Šta je novo?

Kockaste stepenice

  • Začetnik teme Mihajlo
  • Datum pokretanja
Mihajlo

Mihajlo

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.371
Kockaste stepenice

Iako su stepenice jedan od najvažnijih komunikacionih elemenata u kući i oko nje, mao kome su omiljene, i rado bismo ih izbegli. A, ko se voli penjati?! A, osim toga zauzimaju dragocen prostor i pričinjavaju poprilično problem pri izradi, jer pred graditelja postavljaju niz zahteva: moraju biti udobne za penjanje, dovoljno široke, ne smeju biti klizave, ne smeju odzvanjati i savijati se...

Znači, stepenice svojim oblikom moraju zadovoljiti provenstveno svoju namenu i funkcionalnost, ali i svoj neosporni estetski udeo u jednom prostoru.

U ovom delu prikazujemo vrtne stepenice. Stepenice u ovom primeru povezuju mali vrtni prostor s balkonom i dalje sa stazom. Prvi problem na koji se nailazi je oblik i veličina stepenica koje zavise od balkona i staze kako bi činili celinu koja neće odudarati od vrta i biti primana u toj sredini.Na crtežima se vidi da svako gazište ovih stepenica ima vlastitio postolje. Na taj je način postignuto da stepenice ne deluju glomazno i da se dobije osećaj da su postavljene kao i staza u produžetku. Svako postolje izbetonirano je betonskom armaturom i obloženo otpadnim mramoromn.

Gazišta su od mramora četvrtastog oblika. Ta su gazišta pričvršćena na postolja pomoću betonske armature koja je izvirala iz postolja i lepka za lepljenje pločica.

Za izradu ovih stepenica može se koristiti običan beton i kasnije gazišta obložiti pločama pranog kulira veličine 50 x 50 cm. U tom slučaju i produžetak staze mroa biti betonski, obložen pranim kulirom.
 
S

SKVmarchelO

Član
Učlanjen(a)
26.06.2010
Poruka
1
Zaista dobra stvar zbog ovoga sam dobio 5 u skoli.

Hvala,
 
Poslednja izmena:
Top