Kladovo odsečeno od sveta

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Hidroelektrana Đerdap nije ugrožena

Glavni deo hidroelektrana Đerdap 2 nije u problemu niti preti bilo kakva opasnost. Zbog nanosa zapušene su rešetke na pomoćnim agregatima koji su preventivno isključeni, a raščišćavanje nanosa je u toku. Voda je prodrla u dodatnu elektranu gde se nalaze dva agregata pod brojem 9 i 10, koji su takođe preventivno isključeni. Na tom mestu napravljene su barikade koje sprečavaju dalji prodor vode, a u toku su radovi na raščišćavanju prostora. Zamenica direktora Ljiljana Milicanović dodaje da je situacija potpuno pod kontrolom, što važi i za HE Đerdap 1.


poplave.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Evakuacija meštana Tekija kroz Rumuniju
Nekolicina građana koji imaju porodice u selu Tekije, kontaktirali su Upravu granične policije u Beogradu kako bi videli da li je pokrenuta procedura za evakuaciju kroz Rumuniju putem privremenih putnih isprava ili spiskova. Naime, problem je što većina starijih meštana nema pasoše te bi ovakva evakuacija olakšala da izađu sa ugroženog područja.

Međutim, po informacijama koje su dobili od službenika Uprave granične policije, ovakvo pitanje (do trenutka pisanja ovog teksta) nije pokrenuto i zabrinutim građanima je savetovano da pozovu ponovo za nekoliko sati.

Put ka Kladovu iz Beograda je prohodan samo sa rumunske strane. Na tom graničnom prelazu nema zadržavanja, a kako u tom delu Srbije i dalje pada kiša, gore pomenuta procedura bi mogla da bude od velike pomoći.

poplave.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Negotin – trenutno stanje
Na teritoriji opštine Negotin, prema podacima Štaba za vanredne situacije, stanje je stabilno.
Tokom jučerašnjeg dana i noći veliki broj građana prijavio je plavljene podruma, garaža i dvorišta. Pod vodom je više stotina objekata.
Trenutno se radi na ispumpavanju vode iz podruma zgrada i privatnih kuća i na probijanju i proširenju odvodnih kanala. Prema poslednjim informacijama sa terena voda se sa Miloševskog puta povlači. U MZ Urovica voda se povukla.

Zbog bujice, u Mihajlovcu je oštećeno izvorište, trafo stanica sa koje se ono napaja i deo puta. Ima vode u stambenim i ekonomskim objektima.

U Dupljanu, Slatini, Urovici ima štete i poplavljenih stambenih i ekonomskih objekata.

Magistralni put M-25 Negotin-Kladovo je u prekidu, dok se na magistralnom putu M-24 Negotin-Majdanpek, saobraćaj odvija otežano, kao i na regionalnom putu Negotin – Slatina, gde je došlo do obrušavanja brda. Železnički saobraćaj je u prekidu na deonici Prahovo – Prahovo pristanište.
Situacija na HE „Đerdap 2“ je stabilna, a nasip koji je juče izgrađen zaustavio je prodiranje vode u dodatnu hidroelektranu.

Štab za vanredne situacije angažovao je Crveni krst i Centar za socijalni rad na evidentiranju, dopremanju vode i paketa pomoći ugroženom stanovništvu.

Prema informaciji iz Meteorološke stanice Negotin do 06 časova jutros zabeležene su padavine od 161l/metru kvadratnom.

poplave.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Mehanizacija iz RTB Bor u Tekiji 14:28 (16.09)
Trenutno se u Tekiji nalaze 4 kamiona, 2 utovarivača i 1 grejder iz RTB Bor koji rade na osposobljavanju prilaznih puteva. Kako je ekipa sajta poplave.rs saznala, još uvek nije poznato kada će putevi biti osposobljeni.

poplave.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
POGLEDAJTE Bujice teku kroz ove gradove u Istočnoj Srbiji
Blic
Kiša i dalje pada u istočnoj Srbiji. Tokom noći evakuisano je više od 500 osoba, pri čemu je najteža situacija u selu Grabovica, dok meštani Tekije apeluju da im se dostave hrana i voda, kao i pumpe za izvlačenje vode.

Ovo su trenutno najugroženija mesta u Srbiji:

1. Tekija


Teška situacija je u mestu Tekija koje je odsečeno, pa meštani apeluju da im se dostavi hrana i voda.


