Ko je Isus Hristos?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
@mire000

Hmm, ali ima jedan važan dio u Knjizi o Makabejcima gdje se spominje molitva za pokojne koja ide u prilog katolicima i pravoslavcima koji također mole za svoje pokojne, dok protestanti to odbacuju. Zatim ima nešto i o uskrsnuću.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Tvoje glediste u vezi kanona starog zaveta je upitno, jer su pisci novog zaveta pavle i drugi prihvatali i citirali samo stari zavet koji je u ono vreme a i danas sadrzao 39 knjiga. Nigde se u novom zavetu ne spominje knjiga makabejcima. Sad jel treba da verujem nekome ko je 4 vekova kasnije kanonizovao nesto, ili da prihvatim ono sto je tada bilo opsteprihvaceni kanon starog zaveta? A i danas je to opsteprihvaceno kod jevreja nista se nije promenilo.

Dalje ta knjiga sadrzi odrecene odlomke koji se suprotstavljaju ostalom pismu kod jevreja recimo:

Tobija 6,7-8 kaze "Mladic potom upita andjela: "Brate Azarja, cemu ce sluziti riblja jetra, srce i zuc?" A on odgovori: "Srce i jetra sluze kad koga muci demon ili zao duh: treba to pred takvim, bio muskarac ili zena, spaliti, i nikad ga zao duh vise nece muciti."

Ovo je neka vrsta egzorcizma...

Takodje sadrzi i neke istorijske netacnosti:

judita 1:1 kaze npr. da je Navuhodonosor bio kralj Asiraca iako istorija i ostatak Biblije kazu da je bio kralj drevnog Vavilona
...

Ima toga dosta i zato jevreji ovu knjigu ne priznaju.
Nebitno je u vom slučaju šta Jevreji priznaju a šta ne priznaju. Govorimo o apokrifima u Bibliji. I, naravno, ne da trebaš, nego moraš da uvažavaš ono što je hrišćanska crkva kanonizovala, ako si pravi hrišćanin, bez obzira kada je to uradila. A sve što je kanonizovano, ne može se smatrati apokrifnim, o tome govorim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nebitno je u vom slucaju sta Jevreji priznaju a sta ne priznaju. Govorimo o apokrifima u Bibliji. I, naravno, ne da trebas, nego moras da uvazavas ono sto je hriscanska crkva kanonizovala, ako si pravi hriscanin, bez obzira kada je to uradila. A sve sto je kanonizovano, ne moze se smatrati apokrifnim, o tome govorim.

Pa dobro, ali sta cu ako ima istorijskih netacnosti tamo? Treba li to da ignorisem?
Ja mogu da ih prihvatim kao istorijske knjige, koje je dobro procitati, tu se slazem, ali kao teoloske su pod znakom pitanja, bar za sada kod mene.

isabeleta je napisao(la):
Hmm, ali ima jedan vazan dio u Knjizi o Makabejcima gdje se spominje molitva za pokojne koja ide u prilog katolicima i pravoslavcima koji takodjer mole za svoje pokojne, dok protestanti to odbacuju. Zatim ima nesto i o uskrsnucu.
Poznato mi je to. A sta ako su te knjige prihvatili samo zato da bi dokazali svoja verovanja? Adventisti recimo tvrde da nema zagrobnog zivota. A cini mi se da su jevreji bas zato i izbacili ove knjige, jer se u psalmima i pricama solomunovim kaze da nema zagrobnog zivota, to stvara kontradiktornost... Sad pokusaj to da uskladis?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Nemam dokaze za koje svet nije cuo a literalni dar mi je izamakao tako da nista od toga.

kakvi nemas? ti ovde svakakve dokaze dajes tvrdeci nesto sto niko ne tvrdi, znaci da posedujes neko tajno znanje, mozda sa neke druge planete ili posedujes znanje od tog zajednickog pretka, verovatno ti se on u mozgu pojavio (javio) i prica ti njegovo secanje, kako se pretvorio u coveka

a to za moju knjigu, ne mogu ja da pravim asto-hriscanski horoskop, jbg ne razumem se u pravljenje horoskopa a i nisam astrolog, ali nije losa ideja

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
U parvu si, osim celokupne (dobro, mozda 99,99%) naucne zajednice, niko ne tvrdi da imamo zajednickog pretka.
A sto se pravljenja horoskopa tice, astrolozi se kao "razumeju"? Vidi ovako, uzmes apostole, dodelis im mesta u zodijaku, izmislis im neke licne osobine koje su satro zasnovane na novom zavetu i istoriji, iskombinujes sa ostalim elementima klasicnog dnevnog horoskopa i eto ti proizvod za trziste.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
U parvu si, osim celokupne (dobro, mozda 99,99%) naucne zajednice, niko ne tvrdi da imamo zajednickog pretka.

a hoces da nam objasnis sta vam prica taj zajednicki predak? kako je on postao covek, sta kaze? imate li vi neku slicnu komunikaciju kao i ovi sto se cuju sa bogom? objasni nam kako komunicirate i sta se tu sve desava
kako bi ja mogao da stupim u kontakt sa njim? posto ja ne mogu da stupim u kontakt sa bogom, ae da vidim da li mogu da stupim u kontakt sa zajednickim pretkom, da me prosvetli sa tim adekvatnim dokazima
a kojim jezikom komunicirate? to neki multi jezik ili? ili je mozda jezik tog zajednickog pretka pa te on naucio da pricas tim jezikom?
zamoli ga molim te da mi se javi, bas bih voleo da ga cujem

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Zajednicki predak mi kaze da ne bi trebao da odbacujes stari zavet jer ipak tu ima nesto. Ako te interesuje evolucija trazi na netu materijal.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
molim te reci mu da mi se javi, evo zamoliga za mene , ja da se cujem sa bogom ja bi ga zamolio i tebi da se javi. ucini mi to molim te

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
molim te reci mu da mi se javi, evo zamoliga za mene , ja da se cujem sa bogom ja bi ga zamolio i tebi da se javi. ucini mi to molim te

To je vrlo privatno iskustvo, moras da budes na odredjenom duhovnom nivou. Prvo moras da prihvatis Darvina kao sapsioca svog uma pa tek onda mozes da se nadas da ces biti u stanju da prihvatis pretka.

Natrag