Kipar

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
Kipar - za svakoga ponešto

Kipar je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru, sa više nego povoljnim geografskim položajem. Na raskrsnici tri kontinenta - Evrope, Azije i Afrike, Kipar je uvek bio na putu osvajača i interesantan pohodima velikih vojskovođa

13858effa741cb328.jpg


Kipar je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru, sa više nego povoljnim geografskim položajem. Na raskrsnici tri kontinenta - Evrope, Azije i Afrike, Kipar je uvek bio na putu osvajača i interesantan pohodima velikih vojskovođa.

Zbog toga je, iako pre svega asocijacija na očaravajuće, peščane plaže,ova lepa, ostrvska zemlja, takođe veoma zanimljiva i turistima čiji motiv nije samo boravak na plaži uz more, već i upoznavanje kulture i istorije svojih domaćina. Već par godina, ova destinacija nalazi se u ponudi turističke agencije 1 A Travel.

Za sve one koji žele svoj odmor da provedu uživajući na prelepim plažama, u hotelima sa odličnom uslugom i sadržajima, da posete mnoge istorijske lokalitete i odmore oči na jedinstvenim prirodnim lepotama, Kipar predstavlja pravi izbor.

Najpoznatija letovališta Kipra, o kojima je suvišno bilo šta govoriti, su svakako Larnaka, jedan od najstarijih gradova na ostrvu i Limasol, drugi po veličini grad na Kipru.

Još jedan biser među gradovima predstavlja Aja Napa, čuvena po netaknutoj prirodi, dugim peščanim plažama i toploj vodi, te tako predstavlja savršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi. Za one koji vole noćni život, tu je popularni trg “The Square”, prepun restorana, kafića i noćnih klubova, koji goste drže budnim i u veselom raspoloženju do duboko u noć.

21b32047498e055a6.jpg


Među većim i značajnijim mestima ovog dela ostrva, svakako treba istaći i Pafos i Protaras. Pafos, nekadašnja antička prestonica Kipra, predstavlja najveće kulturno blago ostrva, a o njegovom arheološkom značaju dovoljno govori činjenica da se ceo grad nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Ne treba zaboraviti ni 27 prelepih plaža ovog grada, koji ovu regiju čine idealnom za uživanje u sunčanju, plivanju i ronjenju.

31440375e857cfae9.jpg


Protaras se nalazi na jugoistočnom delu Kipra, nekada stari grad Leukolla, a danas moderna turistička destinacija sa mnogobrojnim hotelskim kompleksima koji predstavljaju pravo mesto za nešto mirniji i pravi porodični odmor.

47e1048712bb0a556.jpg


Neki od hotela za preporuku su: Elysium 5* u Pafosu, Grand Resort 5* u Limasolu ili Nestor 4* u prelepoj Aja Napi.

5eab9c68fe94c8553.jpg


(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990

Afroditino ostrvo sunca: Plaže i antički lokaliteti Kipra

Aja Napa je od malenog ribarskog mesta postala najposećenija destinacija i često je porede se Ibicom, a u Lefkari je bio i Leonardo da Vinči, koji je motive ovdašnjeg veza oslikao na svojoj čuvenoj "Tajnoj večeri"

74fda73efc9b6362bf3604349885bdbd8d021223.jpg


Na tromeđi Evrope, Azije i Afrike, sa čak 340 sunčanih dana godišnje, prijatnom klimom i sezonom kupanja u moru svih nijansi plave boje, koja traje od marta do decembra, Kipar je odredište kojem hrle milioni namernika iz celog sveta.

Prelepe plaže od Aja Nape na jugoistoku ostrva, preko Larnake i Limasola do Pafosa na zapadu, peščane ili kamenite, sa mogućnošću za najrazličitije morske aktivnosti - raj su za turiste. A, čak 57 najpoznatijih plaža na ovom potezu, "okićeno" je "Plavom zastavicom" koja garantuje izuzetno čistu vodu.