Pored toga, neophodne su im pumpe za izvlačenje vode iz poplavljenih kuća.



Pristupi su veoma teški. Posledice nevremena u Tekiji su kataklizmične jer su bujice odnosile mostove, nanosile mulj i čepale drveće. Grabovica je i dalje velikim delom potopljena i ona je bukvalno odsečena od sveta



2. Kladovo




Predsednik opštine Kladovo, Radovan Arežina izjavio je FoNetu da je u jakom nevremenu i poplavama koje su u ponedeljak zahvatile tu opštinu, stradala jedna žena i da se tri osobe vode kao nestale. Zbog izlivanje reka, pokretanje klizišta i odrona Kladovo je od ponedeljka odsečeno.


U selu Podvrška imamo jednu žrtvu, staricu od 84 godine, a još tri osobe se vode kao nestale, rekao je Arežina.


3. Negotin i Majdanpek





Vanredna situacija proglašena je i u Negotinu i Majdanpeku. Tokom noći evakuisano je oko 370 osoba, a kiša nije prestajala.

U ugrožena područja poslate su dodatne snage Žandarmerije, u spasavanje je uključena helikopterska jedinica MUP i Gorska služba spasavanja.




4. Boljetin


Na području sela Boljetin i u toku noći i od jutros kiša nije prestajala da pada. Na sreću Boljetinska reka se povukla u svoje korito, ali problem predstavlja nepristupačan teren


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
JEZERO OPKOLILO SELO Kuće pod vodom, bujica nosi sve, evakuisano 400 ljudi
Agencije
Poplave koje su zadesile Istočnu Srbiju nanele su veliku štetu o opštinama Kladovo, Majdanpek i Negotin. Delovi Istočne Srbije ostali su bez struje i vode, a mnoga mesta odsečena su od sveta, pošto je bujica prekrila puteve. Pripadnici MUP-a Srbije do sada su evakuisali 400 osoba iz poplavljenih područja u Borskom okrugu, a specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi nastavljaju dalju evakuaciju građana po prioritetima i u skladu sa bezbednosnom procenom situacije na terenu.

514273_grabovac-02_ff.jpg

Grabovica


Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova do danas je evakuisala više od 50 ljudi iz poplavom ugroženih područja, među kojima i jednu trudnicu iz mesta Kamenica, saopšteno je iz MUP-a.


Ta elitna jedinica dopremila je ugroženom stanovništu u borskom okrugu i više tona hrane i vode.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, tokom dana su nastavljene aktivnosti ispumpavanja vode iz poplavljenih područja kao i rasčišćavanje puteva.


Ekipe vatrogasaca spasilaca i Crvenog krsta obilaze stanovništvo u ugroženom području i dostavljaju hranu i vodu ugroženima, a magistralni put Kladovo - Negotin je i dalje u prekidu zbog odrona na putu.


Obilne padavine koje su pogodile Borski okrug tokom prethodnih dana izazvale su izlavanje vodotokova drugog reda, kao i pokretanja klizišta i odrona u brdskim predelima.



Na područjima ugroženim poplava u Borskom okrugu angažovani su pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Helikopterska jedinica MUP-a, kao i ekipe Vojske Srbije i Crvenog krsta.




Nikolić: Najkritičnije od Negotina ka Kladovu
Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Goran Nikolić izjavio je danas da je najkritičnije stanje u delu od Negotina ka Kladovu, gde je nivo vode porastao od jutros.
"U delu od Negotina ka Kladovu na dva mesta satanje je danas najkritičnije i gde je nivo vode porastao od jutros. Tu pokušavamo da postavimo pumpe i očekujemo dve jake pumpe iz Vojvodine kako bismo iscrpeli tu vodu, jer se dunavski bedemi ne smeju dirati, pa će sve to potrajati minimum još dva, tri dana", kazao je Nikolić.
"Većina mesta je bez struje i komunikacije i teško je sve sanirati, jer kiša još uvek nije stala. Veliki nanosi zemlje, blata i šuta su na tim mestima i trebaće nekoliko dana da se to raščisti, pa će se tek onda krenuti sa čišćenjem kuća", naveo je on.
Nikolić je rekao da se u Tekiji i dalje radi na raščišćavanju odrona koji je napravio zastoj i ugrozio stanovništvo. Ppripadnici MUP-a Srije čamcima i terenskim vozilima dostavljaju hranu i vodu stanovništvu, a magistralni put Kladovo-Negotin i dalje je neporohodan zbog odrona. (Beta)



Grabovica odsečena od sveta

514272_grabovac-01_ff.jpg

Nekim putevima je moguće proći samo teretnim vozilima
Kladovsko naselje Grabovica na putu Negotin-Kladovo jedno je od mnogih sela koje je odsečeno od sveta. Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je jutros da je ovo selo trenutno najugroženije.

