Šta je novo?

Koliko sati sna je potrebno vašem psu?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.571
Koliko sati sna je potrebno vašem psu?
Za razliku od nas, koji smo budni tokom većeg dela dana, a spavamo noću u proseku osam sati, psi nemaju ustaljeni režim spavanja.

192801569254807515646d9353228994_orig.jpgOni često dremnu po nekoliko puta tokom dana. Vreme koje provedu u spavanju zavisi od raznih faktora, uključujući starost, opšte zdravstveno stanje i fizičke odlike. Pa, koliko im je onda zapravo potrebno sati sna dnevno?

Prosečno vreme spavanja
Istina je da veterinari i ostali stručnjaci za ponašanje životinja još nisu shvatili zašto psi toliko spavaju u toku dana. Spavanje je važno, osvežavajuće i prijatno. Većina pasa u proseku spava oko 14 sati dnevno. Psi se vrlo lako prilagođavaju kada je u pitanju spavanje, odnosno za razliku od ljudi, oni lako mogu da se prilagode uslovima. Ako se dešava neka aktivnost, oni se bez muke probude i “odlože” spavanje za kasnije.

Različite rase i različite potrebe za snom
Različite rase mogu imati drastično različite potrebe za spavanjem. “Nežnim divovima” poput bernardinca, mastifa, pirinejskog planinskog psa i njufaundlenda, generalno je potrebno više od prosečnih 14 sati, pa mogu da spavaju oko 18 sati dnevno. Dok je većini pasa dovoljno oko 14 sati, radoznalim štencima koji svakim danom sve više rastu potrebno je od 18 do 20 sati sna dnevno kako bi “napunili baterije”. Tokom sna mozak šteneta obrađuje sve nove informacije koje uči o prilagođavaju u okruženju.

Faze spavanja
Psi takođe prolaze kroz različite faze sna. Nakon prve faze uspavljivanja, psi ulaze u sporu fazu sna, kada su moždani talasi i puls usporeni. Tada pas postaje potpuno opušten. Oko desetak minuta kasnije nastupa REM faza (rapid eye movement). Kada primetite da ljubimac laje u snu ili pomera noge kao da trči, znači da je u REM fazi i nešto sanja.

Psi svakako spavaju više nego ljudi, ali ne tako čvrsto. Kad i koliko spavaju, zavisi od aktivnosti u njihovim životima. Psi takođe imaju sposobnost da prilagode svoje obrasce spavanja, tako da mogu biti oprezni, kad god se nešto događa, a ostatak vremena spavaju.

Izvor: Zivotinje.rs
 
Član
Učlanjen(a)
15.12.2012
Poruka
11
Moj pas spava dosta. Spava sigurno 10-tak sati na dan ako ne i više. I nevjerojatno je koliko mu malo treba da zaspi. Leži i samo se prevrne u stranu i u roku 10tak sekundi krene hrkanje. Da ... moj pas hrče :(
 
Učlanjen(a)
15.05.2011
Poruka
126
I moj pas spava dosta. A mislim da bi spavao po cijeli dan kad bi neko od ukućana stalno ležao i dopustio njemu da su ugura u krevet zajedno sa njim. Još kad bi ćebe bilo stalno tu prisutno mislim da se on nebi nikad budio :)
 
Top