1668518577_kipar-manastir.jpg


Foto: J. Matijević, Z. Škrbić, Ministarstvo turizma Kipra

Poznata po beskrajnim peščanim plažama i netaknutoj prirodi, Aja Napa je najpoznatija destinacija na Kipru, koju često porede se Ibicom. Od malenog ribarskog mesta sa dvestotinak stanovnika, od 1974, postala je najposećenije mesto ostrva. Najpoznatija plaža je u uvali Nisi, ali ništa manje popularne nisu ni Konos, Protaras, Paralimni, Grisian Bej... Za one željne različitih aktivnosti i istraživače kulturno-istorijskih znamenitosti, tu su manastir "Aja Napa" na centralnom gradskom trgu, marina, "Most ljubavi", morske pećine "Palatia" kao i Nacionalni park "Kape Greko" sa istoimenim rtom, zvanično najistočnijom tačkom Evropske unije. Ovo odredište je popularno među ljubiteljima čiste prirode, pešačenja, biciklizma, planinarenja i ronjenja. Tu je i svojevrsna atrakcija "Muzej podvodnih skulptura", delo skulptora, ekologa i fotografa Džejsona de Kairesa Tejlora. NJegova dela su zapravo veštački grebeni različitih oblika koji pomažu obnavljanje podvodnog života. Na dubini od osam do 10 metara, nalaze se 93 umetnička dela izrađena od kombinacije morskog visokokvalitetnog nerđajućeg čelika i pe-ha neutralnog betona. Osim što su napravljene da privuku različite oblike morskog života, skulpture u kristalno čistom moru su i "mamac" za poklonike ronjenja i ronjenja na dah.

Larnaka, a naročito Limasol, neprestano se šire. Limasol je drugi po veličini grad na ostrvu, sa mnogobrojnim hotelima, trgovačkim centrima, zanatskim radnjama, diskotekama, buzuki barovima, ali i luka u koju svakodnevno uplovljavaju kruzeri. Grad je "podeljen" na stari deo sa šarmantnim, patinom "ukrašenim" starim kućama, ali i novi u kojem niču soliteri "nebu pod oblake". Vrvi od turista, ali u njemu živi i mnogo stranaca, najviše Rusa.

1668518577_kipar1.jpg


Foto: J. Matijević, Z. Škrbić, Ministarstvo turizma Kipra

I LETOVALIŠTE I ZIMSKO SKIJALIŠTE

Pafos, na jugozapadu Kipra, prva je prestonica ovog ostrva, a danas je živopisna luka sa prepoznatljivom srednjovekovnom tvrđavom. Među turistima, popularan je za tzv. porodični odmor. U njegovoj blizini, u oblasti Petra tu Romiu, nalazi se jedno od najpopularnijih mesta na ovom ostrvu – stena pored koje je iz pene talasa izronila Afrodita, boginja lepote i plodnosti. Da je tako, kiparski Grci imaju i značajnog svedoka – Homera. Zbog ove legende, Kipar često nazivaju i Afroditino ostrvo.

1668518577_Kraljevska-grobnica-IMG_20221014_1053412.jpg


Foto J. Matijević, Z. Škrbić, Ministarstvo turizma Kipra

Ali, Kipar nisu samo plaže i kupanje. Kako je na granici Istoka i Zapada, ovo treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru vekovima je bilo meta osvajača koji su ostavili mnogobrojne kulturno-istorijske spomenike: antičke arheološke lokalitete, divne grčke hramove i naselja čije su palate bile ukrašene prelepim mozaicima, rimska pozorišta, manastire, venecijanske tvrđave, gotske crkve, Arheološki park sa antičkim kraljevskim grobnicama u Pafosu koji je na listi Uneskove svetske baštine... Zato i ne čudi što je Kipar i zimi zanimljiv turistima.

Planina Trodos čiji je najviši vrh 1.951 metar nad morem, kiparska je "Sveta gora", u čijim se obroncima i šumama obraslim kedrom i borovima, nalaze desetine crkava i manastira. Čak 10 prelepih vizantijskih crkava je pod zaštitom Uneska, a među njima najpoznatiji je hram Agios Joanis Lampadistis u selu Kalopanajotis. Ipak, najveća, najbogatija i najznačajnija svetinja kiparskih Grka je manastir Kikos, osnovan 1100. godine, a posvećen Bogorodici. U njemu je osim čuvene ikone i veliki muzej bogat mnogobrojnim, izuzetno vrednim relikvijama i česticama svetaca. Nedaleko od manastira, na brdu Troni planine Trodos je i kapelica sa Bogorodičinim tronom, ali i za kiparske Grke, još jedno sveto mesto – grob arhiepiskopa Makariosa, prvog predsednika nezavisne Republike Kipar.

Na ovoj planini, planinarima i ljubiteljima pešačkih i izazovnih biciklističkih tura su i brojne staze uz podrazumevajuću posetu vodopadima Kalidonio i Milomeri. Teško je u to poverovati, ali Trodos je, od januara do aprila, i veliko skijalište! Na njemu je izgrađen jedan zimski centar sa četiri ski-staze i osam alpskih skijaških staza.