514262_poplave-tekija01rasfoto-aleksandar-stankovic_ff.jpg

Bujica blata u Tekiji, još jednoj opštini Kladova koja je odsečena od sveta

Oko sela stvorilo se jezero sa, po proceni stručnjaka instituta Jaroslav Černi,

milionima kubika vode, nastalo usled potapanja pumpi koje obično u Dunav ispumpavaju vodu iz Grabovničkog potoka.



Iz pravca Negotina voda se prelila preko magistralnog puta, dok je prema Kladovu bujica odnela most kod susednog sela Velesnice.U selu je pod vodom oko 90 kuća iz kojih su se meštani već evakuisali.



514261_tekija-poplave-05rasfoto-aleksandar-stankovic_ff.jpg


Selo je već 48 sati bez struje, vode, fiksnih telefona.



VIDEO: Poplave u opštini Grabovica:




U prodavnicama nema hleba, mleka, a skoro više ni konzervirane hrane.

Meštane do obližnje Brze Palanke gde se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama prevozi vozila žandarmerije koji se probija kroz vodene prepreke duboke preko jednog metra.
514260_tekija-poplave-04rasfoto-aleksandar-stankovic_ff.jpg


- Cela kuća mi je pod vodom do plafona. Familiju, sina, snaju, unuka sam evakuisao u Brzu Palanku, a ja sam ostao ovde. Sve mi je pod vodom, čak su mi komšije dale i suvu odeću. Strašno, nikad nije bilo ovako - žali se Ljubisav Živković koga smo zatekli u centru sela.


Kuća je delimično potopljena i Dušanki Perčanović, vlasnici prodavnice.
514258_tekija-poplave-02rasfoto-aleksandar-stankovic_ff.jpg


-Zamrzivači su nam bez struje već dva dana i to što je bilo u njima bacićemo. U kući je sve pod vodom – kaže Dušanka.
514235_tekija-poplave-10-foto-gorska-sluzba-sapasavanja-_ff.jpg


Od meštana saznajemo da su stari i iznemogli već evakuisani, a ostali čekaju da kiša prestane i da voda počne da se povlači.

514232_tekija-poplave-7-foto-gorska-sluzba-sapasavanja-_ff.jpg


Na putu prema Negotinu zatekli smo ekipu Instituta Jasroslav Černi koja obilazi teren i pokušava da reši problem.

514236_tekija-poplave-11-foto-gorska-sluzba-sapasavanja-_ff.jpg

Spasavanje ugroženih u Tekiji
-Ovo je velika pririodna katastrofa i ova voda ne može da otekne. Potrebno je najmanje tri dana da se ispumpava snažnim pumpama da se voda prelije sa druge strane nasipa. Ne sme se dozvoliti probijanje nasipa jer bi to omogućilo prelivanje vode iz Dunava, a to bi bila još veća nevolja – tvrde hidrolozi.
514227_tekija-poplave-2-foto-gorska-sluzba-sapasavanja-_ff.jpg


Inače, juče (utorak) se očekivao i dolazak inženjerijskih ekipa vojske Srbije koje će postavljati pontonske mostove na mestima gde ih je odneo Dunav, kod sela Velesnica i Milutinovac prema Kladovu.



Iz Kladova se do Grabovice, odnosno dalje put Negotina moglo jedino čamcima preko Dunava.

514226_tekija-poplave-1-foto-gorska-sluzba-sapasavanja-_ff.jpg


Na putu Negotin- Kladovo još su vidljivi tragovi bujice koje je u ponedeljak nanela velike količine blata na kolovoz.



Kod Brze Palanke raščišćavalo se mesno groblje koje je takođe bilo potopljeno.



Ljiljana Milicanović, tehnički direktor HE Đerdap 2, potvrdila je za RTS da je voda sa okolnih brda prodrla u halu dodatne elektrane i da je zaustavljen rad agregata 9 i 10.



U međuvremenu je napravljena barikada, pa je sprečen dalji dotok vode.



