Koji strahovi nam uništavaju veze?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Koji strahovi nam uništavaju veze?

Da biste bili zadovoljni svojim životom, potrebno je da budete u zadovoljavajućoj vezi. Svi vodimo vrlo brze i zauzete živote i može izgledati teško da se snađemo i pronađemo odgovarajućeg partnera. Nema razloga za strah - ako ga se ne otresete na vreme, nikada nećete biti srećni.


rb03o2.jpg


Postoje među nama oni koji se plaše intime i oni koji misle da ne zaslužuju sreću u ljubavi. Svako ima pravo na ljubav, ali ako želite da iskusite pravu intimu, moraćete da naučite da primate ljubav ma koliko to nekima pada teško. Ako niste sposobni da prihvatite ljubav, udaljićete se od partnera . Ako želite pravu vezu, morate se upustiti u prisnost i bliskost.

Partner želi da mu se dovoljno približite i da prodrete u najveće njegove želje i očekivanja, da znate šta mu prija. Ako mu se ne otvarate i ne govorite o sebi, kako on može znati o čemu mislite? Na samom početku, otvaranje pred nekim može biti vrlo složeno. Možete se osećati previše razotkriveno ili ranjivo, ali vremenom postane lakše. Pogledajte sa ove strane – ako se otvarate partneru postajete sve bliži i prisniji, pa to je vredno i malo neprijatnosti, zar ne? Postoje 3 glavna straha koja mogu biti prepreka vezi.

Prvi strah je gubitak sebe kada se nađete u vezi sa nekim. Poneki misle da će izgubiti čitavu ličnost i osećaj za to ko su. Istina, kada ste u vezi, postajete polovina jednog entiteta i ljudi vas shvataju kao osobu u vezi, niste više sami. Pa dobro, zašto je toliko strašno kada neko misli da ste polovina para ili da ste sada „zauzeti“?

I dalje ste pojedinac, zadržavate sve svoje karakteristike i sećanja na to šta ste. Možda je odličan primer svađa sa partnerom – oboje ste posebni, oboje ste podjednako odgovorni da posledice u vezi i morate svesno postaviti granice toga šta možete a šta nikako nećete uraditi. Ako jedan partner dozvoljava sebi da pređe granicu ovog drugog, dinamika nestaje i veza je ugrožena. Mora da postoji obostrano poštovanje. Ako jedno od vas odbija da pokaže poštovanje i da doprinese podjednako uspehu veze, možda treba da ponovo razmislite o smislu vaše veze.

Kada ste stupili u vezu navikavate se na ćudljivost i navike kao da su simbol sigurnosti. Na rutinu gledamo kao na ušuškanost i ne volimo mnogo promene koje mogu doprineti da naš život više nije tako divan kao što smo ga znali. Strah od promene je strah od napretka. Nikada ne smete na naviku i rutine gledati kao da su vam sigurnosni pojas, to nije zdravo. Svidelo se to vama ili ne, svet se menja neprestano, sve se menja, svi koje poznajete se menjaju, vi se menjate, vaš partner se menja, vaša veza se menja. Promena označava način na koji vaša veza raste i razvija se. Dok se promene dešavaju, prepoznajte ih, njihovu vrednost i budite spremni da ih prihvatite.

Ako se vaša veza nikada ne menja, ako sve stoji, vi ste u stagnaciji i vaša veza će biti. Takođe, postoje i oni koji se plaše intime, ali se zapravo plaše da će je izgubiti. Nisu sve veze savršene. Dešava se da propadnu, to je samo znak da niste bili odgovarajući jedno za drugog. To nikako ne znači da će i sledeća veza biti fijasko. Sakrivanje ili bežanje od ljubavi i života nije način da se ostari. U životu morate biti spremni da rizikujete jer nikad nećete saznati „šta bi moglo“.

Ako imate problem sa nekim od strahova, potrudite se da ih prepoznate, da prihvatite činjenicu da morate pokušati i da ih prebrodite. Ako imate partnera, porazgovarajte. Biće mu olakšanje da konačno čuje šta vas tišti, verujte, primetio je. Ako nemate partnera, pričajte sa bliskim osobama od poverenja.

Ovi strahovi se mogu prebroditi ako shvatite da uopšte postoje i ako ne pokušate sami da ih prevaziđete. Kada istupite sa svojim problemom nikada se ne čine toliko velikim i nerešivim. Nije rešenje držati ih u sebi. Kada jednom počnete da razgovarate o osećanjima, nikada nemojte prestati. Ako razgovarate sa partnerom, to će vas zbližiti i učiniti jačim kao par.

Provodite dosta vremena zajedno, ne dozvolite da se nit izgubi ako ste prepoznali da veza ima šansu za budućnost. Ignorišite sve što je negativno. Nemojte očekivati da se promenite preko noći, ali se trudite da kontrolišete svoja osećanja i time ćete pobediti i strahove.

B92
 
Član
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poruka
112
Strah, i najslabiji je uglavnom stetan. Jaki strahovi unistavaju raspolozenje, a dobra veza traje dok traje obostrano zajednicko zadovoljstvo. Ko ne ume da potisne strahove, do zanemarivosti, i ne moze biti sretan.
 
Natrag
Top