Koja vam je omiljena istorijska ličnost?

Član
Učlanjen(a)
29.03.2010
Poruka
14
Ervin Romel... trenutno, jedna od omiljenijih... (osim naravno, ruskog kneza Vladimira :D)

Član
Učlanjen(a)
29.03.2010
Poruka
14
Jesi li ti fašista po ubjeđenju?

termin fasizma se konkretno vezuje za Italiju, na za Hitlera za koga se vezuje rec nacizam...
poreklo vodi od latinske reci fasces, simbolise moc koju drzava treba da ima nad pojedincem (uglavnom preuzeto iz staro rimske ideologije)... nacizam se razlikuje po tome sto je ideja da je nacija iznad svega (sto je i logicno u slucaju Nemacke, jer se za njih ne moze vezati termin naroda, vec samo nacije)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
termin fasizma se konkretno vezuje za Italiju, na za Hitlera za koga se vezuje rec nacizam...
poreklo vodi od latinske reci fasces, simbolise moc koju drzava treba da ima nad pojedincem (uglavnom preuzeto iz staro rimske ideologije)... nacizam se razlikuje po tome sto je ideja da je nacija iznad svega (sto je i logicno u slucaju Nemacke, jer se za njih ne moze vezati termin naroda, vec samo nacije)
Fašizam je iznjedrio i nacizam. Šija ili vrat!

Član
Učlanjen(a)
29.03.2010
Poruka
14
Fašizam je iznjedrio i nacizam. Šija ili vrat!

nije isto... rec je o sasvim drugim pokretima, jeste da su se oni po nekim stavovima poklopili i usli u cuveni savez, i dalje nisu isto... cak ni tokom svog saveza oni nisu vodili istu politiku (iz razlicitih aspekata gledano, naravno)...
mislim da je lose da se, ma koliko negativnu konotaciju za neke imali pojedini termini, poistovecuju... sto je izuzetno cesta pojava, nazalost... :/

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783

Mala dopuna: Rec fasizam vodi poreklo od latinske reci fascio sto znaci snop pruca obavijen oko sekire koji predstavlja stari Rimski simbol autoriteta koji su imali gradski magistrati. Takodje, ovaj snop je, sledstveno, i simbol fasizma.

2utnwaa.jpg

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
3
Srbija je u svojoj istoriji imala dosta značajnih ličnosti skojima se spravom ponosimo. Stoga je teško i nepravedno izdvojiti samo jednu ličnost. Kako smo mi narod sa kratkim pamćenjem često se hvatamo samo za neke skorije dogadjaje i ličnosti iako lično mislim da je to zato što generalno slabo poznajemo svoju istoriju. Svetog Savu nikako ne treba izostaviti kao ni Stevana Prvovenčanog. Kako je Car Dušan bio osvajač njega bih ipak izostavila jer je nedugo posle njega Srbiji krenulo po zlu. Od Obrenovića najznačajniji je Miloš a od Karadjordjevića izdvojila bih Aleksandra I Ujedinitelja. Ipak je I svetski rat bio vrhunac u našoj slavnoj istoriji mada uz nesagledive gubitke. Mi generalno imamo problem u diplomatiji, zbog čega u miru uvek gubimo tako da Nikolu Pašića i dalje niko nije prevazišao pa treba izdvojiti i njega. Zorana Djindjića nismo razumeli i njegovu energiju nismo umeli da iskoristimo te nikada nećemo saznati koliko je on mogao da uradi za Srbiju pa njega ne mogu da izdvojim.
Inače, ne treba zaboraviti Vuka Karadžića, Nikolu Teslu, Mihajla Pupina i Patrijarha Pavla.

Dodato posle 21 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Izgleda da je pitanje bilo vezano za istorijsku ličnost uopšte a ne samo u Srbiji. Zato ću post proširiti sa ličnostima van Srbije. Isusa Hrista-postojao ili ne, izdvajam.
Jako mi je simpatičan-a i mi njemu, Fidel Kastro i duboko ga poštujem zbog njegove snage da se odupre najmoćnijoj sili na svetu. Inače, od svih bivših republika jedino gradjanima Srbije nije potrebna viza za Kubu i ispred njihovih hotela stoji istaknuta i srpska zastava iako mi nemamo tamo mnogo turista. Ovde sam valjda malo subjektivna. Ne mogu trenutno nikog više da se setim.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.05.2010
Poruka
89
U srpskoj istoriji kralj Petar I ili despot Stefan Lazarević
Što se svetske istorije tiče ne mogu da se odlučim između Sule i Katarine II Velike. I Ana Bolen je tu negde...

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
90
св. деспот стефан лазаревић је у свом времену био човек достојан дивљења. о њему је заиста много тога написано, а данашњи људи који воде, или који сматрају да би могли да воде србију, требало би нешто од свега тога и да прочитају... и у складу са данашњим временом да примене.

Natrag