Hala se sanira od posledica plavljenja. Inače, zaustavljeni su i agregati 4, 5 i 6 zato što se na ulaznim rešetkama nataložilo mnogo otpada koji plovi Dunavom.



RTB Bor pomaže ugroženim područjima
514358_rtbovamasinanatekiji_sg.jpg



U Majdanpeku, gde se izlila reka Pek i poplavila autobusku stanicu, rudari RTB-a Bor sprečili su njeno dalje izlivanje i ugrožavanje celog grada jer su teškom mehanizacijom preusmerili tok reke ka „Južnom reviru“, površinskom kopu u sastavu Rudnika bakra Majdanpek, pa je na taj način izbegnuta velika šteta.
RTB Bor učestvovao je i u evakuaciji ljudi iz Tekije, a basenska teška mehanizacija (tri građevinske mašine i četiri kamiona) raščišćavala je puteve od bujičnih nanosa. Račšićšavanje lokalnih puteva i održavanje magistralnog nastavljeno je i danas a basenska flota je, nakon apela načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, pojačana sa dodatna dva bagera/rovokopača. Inače, Marić je pohvalio borsku kompaniju rekavši da je RTB Bor brzo angažovao svoju mehanizaciju u ugroženoj Tekiji.
U selu Boljetin kod Donjeg Milanovca, gde je bujica odnela most, a voda nosila automobile i stoku, RTB Bor, odnosno Rudnik bakra Majdanpek, uputio je meštanima pomoć u hrani i pijaćoj vodi, 3.000 lanč paketa i kamion sa vodom.
- Mehanizacija kojom raspolaže RTB, kao i specijalizovana rudarska četa, i dalje je u pripravnosti da odmah pruži pomoć ugroženim područjima, prema planu i potrebama Štaba za vanredne situacije – kaže Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor, koji je celu noć proveo u Tekiji, i lična pomagao u evakuaciji meštana. I. Popović



Nevreme nanelo štetu rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku

Usled jakog nevremena koje je pogodilo Bor i Majdanpek, voda je prodrla u rudnička postrojenja i proizvodnja u rudnicima bakra u ta dva grada danas je manja za 25 odsto od dnevnog plana.

"Na sreću, nije došlo do opasnijeg prodora vode u rudnička postrojenja i objekte, ali gotovo da nema pogona koji nije stao zbog nestanaka struje izazavanih udarima groma u dalekovode", rekao je direktor Rudnika bakra Bor (RBB) Nebojša Videnović, dodajući da je bilo i prekida snabdevanja strujom u skoro svim pogonima.

Rudarska četa za spasavanje je još od juče u podne u pripravnosti, a mehanizacija je na ugroženim područjima. (Beta)



 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
NEVEROVATAN SNIMAK Bujica mulja zastrašujućom brzinom nosila kola i drveće kao čačkalice!
Blic
Poplave su u Tekiji odnele mostove, nanele mulj, počupale drveće. U naselju nema vode, struje, ni mobilnog signala. Poginula je jedna osoba, dok se tri vode kao nestale. Kako je izgledala ta bujica pogledajte u snimku ekipe "Blica".


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Konačno stala kiša u Negotinu, počinje čišćenje
Autor: MONDO/Agencije

Konačno je u negorinskom i kladovskom kraju osvanulo jutro bez kiše, ali je u delovima ovih opština i dalje kritično.



tekija-poplava-crkva-T-srdjan-ilic.jpg


Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Situacija se polako stabilizuje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, kazao je danas agenciji Beta Načelnik sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić.

On je kazao da u toku noći nije bilo novih evakuacija i da je put Tekija-Kladovo, koji je do sada bio zakrčen, malo raskrčen i prohodan, "doduše teško prohodan".

Marić je kazao da je kiša stala i da su dve velike pumpe "Vojvodina voda" stigle do sela Grabovica i da se nastavlja sa ispumpavanjem vode i čišćenjem onoga što su bujice nanele.

U opštini Kladovo evkuisano je više od 400 ljudi i nema ugroženih. Ipak, njima su potrebni voda, hrana, odeća, gumene čizme, sredstva za higijenu, pumpe...apeluju nadležni

Najviše ljudi iz ugroženih sela evakuisano je u Kladovo brodom. Raseljene i ugrožene krajeve obišao je sinoć ministar Aleksandar Vulin i obećao im pomoć države. Kako je rekao, bujice i odroni napravili su ozbiljnu štetu, ali će Vlada učiniti sve da se život vrati u normalu.

