Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čajni kolačići sa susamom

Za 4 osobe: 150 g oštrog brašna i 150 g integralnog brašna, 200 g maslaca, 60 g šećera, 60 g šećera u prahu i 150 g semena susama.

Semenke susama sipajte na pleh i pecite na jakoj temperaturi uz stalno pomeranje pleha dok ne porumeni. U većoj posudi pomešajte dve vrste brašna i dve vrste šećera. Dodajte komadiće maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. Mesite prstima dok ne dobijete rastresito testo. Dodajte prženi susam i nastavite da mesite da se svi sastojci sjedine. Ukoliko je testo suviše tvrdo, dodajte komadić maslaca, a ako se lepi za prste dodajte brašno. Formirajte jufku i stavite u frižider da odstoji 20 minuta. Od testa napravite rolat prečnika 5 cm i secite na tanke kružiće, ili ga istanjite oklagijom na radnoj površini posutoj brašnom i modlama vadite kolačiće različitih oblika. Poređajte na pleh obložen kolačarskim papirom i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Orijentalna poslastica

Potrebno je: 6 urmi, 4 kašike semenki susama, 2 kašike semenki lana, sok od pola limuna, kašika kakao praha i 2 kašičice meda.

Semenke lana potopite u destilovanu vodu, ostavite da prenoći, pa ujutru procedite. Iz urmi izvadite semenke, potopite ih u vodu na 15 minuta, zatim urme izvadite i sitno iseckajte ili kratko ispasirajte u blenderu. U većoj posudi pomešajte ih sa semenkama lana, dodajte kakao i dobro promešajte. Zatim sipajte semenke susama, limun i med, pa opet promešajte. Smesu ostavite da odstoji u frižideru oko 20 minuta da se malo stegne, zatim je izvadite i dlanovima oblikujte loptice jednake veličine, pa ih oklagijom istanjite do 4,5 mm debljine. Pažljivo ih odvojte od radne površine, poređajte na papir i ostavite minimum 60 minuta u frižideru. Servirajte uz kafu ili čaj.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Energetske kuglice

1_zpsb24003bb.jpg



Za 28 kuglica: pola pomorandže, 75 g urmi, 50 g zobenih pahuljica, 2 kašike susama, 50 g badema i 2 kašike meda.

U činiji pomešajte zobene pahuljice i dve kašike soka od pomorandže. Urme prepolovite, izvadite koštice, iseckajte i sa bademima izmiksajte u blenderu, a zatim sipajte preostalu kašiku soka od pomorandže. Dodajte dve kašike meda, dobro promešajte i sipajte u činiju sa pahuljicama. U malom tiganju bez masnoće ispržite susam, kad dobije zlatnobraon boju izvadite na tanjir i ohladite. Od mase sa pahuljicama i urmama napravite 28 kuglica, veličine oko 2 cm, uvaljajte ih u pečeni susam, poređajte u pleh obložen kolačarskim papirom i ostavite da se suše minimum 60 minuta.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pasteli: 6000 godina star recept za reguliranje masnoće u krvi i podizanje imuniteta

o5Mz88F.jpg


Jeste li ste čuli za pasteli?
Nikada prije nismo pisali o nečemu tako zdravom i slasnom istovremeno.
Recept datira iz doba od prije 6000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj te Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli, a neki ga zovu i grčki doručak.
Ova ljekovita slastica se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o vjerovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre ljekovite karakteristike.

Krenimo redom: U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu… Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gdje su ga uzimale žene kako bi stimulirale hormonalne žlijezde. Čuveni Grčki pisac i “otac” povijesti Heradot nazvao je pasteli lijekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima.
Šta je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice i to sezama (susam) i meda.
Nazivaju ga još i pitom od sezama (susam) i meda.

Koristi i ljekovita svojstva Pastelija

Kombinacija ove dvije namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, željeza, vlakana, magnezija, kalcija, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcioniranje organizma.
Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola.
Pasteli će idealno djelovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni tlak i bolju cirkulaciju.
Dat će vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihiči rad.
Istraživanja ukazuju da redovno korištenje pastelija rješava kronični umor, nervozu i depresiju.
Kombinacija sjajno djeluje i na kronični stres i to nakon 3 tjedna redovnog korištenja.
Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i sezama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog tlaka.
Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprječavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja na staničnom nivou.
Samo jedna ili dvije kuglice pastelija pred neki važan događaj, dat će vam dugotrajnu i jaku energiju te biti sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma.
Toplo vam preporučujemo da probate i napravite te redovno koristite ovaj sjajni recept.

