kompjuter nece da udje u bios

UREDNIK
Učlanjen(a)
26.09.2010
Poruka
1.000
Ne postoji mogućnost da oštetiš matičnu resetovanjem CMOS-a, osim u sučaju da si prenapucan statičkim elektricitetom. Pored džampera treba da stoji natpis tipa: CLR_CMOS, CLEAR, CLR, CLRPWD, PASSWORD... tako ćeš znati koji je džamper za reset (čime ćeš verovatno rešiti problem nemogućnosti ulaska u podešavanja BIOS-a).
Za normalan pristup BIOS-u potrebno je pre početka POST-a (POWER-ON SELF TESTING) zavisno od BIOS-a, pritiskati sekvencijalno taster DEL (Delete) ili F2.

P.S. Ukoliko nije moguće ući u BIOS ni posle resetovanja CMOS-a, verovatno je oštećen neki deo hardvera (memorijski moduli, grafička...)

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.194
Prvi put to da čujem!

Jbg, znaš onu narodnu poslovicu "čovjek se uči dok je živ a umre ko ......".....tako ti je u životu......

Ne postoji mogućnost da oštetiš matičnu resetovanjem CMOS-a, osim u sučaju da si prenapucan statičkim elektricitetom. Pored džampera treba da stoji natpis tipa: CLR_CMOS, CLEAR, CLR, CLRPWD, PASSWORD... tako ćeš znati koji je džamper za reset (čime ćeš verovatno rešiti problem nemogućnosti ulaska u podešavanja BIOS-a).
Za normalan pristup BIOS-u potrebno je pre početka POST-a (POWER-ON SELF TESTING) zavisno od BIOS-a, pritiskati sekvencijalno taster DEL (Delete) ili F2.

P.S. Ukoliko nije moguće ući u BIOS ni posle resetovanja CMOS-a, verovatno je oštećen neki deo hardvera (memorijski moduli, grafička...)

Potpuno se slažem....

UREDNIK
Učlanjen(a)
26.09.2010
Poruka
1.000
Ok. Čudi me... da je SSD ne bih se čudio jer se kod mene desilo da sam prilikom startovanja kompa jedne prilike zatekao prazan SSD bez ičega (Samsung Pro 840 Serija 128Gb) !?!
Prethodno je imao na jednoj particiji Win 8.1 na drugoj Linux...

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.194
Ok. Čudi me... da je SSD ne bih se čudio jer se kod mene desilo da sam prilikom startovanja kompa jedne prilike zatekao prazan SSD bez ičega (Samsung Pro 840 Serija 128Gb) !?!
Prethodno je imao na jednoj particiji Win 8.1 na drugoj Linux...

U oba slučaja trebao sam da radim instalaciju Windowsa. Neki kreten koji je prije mene radio stavio je šifru na bios tako da nisam mogao naštimati First boot. Morao sam bios očistiti preko baterije jer nije bilo jumpera na ploči. Oba puta je se izgubila D Particija na kojoj su bili podaci. Jednostavno, kao da nije prijavljena particija. Zato sam zaključio da je najbolje otpojiti hard prije čišćenja biosa....Eto, to je moje iskustvo....

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Brateee ja sam često čistio bios(pa čak i pucao, našo bug u biosu) obično dok ne uštimam hardwer ali mi se radi toga nikada nije izbrisao hdd. Baš ste baksuzi. Prokleti gremlini.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.396
I ja sam radio ciscenje BIOS-a i sa dzamperom i kada sam morao menjati bateriju i nisam raskacivao HDD,ali sam nasao na vise mesta po sajtovima da ne bi bilo lose raskaciti HDD,jer su neki momci isto ostajali bez nekih dokumenata sa druge particije.

Natrag