Ko ne plati porez, neće moći da registruje auto

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Ko ne plati porez, neće moći da registruje auto
Zagreb -- Vlasnici automobila i motocikala u Hrvatskoj od 2017. plaćaće porez na putnička motorna vozila pri produženju registracije u stanicama za tehnički pregled.

Izvor: Glas Slavonije
13657315675847e49ed2e6e451094874_w640.jpg

Foto: Thinkstock


Odnosno, baš kao što sada ne mogu produžiti registraciju automobila ili motocikla bez plaćanja putarine, tako se od iduće godine neće moći produžiti dok ne plate porez, pišu hrvatski mediji.

Na ovaj detalj moraju obratiti pažnju vlasnici automobila i motocikala kako ne bi bili iznenađeni s novim finansijskim izdatkom u stanici za tehnički pregled.

Vlasnik automobila starog od pet do deset godina čija snaga motora ne prelazi 55 kilovata, kod registracije mora platiti porez u iznosu od 200 kuna. Ako je automobil star do dve godine s istom snagom motora, porez je 300 kuna. Najviši iznos poreza – 1.500 kuna - plaćaju vlasnici automobila do dve godine starosti s motorom snažnijim od 130 kW.

Kod motocikala porez plaćaju vlasnici vozila čiji motor prelazi snagu od 20 kilovata i to do deset godina starosti, a iznosi su 50, 80 i 100 kuna, u zavisnosti od starosti. Za snažnije motore na motociklima porez iznosi od 50 kuna za one starije od deset godina, do 1.200 kuna za motocikle do dvije godine starosti i snagom motora većom od 80 kW, piše Glas Slavonije.

“Ovaj porez vlasnici vozila plaćaće na šalterima u stanicama za tehnički pregled, sasvim uobičajeno, zajedno sa svim drugim davanjima koja su obvezna pre produžetka registracije automobila ili motocikla. Rešenje o porezu vlasnici vozila dobiće takođe u stanici za tehnički pregled. Reakcije građana koje imamo čak govore da im je ovaj model prihvatljiviji, jer će odmah rešiti svoje obveze, a ne kao do sada, naknadno tokom godine, što pojedinci i zaborave da uplate pa posle dobijaju opomene”, kaže pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić.
 
Natrag
Top