Koja su vaša prava na poslu: 3 načina da se „odbranite“ od šefa

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Koja su vaša prava na poslu: 3 načina da se „odbranite“ od šefa

Blic žena

Ako vam je šef pomalo tiranin, a kolege ga zovu i „gonič robova“ jer ne prihvata nikakve izgovore za odlaganje posla, stručnjaci predlažu tri načina kako da se zaštitite. Ukoliko se samo povremeno isključite, možete izbeći loš osećaj u stomaku „kao da visite na čiviluku“, a nadređenom ćete dati do znanja da ste radnik, a ne stvar koju poseduje.

5239_shutterstock_44544562-posao_hf.jpg

Cenite sebe i svoje vreme. Ne dozvolite da posao utiče na vaš privatan život

IZBEGNITE DA BUDETE META
Na poslu nema uvek prostora za slobodu govora. Neke stvari ne možete da kažete otvoreno, pogotovo svom nadređenom, pa je bolje da ih zadržite za sebe. Takođe, izbegavajte da vodite privatne razgovore i obavljate neke lične poslove, kao što su plaćanje računa, zakazivanje frizera... u radno vreme.
Kako da se zaštitite:
Blogujte, četujte i dopisujte se preko Facebooka van radnog vremena. I razmišljajte logično: ako vam je nadređeni poznat kao neumoran u isterivanju radne atmosfere, izbegavajte otvorene konflikte. Poštedećete sebe neprijatnosti, a kolege će u vama prepoznati nekog ko nije sklon sukobima.

VAŠ DRUŠTVENI ŽIVOT NIJE IGRA
Šef traži od vas da ostanete duže na poslu, a vi ste planirali da otrčite po decu u vrtić, spremite ih i odvedete na rođendan kod kumova.

Kako da se zaštitite:
Pre nego prihvatite bilo kakav posao, informišite se od sadašnjih i bivših radnika kakve su navike i običaji vašeg šefa. Tako ćete znati na kakvom ste terenu: da li se očekuje da radite mnogo i obavite dosta poslova tokom radnog vremena ili da budete na raspolaganju kad god je potrebno. Kada se budete upoznali sa navikama šefa, znaćete kako da se postavite. U svakom slučaju, ovo je tema o kojoj treba da razgovarate i stavite sve karte na sto.

NEPLAĆENI
RAD
Prekovremeni rad, prema zakonu, ne može da traje duže od osam časova nedeljno, niti duže od četiri časa dnevno. Ako napravite naknadni dogovor sa šefom da radite duže, onda tražite da za to budete i plaćeni. Veoma je važno i da imate u pismenom obliku rešenje o ostvarivanju prava, obaveza i odgovornosti. Ako ostajete duže u kancelariji, to nije stvar vaše dobre volje, nego način da zaradite više novca.
Kako da se zaštitite:
Tražite otvoreno da dobijete ugovor kojim će biti detaljno regulisano pitanje prekovremenog rada. Ukoliko vaš poslodavac to ne poštuje, imate pravo da se žalite inspekciji rada. Prikupite materijalne dokaze da zaista radite duže. Ovo pravo zastareva tek posle 3 godine, tako da možete da ga iskoristite u bilo kom trenutku tog vremenskog intervala.

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
:blum3::blum3::blum3:jel ovo za drustvene firme ili kod privatnika ...........:blum3::blum3::blum3:
:acute:

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
e pa onda kako covek da primeni neki od ovih saveta kod privatnika :dntknw:

NEPLAĆENI RAD
Prekovremeni rad, prema zakonu, ne može da traje duže od osam časova nedeljno, niti duže od četiri časa dnevno. Ako napravite naknadni dogovor sa šefom da radite duže, onda tražite da za to budete i plaćeni. Veoma je važno i da imate u pismenom obliku rešenje o ostvarivanju prava, obaveza i odgovornosti. Ako ostajete duže u kancelariji, to nije stvar vaše dobre volje, nego način da zaradite više novca.
Kako da se zaštitite:
Tražite otvoreno da dobijete ugovor kojim će biti detaljno regulisano pitanje prekovremenog rada. Ukoliko vaš poslodavac to ne poštuje, imate pravo da se žalite inspekciji rada. Prikupite materijalne dokaze da zaista radite duže. Ovo pravo zastareva tek posle 3 godine, tako da možete da ga iskoristite u bilo kom trenutku tog vremenskog intervala.

e ovo je vec ozbiljno ... pa vecina nas bi onda sedili kuci i brojali paukove po coskovima. lepo pise u nasem zakonu sto sta ali takodje ovaj nas zakon je busan ko sito tako da nam nevredi nesto i ta inspekcija rada ....

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Svi oni očekuju da radite duže, bez nadoknade, naravno. Od svih mojih prijatelja, samo jedan radi u firmi u kojoj mu je plaćen prekovremeni rad, pa im gazda zbog toga i zabranjuje da rade prekovremeno, osim kad se baš mora. Ali to je retkost.
Dok sam radila u redakciji, bila sam jedina koja se trudila da sa posla uvek odlazi na vreme. Dolazila sam mnogo pre ostalih, ali im je svima bolo oči to što jedina ja odlazim na vreme. Bez obzira što nikada nisam izašla odande a da sav posao za taj dan nisam završila. Naročito su mi gazde to zamerale, mada, nikada ništa nisu mogle da mi kažu jer sam svoj posao obavljala krajnje savesno i korektno.
Inspekciju rada se jako malo ljudi odlučuje da zove iz straha da će izgubiti posao, pasti u nemilost pretpostavljenima, itd... a i ko zna da li bi pomoć od dotičnih i dobili...

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
e sad se nadam da shvatas zasto sam pitao " jel ovo za drustvene firme ili kod privatika...."
prve tri firme gde sam radio ( pod ovim podrazumevam firme gde sam bio prijavljen a inace pre toga za vreme skolovanja u srednjoj radio sam po video klubovima, kaficima, hamburgernicama itd... ) video sam, sta znaci raditi u drustvenoj firmi. pod ovim ne mislim na lencaranje i izbegavanje radnih obaveza vec savesno i blagovremeno zavrsavanje svojih radnih obaveza ali i postovanje mojih radnickih prava.
e kako sam izbegao sa kosova i poceo da radim kod raznoraznih privatnika ( da ne bih zavrsio u nekom kolektivnom centru i cekao od drzave parce hleba ), video sam sta su sve ljudi spremni da urade samo da bi te iskoristili maksimalno i zaradili na tebi a sve pod izgovorom kako ti je pomogao da ne zavrsis na ulici .... kapitalisticki cinizam ! ali to nije ono najgore .... najgore je to sto je sam covek ( radnik ) toliko spustio gard da su poslodavci itekako svesni svojih moci i maksimalno ih koriste. a sto se tice inspekcije ... hmm . da li napisati ?
pa i oni su ljudi sa visokim standardima u zivotu .... treba zavrsiti onu vilu na planini, dobar auto, letovanja i ostale "normalne potrebe"...ako me razumete ...

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Mogu da kažem da sam srećan što radim u državnoj firmi, ali što crvendać kaže, svoje obaveze odradim u toku radnog vremena (dobro, ponekad malo ostavim i za sutra! :)). Već rekoh da je pritisak mnogo manji, i mislim da se zbog toga sam posao bolje i kvalitetnije obavlja! Molim Boga da se kapitalistička šapa ne spusti i na moje preduzeće, da ne bih "osetio" bahatost i bezobrazluk koja je sveprisutna u našoj državi...

Natrag