Marić je izjavio da evakuisano stanovništvo ne treba da brine o svojoj imovini, jer je u pustim selima ostala Žandarmerija koja vodi računa da ne dođe do krađa.

kladovo-covek-kabanica.jpg

kladovo-blato-i-stvari.jpg
kladovo-deka.jpg

kladovo-crkva.jpg

kladovo-ljudi.jpg


U Negotinu od jutros ne pada kiša što će poplavljeni iskorisiti da malo raščiste, javlja reporter RTS-a.

U naselju Miloševski put situacija se smiruje. Na Radujevskom putu, gde je stanovnicima takođe ušla voda u kuće ovaj dan će iskoristiti da počnu sa saniranjem štete.

U Hidroelektrani (HE) Đerdap 2 i dalje je smanjena proizvodnja, i radi se na ojačavanju bedema. Dva agregata ove HE su van pogona jer su voda i mulj delimočno prodrli u deo elektrane.

Put Negotin Kladovo i dalje u prekidu ali se očekuje da će danas biti postavljen pontonski most u selu Grabovica.

U opštini Majdanpek najugroženija su sela Boljetin i Oraškovica, a stanovništvu ovog kraja potrebna je humanitarna pomoć. Najpotrebniji su: hrana, voda, sredstva za higijenu, gumene čizme...

Ovi ljudi su u šoku, pokušavaju da očiste nanose, ali to ne ide ni lako ni brzo, javlja reporter RTS.

Vanredna situacija do sada je proglašena na području opština Kladoivo, Negotin i Majdanpek
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Troje nestalih, malo vode za piće
Izvor: B92, RTS, Tanjug
Kladovo -- Tri osobe se i dalje vode kao nestale u poplavama koje su pogodile Kladovo i okolna mesta, kaže za B92 predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina.

119016862554192751a7137614750839_640x426.jpg

Foto: Tanjug
Slaba kiša i dalje pada na ovom području. "I dalje je veoma teško u selu Grabovica. Pumpe za vodu su stigle, ali nisu dovoljne i nivo vode u tom selu i dalje raste", kaže on.

Ministar policije Nebojša Stefanović stigao je u Brzu Palanku, odakle ide u selo Grabovica, javlja reporter B92 s mesta zbivanja.

Predsednik opštine Kladovo kaže da su uspeli da uklone nanose blata s puta ka Tekiji, tako je put sada prohodan i može se stići od Kladova do Beograda.

Prema njegovim rečima, ono što im je sada potrebno jeste flaširana voda, jer im postojeće zalihe polako nestaju, kao i hrana.

"Nestaje nam flaširana voda koju bismo dopremili do odsečenih sela, jer cisterne ne mogu da stignu do njih. Do nekih mesta se može stići samo velikim vojnim kamionima, a ostala sela snabdevamo čamcima preko Dunava", kaže Arežina.

Situacija od Kladova do Negotina je i dalje veoma teška. Najteža situacija trenutno je u selu Grabovici, gde se očekuje postavljanje pontonskog mosta. U ovom mestu se praktično napravilo jezero, a voda dostiže dubinu i do metar i po.

U Tekiju stižu hrana i voda brodom iz Kladova. Teška situacija u selima Boljetin i Oreškovica u okolini Majdanpeka.

Situacija se polako stabilizuje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, kazao je agenciji Beta načelnik sektora za vanredne situacije u
Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić.

On je kazao da u toku noći nije bilo novih evakuacija i da je put Tekija-Kladovo, koji je do sada bio zakrčen, malo raskrčen i prohodan, "doduše teško prohodan".

Marić je kazao da je kiša stala i da su dve velike pumpe "Vojvodina-voda" stigle do sela Grabovica i da se nastavlja ispumpavanjem vode i čišćenjem onoga što su bujice nanele.

Probijen putni pravac prema Kladovu
1391617922541965ebb3452789193721_v4%20big.jpg


Foto: B92/Filip Čukanović

Načelnik Uprave za vatrogasne i spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je da je noć protekla mirno, da su stanovnicima Grabovice dostavljeni voda i lekovi i da je mehanizacija uspela da probije putni pravac prema Kladovu kod Tekije.

Nikolić je za Pink rekao da to još ne znači da je taj put prohodan, jer je neophodno saniranje ogromnog klizišta, koje i dalje predstavlja potencijalnu opasnost.

