Koje su četiri glavne vrste rasvete, i kako da ih najbolje iskoristite u svom domu?

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
237

Koje su četiri glavne vrste rasvete, i kako da ih najbolje iskoristite u svom domu?

rasveta.jpg


Rasveta je jedan od najvažnijih aspekata dizajna enterijera, i igra ključnu ulogu u dekoraciji vašeg doma. Ona je mnogo više od dodatka, i može potpuno da promeni atmosferu u prostoriji, pa čak i da učini da male prostorije deluju veće.

U ovom tekstu pokušaćemo da objasnimo koje su četiri glavne vrste rasvete, i kako da ih najbolje iskoristite u svom domu. Pa, ako smo vas zainteresovali za temu, nastavite da čitate jer, prava rasveta osvetljava enterijer i ističe najbolje karakteristike vašeg doma.

Dakle, postoje četiri glavne vrste rasvete: ambijentalna, radna, akcentna i dekorativna. Pa hajde da malo pobliže objasnimo svaku od njih…

#1. Ambijentalna rasveta

ambijentalna.jpg

Fotografija:
Pexels

Ambijentalna rasveta je opšta, ona koja se koristi za ravnomerno osvetljavanje prostorije. To može da bude prirodno svetlo koje dolazi kroz prozore, plafonska rasveta poput lustera ili LED traka sa modulima. Ona osvetljava ceo prostor, i omogućava vam da se bezbedno krećete. Zato je ona osnova svakog uređenja enterijera.

A gde se koristi ambijentalna rasveta?

#
U svakoj prostoriji vašeg doma

# Na sredini prostorije

# Bliže plafonu, kako bi se svetlost efikasnije rasipala

#2. Radna rasveta

radna-rasveta.jpg

Fotografija:
Pexels

Radna rasveta se koristi za pomoć pri specifičnim aktivnostima, kao što su čitanje, kuvanje ili učenje. Obično je svetlija od ambijentalne rasvete i usmerena ka mestu na kome je najpotrebnija. Ova vrsta rasvete može da dolazi iz različitih izvora, uključujući stone ili radne lampe.

Koje su prostorije u kojima se koristi radna rasveta?

#
Radna soba ili kancelarija: Stone lampe

# Kuhinja: Ispod ormarića

# Spavaća soba: Lampe za čitanje

# Kupatilo: Rasveta oko ogledala

#3. Akcentna rasveta

akcentna.jpg

Fotografija:
Pexels

Akcentna rasveta se koristi za isticanje specifičnih karakteristika u prostoriji, kao što su ulazi, biljke, umetnička dela ili kamini. Ona može da igra integralnu ulogu u dodavanju drame i karaktera prostoru.

Kako se koristi akcentna rasveta:

#
Za isticanje i skretanje pažnje na neku karakteristiku kao što je umetničko delo ili biljke

# Za isticanje arhitektonskih elemenata

# Kao dekoracija

#4. Dekorativna Rasveta

dekorativna.jpg

Fotografija:
Pexels

Dekorativna rasveta se koristi isključivo u estetske svrhe, kao dodatni dodir u svrhu stila. Može da uključuje svetiljke kao što su zidne lampe, lusteri ili viseće lampe.

A gde može da se koristi dekorativna rasveta?

#
U predsoblju, na samom ulazu u vaš dom

# Iznad trpezarijskog stola

# U dnevnoj sobi

# U spavaćoj sobi, recimo kao dve zidne lampe sa obe strane kreveta

Saveti za izbor rasvete za vaš dom

za-kraj.jpg


Fotografija: Pexels

Prilikom izbora rasvete, važno je uzeti u obzir različite funkcije koje svaka prostorija vašeg doma obavlja. Na primer, kućna kancelarija će zahtevati jaču radnu rasvetu, dok ćete u dnevnoj sobi imati više koristi od ambijentalne rasvete, kako bi se stvorila opuštajuća atmosfera.

Bez obzira koju vrstu rasvete odaberete, trudite se da koristite energetski efikasne sijalice kako biste smanjili svoj karbonski otisak. LED sijalice su odlična opcija jer traju duže, i koriste manje električne energije od tradicionalnih sijalica sa žarnom niti.

Pažljivim razmatranjem i planiranjem rasvete u svakoj prostoriji, stvorićete savršenu atmosferu u svakom kutku svog doma. Što se tiče rasvete koju trenutno možete da pronađete na tržištu, ponuda je zaista šarolika, pa je potrebno dobro razmisliti o tome koja će vam najviše odgovarati, i koju ćete najbolje moći da iskoristite.

A kakvu rasvetu vi najviše volite? Podelite svoje misli sa nama u komentarima. Unapred hvala.Naslovna fotografija: Pexels

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top