Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.421
Klavir

baby-grand-piano.jpg


Klavir
je instrument sa tipkama koji proizvodi ton udarom batića, koji je povezan sa tipkom, u žicu. Opseg mu je od subkontra A (2A) do c5. Literatura se piše u dva linijska sistema, gornji svira desna ruka i piše se uglavnom u violinskom ključu, donji linijski sistem svira lijeva ruka i piše se većinom u bas ključu. Izvođač na klaviru se zove pijanist. Zbog svojih velikih tehničkih i muzičkih mogućnosti je jedan od instrumenata sa vrlo bogatom muzičkom literaturom.

Historija klavira


Klavir se razvio iz čembala, klavikorda i drugih srodnih instrumenata sa tipkama. Opće prihvaćeno mišljenje je da je klavir izumio Bartolomeo Cristofori oko 1720. godine, tako što je upotrijebio mehanizam sa batićima koji udaraju o žicu, umjesto dotada korštenih mehanizama u instrumentima sa tipkama. Na taj način je postigao da jačina tona ovisi o jačini udara prsta na tipku. Zato su se ti prvi klaviri nazivali
piano e forte ( ital. tiho i glasno). Piano e forte je prvi počeo graditi Gottfried Silbermann njemački graditelj instrumenata sa tipkama. Njegovi učenici su te klavire nastavili proizvoditi i usavršaviti u Engleskoj i Beču, te su mehanizmi nastali tamo dobili svoja imena po tim pojmovima. Građenje klavira sa bečkom mehanikom je bilo najmasovnije na prelazu iz 19. u 20. vijek, ali tokom prošlog vijeka potisnula je engleska mehanika, te se takvi grade i danas.


Dijelovi klavira


Rezonator i okvir


Vanjski dio klavira čini drveni sanduk ili rezonator koji ima oblik polegnute harfe ili krila. Na njemu je poklopac koji se može otvoriti. Sanduk je postavljen na tri noge, a između prednje dvije se nalazi pedaliter. Klavijatura je smještena na prednjem, najširem dijelu sanduka. Na dnu se nalazi drveni rezonator sa poprečnim rebrima koji građen od jelovine. Unutar sanduka se nalazi okvir koji od čelika ili lijevanog željeza. Na njemu su nategnute žice koje stvaraju vrlo veliku napetost, te je zato okvir od tako čvrstih materijala. Na žicama za najdublje tonove (od 2A do 1Fis) je dodatni namotaj bakrenih niti da bi se dobila bolja zvučnost. Po dvije žice ima svaki ton od 1G do Ais, a po tri sve ostale (H do c5). Žice su pričvršćene za metalne čivije, čijim se zatezanjem i otpuštanjem štima klavir.


Klavijatura i mehanizam


Klavirska klavijatura ima 88 tipki - po jednu za svaki ton. Bijele tipke su prekrivene slojem slonovače, a danas je moguće i plastikom. Na njima se sviraju dijatonski tonovi. Na crnim tipkama se sviraju alterirani tonovi i građene su od ebanovine. Pritiskom prsta na tipku pokreće se mehanizam koji gurne batić koji je obložen filcom i udara o žicu te zazvuči ton. U istom trenu pada prigušivač na žicu ne dozvoljavajući joj da slobodno titra, a batić se spušta u prvobitini položaj.


Pedale


Pedalama se proširuju zvukovne mogućnosti klavira. Najčešće se koristi desna pedala. Njena funkcija je da odiže prigušivače, pa žice mogu slobodno titrati. Tako se produžuje trajanje tonova, povezuju tonovi ili se postižu neki zvukovni efekti. Lijeva pedala (Una corda) se koristi za postizanje mehkog i baršunastog zvuka. Njenim pritiskanjem se klavijatura pomjera malo u desno zajedno sa cijelim mehanizmom, pa batić umjesto u tri udara u dvije žice, ili umjesto u dvije u jednu. Srednja pedala se rijetko koristi i klavir može biti bez nje. Njome se postiže prigušeni zvuk, a odiže i pojedine prigušivače te se može postići posebna boja zvuka.


Graditelji klavira


Klavire su kroz historiju gradili brojni graditelji. Kako se klavir usavršavao tako su brojni graditelji nestajali a pojavljivali se novi. Ipak postoje neke fabrike klavira koje su se održale, a ovo su neke od svjetski poznatih: Steinway & Sohn, Bosendorfer, Forster, Petrof, Grotrian-Steinweg, Yamaha.


Pianino


Pianino je mali oblik klavira razvio se radi ekonomičnosti prostora. Njegov rezonator je okomit i manji nego kod klavira, zato su mu žice savijene više puta da bi se smjestile u njega. Pianino ima zvuk kao i klavir, samo što zbog manjeg razonatora nema isti kvalitet.


pianino.jpg

Izvor: Vikipedija 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.421
Slavni pijanisti

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.421
LAMBORGINI MEĐU KLAVIRIMA Instrument vredan 250.000 evra predstavljen u Subotici

Gergelj Boganji, poznati mađarski pijanista, nastupio je na subotičkom “Internešnl Piano festu” na trenutno najpoznatijem i najtraženijem Boganji klaviru.

2nklvna.jpg

Gergelj Boganji sa prepoznatljivim klavirom

Prvo prikazivanje čuvenog klavira u Srbiji održano je u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće u okviru koncertne sezone koju organizuje Udruženje “Electe”.

- Boganji klavir je revolucionarno dizajnersko dostignuće 21. veka i veoma je zaokupio svetsku javnost. Za nas je velika čast što je jedan od njegovih graditelja Gergelj Boganji svirao u našem gradu, a zanimljivo je da su na koncert organizovano došli i posetioci iz Mađarske. Za izradu su korišćeni određeni kompozitni materijali, ali on nema elektronski zvuk već ga proizvodi na klasičan način. Neverovatan dizajn ga čini već na izgled drugačijim – kaže za “Blic” Miloš Radović, predsednik “Electe”.

9puuzs.jpg


Boganji klavir se proizvodi u Mađarskoj, a dizajn potpisuje “Mono grupa” koja je poznata po dizajnu enterijera luksuznih automobila za “Porše” i “Lamborgini”, zbog čega se Boganji naziva i Lamborginijem u svetu muzike.

ejyhsk.jpg

Pijanista sa klavirom vrednim 250.000 evra

- Njegova cena je 250.000 evra, ali se on ne može kupiti na slobodnom tržištu već za njega postoji duga lista čekanja. Ovaj piano je inovacija u svetu klasične umetničke muzike i raduje nas što je u Srbiji viđen baš u Subotici – kaže Radović.

35i527o.jpg

Revolucionarno dizajniran instrument je privukao veliku pažnju u Subotici

Maestro Boganji je publici predstavio instrument i rekao da je klavir potpuno nov i još nedovoljno usviran zbog čega nije lako svirati na njemu. Pozvao je mlade pijaniste da mu se posle nastupa pridruže i oprobaju svoje muzičke veštine. U zvaničnom programu nastupio je sa kompozicijama Franca Lista, koje su prema rečima poznavaoca klasične muzike zvučale čarobno na Boganji Lamborginiju.

(Blic Online)

 
Top