Šta je novo?

Klima da bude suštinski interes

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Klima da bude suštinski interes[/h]Dohi -- Rešavanje problema promene klime mora da postane suštinski nacionalni interes svake države članice UN, poručio je u Dohi predsednik GS UN Vuk Jeremić.

Jeremić je danas u Kataru, zajedno s generalnim sekretarom Ban Ki Munom i emirom Katara otvorio Konferenciju UN o klimatskim promenama.
Tokom boravka u Dohi, imaće i bilateralne susrete sa emirom, šeikom Hamadom bin Kalifom al Tanijem, prestolonaslednikom, šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom al Tanijem, koji je i predsednik Upravnog odbora Katarske investicione agencije, kao i sa šefovima država i vlada zemalja učesnica Konferencije, saopšteno je iz Jeremićeve pres službe.

U obraćanju učesnicima Konferencije zemalja potpisnica Okvirne konvencije UN o promeni klime (COP18) i Osme konferencije zemalja potpisnica protokola iz Kjota (CMP8), Jeremić je ocenio da izazovi s kojima se COP proces suočava tek treba da u potpunosti zaokupe pažnju mnogih diplomata širom sveta.

"Problem klimatskih promena trebalo bi da bude uzidan u poglede na svet svih onih koji formulišu i sprovode spoljnu politiku, kako bi stekao centralno mesto koje mu pripada u vođenju međunarodnih odnosa u 21. veku", rekao je on.

Jeremić je napomenuo da shvatanje kompleksnosti mnogih pitanja na agendi COP-a iziskuje određeni stepen stručnosti kakav mnogi od onih koji ne učestvuju direktno u pregovorima COP-a jednostavno ne poseduju.

Predsednik Generalne skupštine UN je izrazio uverenje da promena klime predstavlja pretnju po budućnost planete koja se, po svojim kataklizmičnim efektima, može meriti samo s termonuklearnim konfliktom.

On je odao počast generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, koji, kako je istakao, "sa velikom istrajnošću skreće svetsku pažnju na ovu veliku opasnost po čovečanstvo" i među prvima šalje poruku da "klimatske promene i ugrožavanje životne sredine uništavaju naš put ka održivosti".

Smatrajući da veća podrška Generalne skupštine UN snažnijim naporima delegacija COP-a može da pomogne u podsticanju sveta na bržu i jedinstveniju akciju, Jeremić je izrazio spremnost da, kao predsednik GS UN, učini sve zarad uspešnijeg zajedničkog delovanja.

U tom cilju, on namerava da, u produžetku 67. zasedanja, zakaže tematsku debatu na visokom nivou o promeni klime, "zelenoj" energiji i održivosti vodnih resursa, kako bi se povećala politička svest i podrška prednostima prelaska na sisteme sa obnovljivim izvorima energije.

COP 18 i CMP 8 održavaju se u Dohi, u Kataru, od 26. novembra do 7. decembra.Izvor:
B92.net
 
Top