Kolači sa svežim grožđem

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač od svežeg grožđa

Sastojci:

  • 250 g brašna,
  • 80 g šećera,
  • 120 g margarina,
  • 2 žumanca,
  • limun,
  • 5 belanaca,
  • 80 g oraha,
  • 150 g šećera u prahu,
  • kesica vanillin šećera,
  • sveže grožđe.
Priprema:

U brašno dodati margarin, žumanca, struganu koru limuna i šećer u prahu. Umesiti čvrsto testo.

Uzeti male limene kalupe, pa ih obložiti testom po dnu i naokolo. Sredina treba da ostane prazna.
U posebnoj posudi umutiti belanca, dodati šećer u prahu, vanillin šećer i mlevene orahe. U sredinu staviti šaku zrna svežeg grožđa.
Kolač peći na umerenoj temperaturi.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa grožđem

Kolač sa grožđem



Za 4-6 osoba: 540 g brašna, 14 g suvog kvasca (pekarski), ulje, na vrh noža soli, 3 dl vode, 500 g zrna crnog grožđa, 50 g braon šećera, kašika brašna i šećer u prahu.

U većoj posudi pomešajte brašno i kvasac, dodajte 0,3 dl ulja, malo soli i vodu, pa sve dobro izmesite prstima. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da testo nadođe. Premesite i podelite na dva dela. Jedan deo istanjite i njime obložite podmazan i brašnom posut četvrtast pleh. Poprskajte sa 3 kašike ulja, odozgo rasporedite zrna gožđa i sipajte 30 g braon šećera koji ste pomešali sa kašikom brašna. Drugu koru istanjite i njome prekrijte grožđe. Testo dobro utapkajte po ivicama da tokom pečenja ne popuca, na nekoliko mesta izbockajte viljuškom, poprskajte mešavinom kašike ulja i kašike vode i pospite preostalim braon šećerom. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pre serviranja pospite šećerom u prahu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa grožđem

Kolač sa grožđem

Za 8 osoba: 250 g brašna, 50 g oljuštenih badema, 6 žumanaca, 150 g dijamantovog "klasik" margarina, 220 g šećera, limun, pola kašičice praška za pecivo, grozd crnog i grozd belog grožđa, 3,75 dl prošeka, kesica šlaga, kašika skrobnog brašna, 7 g želatina u listićima i na vrh noža soli.

Bademe sameljite, pomešajte sa 50 g šećera, dodajte brašno, prašak za pecivo, "klasik" margarin, 70 g šećera, struganu limunovu koru, 3 žumanca, na vrh noža soli i mesite. Formirajte jufku, umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Ohlađeno testo istanjite i njime prekrijte plitak okrugli kalup za torte koji ste prethodno obložili kolačarskim papirom. Testo na dnu izbockajte viljuškom, prekrite novim listom kolačarskog papira, preko njega sipajte šaku pasulja i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U međuvremenu umutite 3 preostala žumanca sa 3 kašike šećera, dodajte skrobno brašno i 1,3 dl prošeka i kuvajte na niskoj temperaturi, uz stalno mešanje da se masa zgusne. Skinite s ringle, sačekajte da se ohladi, pa dodajte šlag koji ste pripremili prema uputstvu na kesici. U ostatak prošeka sipajte 2 kašike šećera, zagrejte, stavite listiće želatina koje ste prethodno razmekšali u malo hladne vode, dobro promešajte i ostavite sa strane da se hladi. Pečenu koru izvadite iz kalupa, premažite pripremljenim kremom, odozgo, u krug, naizmenično ređajte prepolovljena zrna belog i crnog grožđa, sve prelijte ohlađenim želatinom i do serviranja čuvajte u frižideru.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mus od grožđa

Mus od grožđa

1.jpg

Potrebno je: 150 g crnog grožđa, 150 g belog grožđa, 200 g krem sira, 200 g slatke pavlake, 3 kašike kristal šećera, 1 kašika vanilin šećera, 2 kašike žutog šećera i 3 kašike kokosa.

Grožđe operite i ostavite da se ocedi od vode. Umutite zajedno krem sir, kristal šećer i slatku pavlaku u krem. U to umešajte očišćeno grožđe, sipajte u posude za sladoled i ostavite u frižideru da se ohladi. Pre serviranja pospite žutim šećerom i kokosom i stavite nekoliko celih grozdova na površinu.

