kompjuter neće da se upali

Učlanjen(a)
24.01.2013
Poruka
1
tražio sam po forumu ali nisam uspio naći sličan problem
znači, imam problem sa paljenjem kompa

prilikom pritiska prekidača sa prednje strane kompa, apsoluno se ništa ne dešava,
komp sam nosio u servis i nisu ništa napravili
rasklopio sam komp i vidio da su u servisu dirali one male žice koje se štekaju na matičnu ploću
od prednjeg audi ulaza, usb ulaza, paljenje i restart kompa
znači one male žice sa pinovima ( power sw, restart .. )
na googlu sam našao šemu gdje se stavlja glavno power sw
kada sam priključio i pritisnuo dugme komp se upalio. međutim sam ja nakon par sekundi opet pritisnuo dugme i čekao da se komp ugasi jer nisam prethodno prikopčao hdd, grafičku, miš, tastaturu, itd..
posle toga, opet komp ne daje nikakve znakove, mislio sam da je do napojne pa sam probao sa drugim ali bezuspješno.
mene interesuje, da li sam mogao spržiti matičnu ploču sa tim, možda sam slučajno prespojio druge pinove, ili nešto slično, mjenjao sam njih više,
ili u čemu može biti problem?!
i postoji li neki drugi način da se upali komp
hvala

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272

prilikom pritiska prekidača sa prednje strane kompa, apsoluno se ništa ne dešava,
rasklopio sam komp i vidio da su u servisu dirali one male žice koje se štekaju na matičnu ploću
kada sam priključio i pritisnuo dugme komp se upalio. međutim sam ja nakon par sekundi opet pritisnuo dugme i čekao da se komp ugasi jer nisam prethodno prikopčao hdd, grafičku, miš, tastaturu, itd..
posle toga, opet komp ne daje nikakve znakove, mislio sam da je do napojne pa sam probao sa drugim ali bezuspješno.
mene interesuje, da li sam mogao spržiti matičnu ploču sa tim, možda sam slučajno prespojio druge pinove, ili nešto slično, mjenjao sam njih više,
hvala

Prvo proveri Sata kablove od svih uredjaja sa li su dobro ubodeni kao i prikljucke za njihova napajanja!
Drugo ako su ti neki kablovi zategnuti prerutiraj ih u kucistu ili promeni mesta komponentama olabavi ih malo!
Sto se tice tih zicica sa konektorima meni nije poznato sa se tako moze sprziti ploca
vec jednostavno komp nece startovati ako je nesto pogresno povezano!
Kako je na ploci obelezeno tako i spoj te konektore i nmozes pogresti!
Proveri napajanje na ploci onaj 24pinski prikljucak da li je dobro nalegao(naj siri prikljucak na ploci!)!
Ako imas mogucnosti proveri taj hard na nekom drugom kompu i ram memoriju!

Učlanjen(a)
20.07.2009
Poruka
42
Najbolje ti je da krenes redom, jer uzroka moze biti puno. Prvo provjeri maticnu samu bez ikakvih dodataka, zatim spajaj jedno po jedno i tako vidi, da li ce ti nesto praviti problem. Moze biti i da je maticna otisla, lako, ali kazem ti probavaj jedno po jedno. To ti je najbolje rijesenje, ali jadan je taj servis kad si im nosio pa nisu mogli nista da urade.

Član
Učlanjen(a)
17.07.2012
Poruka
125
Proveravanje se radi sistemom eliminacije problema,Izvadi plocu i stavi je na sto,stavi ram(ako imas vise komada,jedan,pa po potrebi zameni,ako sa tim prvim nece),grafu(ako ima integrisanu,onda ne)mis tastaturu,hdd,zakaci napajanje.od pinova samo pow i zvucnik,mozes i reset pin na pow ako sumnjas na ispravnost power tastera.Ako se tako pali dodajes jedno po jedno(ugasis pa onda),ako ne davace bipove na zvucniku,a oni su ti smernica za kvar.Pozzz

Član
Učlanjen(a)
13.11.2012
Poruka
267
baš sam sličan problem riješio juče.friend me zove i kaže komp.neće da se upali.posumnjao sam odmah na matičnu ploču ili napojnu al sam mu predložio da,za svaki slučaj,dosese od nekoga kabal za napojnu.često puta baš taj kabal zna praviti frku i upravo je tu bio problem kod frienda.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389

hvala
Koja je ploca u pitanju, model i koji je CPU model.

Natrag