Kornelije Nepot

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kornelije Nepot

Kornelije Nepot (lat. 'Cornelius Nepos'), oko 100. godine p. n. e. - posle 29. godine pne, po nekim mišljenjima 25. godina pne), antički pisac, značajan za razvoj rimske istoriografije republikanske epohe, pisao je biografije znamenitih ljudi, od kojih su naznačajnije biografije Katona Starijeg i Tita Pompija Atika.

Nepot se rodio u severnoj Italiji, koja je u prvom veku p. n. e. dala veliki broj važnih književnika. Mesto rođenja ne možemo sa sigurnošću utvrditi, ali se zna da je bilo na reci Po, nedaleko od Verone. Smatra se da je rođen negde pre 100. godine p. n. e. i da je doživeo duboku starost. Da bi se što bolje obrazovao otišao je veoma mlad u Rim, družio se sa bogatim, obrazovanim Titom Pomponijem Atikom, slavnim retoričarem Markom Tulijem Ciceronom i lirskim pesnikom Valerijem Katulom. Pretpostavlja se da se nije bavio državnim poslovima.

Napisao je delo lat. Chronica u kome opisuje opštu istoriju od mitskih vremena do svoga doba. Delo nije sačuvano, kao ni lat. Exempla, skup anegdota iz istorije, geografije i sl. Najzanimljivije delo je lat. De viris illustribus, biografije poznatih, koje je obuhvatalo 16 knjiga. Prikazani su kraljevi, vojskovođe, državnici, retoričari, pesnici, filozofi, istoričari. Samo jedan deo je sačuvan: treća knjiga lat. "De excellentibus ducibus exterarum" i iz dvanaeste - lat. "De historicis latinis". U pitanju su biografije nerimskih vojskovođa i biografije Katona Starijeg i T. Pomponija Atika. Nepotov cilj bio je da proširi istorisko zananje među širokim narodnim masama, a na taj način i delovati na njih. Pokušava da napravi jasnu razliku između dobra i zla, da bude nepristrasan, ali često se osvrćući se na anegdote, zaboravlja bitne stvari. Nepot je veoma uticao na kasniju rimsku književnost i smatra se začetnikom svetske istoriografije među rimskim piscima republikanskog doba.


( Vikipedija )

 
Natrag
Top