda je nakon krađe poslužila za prijevoz veće pošiljke heroina ili kokaina te je nakon obavljene ture potopljena, kao što se obično radi
c) na osnovi krivotvorenih papira već negdje prodana. U tom slučaju postoje izgledi da se jahta i pronađe. To je za vlasnika najpovoljnija varijanta

Natrag