Izvorni recept za Pasteli

Sastojci:
– 300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog sezama)
– 300 grama prirodnog meda

Napomena: U trgovinama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.
Možete ga raditi i sami ako imate vremena i dobar blender:
Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene sjemenke sezama i ulje po želji (obično 2 žličice ulja idu na jednu ili pola šalice sjemenki, ovisno koliko gustu smjesu želite – najčešće se koristi sezamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite sjemenke na tavi bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, miješajući stalno). Budite oprezni da vam sezam ne zagori jer će postati gorkog okusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:

Pomiješajte ove dvije namirnice u posudi. Prije stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tekuća ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnut će se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.
U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistacija ili lješnjaka ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smjesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.
Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cijele sjemenke sezama.
Kuglice poredajte na neki pladanj i stavite sve u hladnjak.
Kuglice pastelija stoje u hladnjaku, a kao lijek ali i slasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.
Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.
Budite umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

(Balkanspress)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
HRSKAVE KIFLICE - POSNO

6zl60qR.jpg


Za 25 kiflica potrebno je: 250 g mlevenih badema, 130 g kristal šećera, 30 g posnog margarina, 2-3 kašike soka od narandže, 120 g delimično tostiranog susama.

U činiji pomešajte mlevene bademe i šećer, dodajte rastopljeni margarin i sok od narandže i dobro umesite. Oblikujte 25 štapića, uvaljajte ih u semenke susama, malo ih zakrivite i istanjite krajeve i poređajte u pleh obložen masnim papirom. Pecite 10 minuta na 180 stepeni. Pazite da se ne prepeku jer će u tom slučaju biti suviše tvrde. Kolačiće čuvajte u kutiji.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MEKI KOLAČIĆI - MRSNO

zfxpBnM.jpg


Potrebno je: 250 g mekog putera, 100 g šećera u prahu, 380 g prosejanog brašna, 1 kesica vanilin šećera, prstohvat soli, 150 g susama, džem od kajsije i jagode, 100 g bele čokolade.

U činiji pomešajte puter i šećer u prahu i umutite mikserom. Dodajte vanilin šećer, prstohvat soli i brašno i mesite dok ne dobijete homogeno testo. Oblikujte kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u susam, blago spljeskajte i napravite udubljenje na sredini. Kolačiće poređajte u pleh obložen masnim papirom i pecite 15-20 minuta na 180 stepeni, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kad se ohlade, dodajte džem od kajsija ili jagoda u udubljenje kolačića. Ukrasite ih rastopljenom belom čokoladom i poslužite.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
RASCVETANE KUGLICE - MRSNO

lqbWh2C.jpg


Potrebno je: 3 šolje mlevenog badema, 1 šolja smeđeg šećera, rendana kora od jednog limuna ili kašika kandiranog limuna, 3 kašike meda, jaja (2-4 u zavisnosti od količine drugih sastojaka), 150 g susama, fondan smesa za dekoraciju. Za sirup: 200 g šećera, 2 dl vode, 1 kašika meda.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte mlevene bademe, šećer, med i rendanu limunovu koru, pa postepeno dodajte jaja i mesite dok ne dobijete fino, homogeno testo (nalik marcipan smesi )koje se ne lepi i ne rastura. U tanjiru umutite 1 belance. Oblikujte kuglice veličine oraha, umočite ih u belance, uvaljajte u susam, poređajte u pleh obložen masnim papirom i pecite 10-15 minuta dok ne porumene. Gotove kolačiće umočite u dobro ukuvan sirup od 2 dl vode, 200 g šećera i kašike meda, stavite u papirne korpice i ukrasite cvetićima od fondan smese.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
SLATKIŠ OD BADEMA - POSNO

14sazMM.jpg


Za 20 kolačića potrebno je: 20 celih jezgra badema, 230 g integralnog brašna, 120 g suncokretovog ulja, 100 g smeđeg šećera, 50 g skrobnog brašna od kukuruza, 3 kašike mlevenih badema, 2 kašike kompota od jabuka, 1 kašičica sode bikarbone, pola kašičice ekstrakta badema, 50 g susama.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U posudi pomešajte integralno brašno, šećer, kukuruzni skrob i sodu bikarbonu. U drugoj činiji pomešajte ulje, mleveni badem, kompot od jabuke i ekstrakt badema. Sjedinite suve i tečne sastojke, dobro umesite dok ne dobijete homogenu smesu i oblikujte kuglice veličine oraha. Sipajte susam u tanjir, uvaljajte kuglice, blago ih pritisnite između dlanova i poređajte u pleh obložen masnim papirom. Napravite malo udubljenje na sredini svakog kolačića i stavite po jedan badem. Pecite 20 minuta. Kolačiće čuvajte u kutiji.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
AROMATIČNI KEKS - MRSNO

LD4H8lt.jpg


Za 20 keksića potrebno je: 100 g čokolade za kuvanje, 150 g brašna, 1 jaje, 60 g mlevenih badema, 60 g smeđeg šećera, 0,5 dl mleka, 30 g ovsenih pahuljica, 20 g tostiranog susama, pola kašičice sode bikarbone, prstohvat soli, pola kašičice semena anisa, pola kašičice kardamoma, pola kašičice cimeta, pola kašičice seckanog, kandiranog đumbira.

Zagrejte rernu na 160 stepeni. U činiji izmešajte brašno, jaje, mleveni badem, šećer, mleko, sodu bikarbonu, prstohvat soli, anis, kardamom, cimet i đumbir. Zatim dodajte ovsene pahuljice, susam i rastopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete meko testo. Kašičicom vadite po deo smese i stavljajte u pleh obložen masnim papirom. Pecite 20 minuta na 160 stepeni.

(Novosti)
 
Natrag
Top