On je precizirao da je u Grabovici ostalo oko 50 odsto stanovništva, podsetivši da je do sada evakuisano oko 400 ljudi iz četiri mesta, a da je još između 200 i 300 njih samo napustilo kuće i otišlo kod rođaka.

Nikolić je ukazao na pomoć koju su pružili žandarmerija, gorska služba, vatrogasna društva i humanitarni srpsko-ruski centar iz Niša.

On je podsetio da je posle majskih poplava zaključeno da ima malo timova za poplave - samo pet, zbog čega je sačinjen projekat da svaki region ima takav tim i dodao da ne zna kada će to zaživeti, jer je za to potreban novac.

Nikolić je dodao da, na sreću, ovakve bujične poplave ovoga puta nisu odnele veći broj žrtava.

On je ukazao na to da voda stoji i ugrožava kuće u Grabovici, a da Tekija, koja je udaljena više od 25 kilometara od Kladova, liči na Krupanj, jer je "blatnjava lava naišla i pokrila kuće".

Potrebna pomoć radio-amatera
Ugroženim područjima u okolini Kladova neophodna je pomoć radio-amatera kako bi se obezbedila kvalitetna komunikacija među spasilačkim ekipama, rekao je danas Tanjugu radio-amater iz Pirota Milan Radovanović.

"Neophodno nam je ljudstvo, pre svega radio-amateri, da se priključe organizaciji radio-mreže za opasnost u Kladovu, pa pozivamo sve radio-amatere da se jave na telefon 063/141-00-93", kazao je Radovanović, koji se od juče, zajedno sa svojom opremom, stavio na raspolaganje Kriznom štabu u Kladovu.

Ovaj član Radio-kluba Pirot dobrovoljno se uputio u poplavama i bujicama ugrožena područja kako bi pomagao spasilačkim ekipama.

"Od juče sam ovde i već danas sa kolegom iz Bora krećemo na teren kako bi postavljali tehniku, a sve u cilju obezbeđivanja kvalitetne komunikacije među spasilačkim ekipama, što je od velike važnosti s obzirom da u ovakvim situacijama uobičajeni vidovi komunikacije poput mobilne telefonije i slično često zakažu", kazao je Radovanović.

Pirotski radio-amateri su učestvovali i u akcijama za vreme katastrofalnih poplava u Obrenovcu, gde su takođe obezbeđivali komunikaciju između spasilačkih ekipa.

Na velikim rekama nema opasnosti od poplava
Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović izjavio je danas da na velikim rekama nema nikakvih opasnosti od poplava, jer su vodostaji Dunava, Save i Morave sada u domenu srednjih i srednje visokih za ovo doba godine.

Puzović je rekao da to znači da je količina vode u tim rekama povećana, ali da je ispod granice redovne odbrane od poplava.

Direktor "Srbijavoda" je ukazao na prognozu da će u naredna tri-četiri dana situacija biti stabilna, jer verovatno neće biti padavina, ali da se one ponovo očekuju za vikend.

Govoreći o slivu Morave, Puzović je upozorio da bi moglo eventualno da se dogodi da se, ukoliko bude većih padavina, u pojedinim mestima stvori bujica koja bi mogla negde da napravi problem.

Puzović očekuje da će, zbog velikih količina vode koje stižu iz BiH i Hrvatske, na Savi biti redovna odbrana od poplava, a najavio je da će se pratiti situacija i na Dunavu.

Na pitanje da li u delovima Srbije, koji su pogođeni u majskim poplavama, postoji opasnost zbog novih padavina, Puzović je rekao da su obavljeni najhitniji radovi i da ovih dana počinju tenderi i otvoreni postupci javne nabavke.

Puzović očekuje da se u narednih 15-20 dana završi 30-40 tendera, kako bi se obavili neophodni radovi u delovima zapadne i centralne Srbije, koji su bili najteže pogođeni, kako bi se spremno dočekao neki novi veliki poplavni talas.

Podsetivši da ove godine nijedan deo Srbije nije ostao pošteđen u velikim poplavama, Puzović je ukazao na to da se, prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekivalo da će pasti 40-50 litara po kvadratnom metru, a da je do juče palo između 160 i 200 litara.

Direktor "Srbijavoda" je dodao da je još ranije upozoravao da će ove godine biti problema s bujičnim tokovima.
 
Natrag
Top