Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
korn.jpg


Korn je muzički sastav koji uspešno spaja stilove poput hevi metala i rep metala, kojim su zapravo stvorili novu vrstu metala pod nazivom nu metal (new-age metall). Popularnost su stekli svojim jakim osećajem za zvukove posebno očitane u singlovima poput Blind, Freak on a Leash i Here to Stay.
Korn je nastao 1992 u Bejkersfildu, Kalifornija, SAD. Sastav su činili vokalista Džonatan Dejvis, gitaristi Džejms Šafer i Brajan Hed Velč, basista Redžinald Arvizu i bubnjar Dejvid Silverija. Debitanski album, Korn, izdali su 1994 zahvaljujući tome što su nastupali kao predgrupa tadašnjim vodećim rok grupama poput Ozzy Osbourne, Megadeth i Marilyn Manson. Album nije bio previše popularan, ali gotovo je dosegao zlatnu nakladu. Sledeći album, Life is Peachy, izdali su 1996 sa kojim su snimili 3 spota. Sledećeg leta započeli su turneju pod nazivom Lollapalooza, ali su bili prisiljeni da je otkažu jer je Šafer obolio od meningitisa.
1998 izdaju svoj najprodavaniji album, Follow the Leader. Album je postao poznat zbog skandala, jer je jedan učenik, noseći majicu sa njihovim logom, izbačen iz škole iz razloga da je logo direktoru škole bio previše vulgaran. Te iste godine izdaju svoj najpopularniji singl, Freak on A Leash za kojeg su 1999 osvojili gremi za najbolji spot. 1998 započinju i svoju Family Values turneju koja traje do danas. Turneju započeli zajedno sa tada takođe sastavima u usponu poput Limp Bizkit, Ice Cube i Rammstein.
Turneja je postigla neverovatan uspeh. Svoj sledeći album, Issues, izdali su 1999. Nakon izlaska novog albuma nastavili su svoju turneju koju su gotovo morali odgoditi zbog teške bolesti bubnjara Dejvida Silverija. Na vreme su pronašli zamenu, bubnjara Majk Bordina iz sastava Faith No More. Istog leta održali su nekoliko zajedničkih koncerata sa bendovima i izvođačima Metallica, Kid Rock, Powerman 5000 i System Of A Down. Silverija se kasnije vratio bendu usred govorkanja o tome da se neće vratiti radi realiziranja vlastite karijere. Tada je ipak došlo da malog prekida, jer je Arvizu tada radio na svom vlastitom albumu, a Dejvis je snimao film Queen of the Damned. 2001. se ponovno okupljaju radi nove turneje.

2002 snimaju svoj peti album, Untouchables. Učestovali su i na ozfestu, čime su album pretvorili u još jedan hit album. 2003 izdaju Take a Look in the Mirror. 2005 grupu napušta gitarista i dotad kreatvina glava grupe Brajan „Hed“ Velč zbog svoje novootkrivene hrišćanske vere. Korn dalje nastavlja i iste godine izdaju album See You on the Other Side. 2007 izdaju lajv album MTV Unplugged. Iste godine izdaju svoj najnoviji album, Untitled.


Diskografija

Korn - 1994
Life Is Peachy - 1996
Follow the Leader - 1998
Issues - 1999
Untouchables - 2002
Take a Look in the Mirror - 2003
See You on the Other Side - 2005
Untitled - 2007


wikipedia


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
Sviraju ljudi gde god da ih staviš. Kartonska kutija od 100 kvadrata? No problemo.
Korn rulez.

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top