Izvor: Večernje novosti



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zeleni krem kolač

ZELENI KREM KOLAČ

1.jpg

POTREBNO JE
ZA TESTO 60 g maslaca, 2 kašike šećera, 100 g brašna, 50 g mlevenih oraha
ZA FIL 2 kesice pudinga od vanile, 0,5 l mleka, 1 kesica šlaga sa ukusom pavlake, 0,5 kg belog grožđa, 1 kesica želatina, 2 kašike meda, 2 kašike soka od limuna

PRIPREMA
U omekšali maslac dodajte šećer, brašno, mlevene orahe i rukom zamesite malo tvrđe testo. Razvucite ga zatim između dva lista providne folije i koru prebacite u kalup u kome ćete peći kolač. Ivice pritisnite uz zidove kalupa i pecite 15 minuta na 200 stepeni. Puding skuvajte s mlekom i, kada se prohladi, u njega umešajte umućen šlag. Vodu, limunov sok i med zagrejte toliko da se med sasvim otopi, pa tečnost ohladite i u njoj rastvorite želatin. Pečenu koru prohladite i u nju sipajte krem od pudinga. Preko poređajte bobice grožđa, a na kraju preko grožđa sipajte pripremljeni želatin. Stavite u frižider da se sve dobro stegne.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač s belim grožđem

KOLAČ S BELIM GROŽĐEM

1.jpg

POTEBNO JE
5 jaja, 1 kg belog grožđa, 200 g mlevenih oraha, 250 g margarina, 200 g šećera, 300 g brašna, 2 kesice šlaga, na vrh noža soli

PRIPREMA

U brašno dodajte margarin iseckan na kockice, pa rukama izmrvite. U masu dodajte šećer, jaja, so i mlevene orahe, dobro izmesite testo i stavite ga u podmazan pleh. Ubacite na 15 minuta u zagrejanu rernu. Grožđe dobro operite, okrunite bobice i ocedite ih. Izvadite polupečen kolač, poređajte gusto bobice grožđa po testu i vratite u rernu da se testo do kraja ispeče. Pečen kolač ohladite i premažite ga umućenim šlagom. Secite na kocke i poslužite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šarlota sa grožđem

12251876002087780310.jpg


Potrebno je: 18 piškota, šaka zrna belog grožđa, 2 žumanceta, 2 kašike konjaka ili likera, 200 g čokolade za kuvanje, 250 g maskarponea ili drugog neslanog krem sira i 2 kašike kakao praha.

Čokoladu izlomite na manje komade, otopite na pari i ohladite. U drugoj posudi na pari zagrejte žumanca sa šećerom i konjakom ili likerom i mutite dok ne dobijete penastu kremu. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu, maskarpone, kakao i promešajte. U kalup za tortu sipajte četiri kašike čokoladnog krema, 12 piškota poređajte uspravno po obodu, ostatak piškota rasporedite po dnu i naizmenično sipajte ostatak čokoladnog krema i zrna grožđa. Šarlotu stavite u frižider da se dobro ohladi, najmanje pet sati. Pre serviranja tortu pospite kakaom i ukrasite zrnima grožđa.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kandirana zrna

eY19PeT.jpg


Potrebno je: 48 zrna belog grožđa, 230 ml gotovog vanilin krema za premazivanje, 150 g oraha (lešnika ili badema), 40 g šećera i 2 kašike meda.

Prvo napravite kandirane orahe. U posudu sipajte šećer, med, dve kašike vode i kuvajte tri, četiri minuta na umerenoj temperaturi, povremeno promešajte. Kada smesa dobije zlatno-braon boju dodajte prepolovljene orahe i kuvajte još dva, tri minuta, uz stalno mešanje. Sklonite s ringle, sipajte na masni papir, ohladite i izdrobite oklagijom. Grožđa operite, prosušite kuhinjskim ubrusom i svako zrno stavite na drveni štapić. Umočite u vanilin krem, pustite da se ocedi višak krema, uvaljajte u seckane kandirane orahe i poređajte na masni papir da se osuše.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KREMASTA TORTA

bgsrde.jpg


Potrebno je: 800 g crvenog, belog i crnog grožđa, 200 g piškota, 150 g mekog putera, limeta, 6 listova želatina, 120 g šećera u prahu, 400 g neslanog krem sira, 400 g maskarponea, kesica bezbojnog želatina u prahu za torte, 200 g slatke pavlake i 250 ml suvog belog vina ili soka od jabuka.

Piškote izmrvite u blenderu ili oklagijom, dodajte komade putera i rukama zamesite testo. Stavite u kalup obložen papirom za pečenje, utapkajte prstima ili kašikom i ohladite u frižideru. Limetu operite toplom vodom, izrendajte koricu i iscedite sok. Listove želatina omekšajte u hladnoj vodi, a grožđe operite i zrna uzdužno prepolovite. Rendanu koru i sok od limete pomešajte sa kašikom šećera u prahu i umutite sa krem sirom i maskarponeom. Oceđen želatin zagrejte na laganoj vatri, dodajte 3-4 kašike krema, a zatim umešajte ostatak i šlag od slatke pavlake. Polovinom krema nafilujte koru, poravnajte, rasporedite pola količine grožđa, nanesite preostali krem i grožđe, pa ohladite 60 minuta u frižideru. Ostatak šećera umutite sa želatinom u prahu i 3-4 kašike vina, preostalo vino zagrejte, dodajte želatin i kuvajte dok se ne zgusne. Prelijte tortu, ohladite u frižideru i poslužite.

(Novosti)
 
Natrag
Top