Koje zdravstvene tegobe otkrivaju ledeni prsti

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Koje zdravstvene tegobe otkrivaju ledeni prsti

Da bi telo održalo stalnu unutrašnju temperaturu, koristi se termogenezom, koja funkcioniše na sledeći način: mozak naređuje kapilarima da se šire kako bi propustili krv i time omogućili zagrevanje, ili da se stežu kako bi usporili protok krvi i hlađenje.

ledeni-prsti-300x222.jpg


Ako taj mehanizam nije savršen, najprije to osećaju ekstremiteti, najudaljeniji od “grijača organizma”, srca. Međutim, u nekim slučajevima hladne ruke mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, koje treba ispitati i lečiti.

Proverite nivo gvožđa
Ako osim hladnih ruku, stalno osećate umor, srce vam brže lupa i često osećate vrtoglavicu, proverite nivo gvožđa u krvi, jer postoji mogućnost da patite od anemije. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koji prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju. Ako je nivo gvožđa ispod normale, manje je i hemoglobina, pa tkiva raspolažu sa manje kiseonika za proizvodnju toplote.

Ne stežite ramena
Trnci u rukama praćeni bolovima u ramenima, leđima, vratu mogu biti povezani sa artrozom, odnosno trošenjem hrskavice koja obavija zglobove. Artroza vrata može da se javi već oko tridesete godine. Takođe, ako su ramena često u stegnutom položaju, otežan je dotok krvi u ruke i prste.

Stres uzrok hladnoće

Stres takođe može biti uzrok osećaja hladnoće u rukama i nogama. On, naime, pojačava proizvodnju adrenalina, hormona koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji steže krvne žile.


(Cafe.ba)
 
Natrag
Top