Bogat florom i faunom, ali i mnogim endemskim vrstama, Kipar je zanimljiv i ljubiteljima netaknute prirode, naročito od novembra do aprila kada priroda prosto buja, posle letnjih vrelina i suša. S jeseni sazrevaju nar, guava, mango i kivi, a zimi pomorandže, banane, limun i mandarine, pa turisti posećuju i plantaže na kojima se uzgajaju. Vinogradi i vinarije sa čuvenim kiparskim vinom su, čini se, na svakom koraku. Nedaleko od Pafosa je i plaža Laras gde se legu kornjače Caretta Caretta i zelena kornjača "akamas".

Posebna čar Kipra su i mnogobrojna, živopisna sela u njegovoj unutrašnjosti. Čarobna, sa kućama podignutim od kamena, izgledaju bajkovito. Turisti poslednjih godina prosto hrle u njih, željni posebnog odmora i uživanja u nacionalnoj kuhinji i starim zanatima kiparskih Grka. Sela Vuni, Trahoni, Ipsonas, Omodos i Lefkara, poznata su po vezu, izradi čipki i filigranu. Godine 1481. Lefkaru je posetio i Leonardo da Vinči, a motive ovdašnjeg veza oslikao je na svojoj čuvenoj "Tajnoj večeri". Kada je reč o poznatima, selo Skarini ponosi se posetom Novaka Đokovića.

Mozaik i razglednice Kipra mogle bi još dugo da se slažu i nijedna ne bi bila ista, ali to su sve čari Afroditinog ostrva, koje posetilac zauvek pamti i poželi da im se iznova vrati.

Među gostima sve više Srba

- Apsolutni rekord, Kipar je dostigao 2019. godine, kada smo, prema našim zvaničnim podacima, ugostili 3.976.777 turista iz celog sveta. Tradicionalno, najviše je bilo Rusa i Britanaca. Ali, pandemija kovida 19 učinila je svoje, a sada rat u Ukrajini. Ove godine, do oktobra, imali smo oko 85 odsto turista više u odnosu na 2019. Drago nam je što je među njima i sve više Srba. Od januara do decembra 2019. bilo je 10.536 turista iz Srbije, a od maja do avgusta ove godine 11.054. Raduje nas taj porast i Srbi, naš bratski narod, uvek su dobrodošli na Kipar – kaže za "Život plus" Jorgos Minas iz kiparskog Ministarstva turizma.

Odmorište pink flamingosa

U neposrednoj blizini aerodroma u Larnaki nalazi se Slano jezero koje je leti isušeno, ali od novembra počinje da se puni vodom. Tada postaje stanište za mnogobrojne ptice selice, a najbrojniji među njima su roze flamingosi. Hiljade ovih ptica do proleća naseljavaju Slano jezero, a videti ih u tolikom broju je prelepa ružičasta slika u oku koja se dugo pamti.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990

Kipar, suncem okupan

01-Naslovna-578x420.jpg


Na granici istoka i zapada, između Evrope, Azije i Afrike, sa čak 340 sunčanih dana godišnje, nalazi se Kipar – treća najveća ostrvska država Mediterana.

Na samo 75 kilometara južno od Turske, 100 km zapadno od Sirije i 360 km severno od Egipta, Kipar se “smestio” u istočnom delu Sredozemnog mora, tamo gde leta traju čak i kada u većini mediteranskih zemalja jesen već kuca na vrata.

Na poziv Ministarstva turizma Kipra i ambasade Kipra u Beogradu naša redakcija je imala čast da bude deo šestodnevnog edukativnog putovanja na Kipar za predstavnike medija iz Srbije početkom oktobra.


U čemu je draž Kipra? Možda u činjenici da gde god da se uputite, nailazite na tajne prohujalih epoha, zadivljujuće arheološke lokalitete, impresivne vizantijske manastire, drevne trvđave i gotske crkve, ali i rajske plaže na kojima možete da pronađete predah i skriveni mir… Uostalom, nije slučajno da je prema mitu baš ovde na Kipru, blizu grada Pafosa, na plaži Akamos iz pene talasa izronila Afrodita, boginja lepote i plodnosti. Zbog nje, Kipar nazivaju i ostrvom ljubavi.

Ono što takođe moramo da naglasimo kada je Kipar u pitanju je duga letnja sezona koja ovo ostrvo čini odličnim izborom destinacije, kako leti, tako i tokom čitave godine. U istom danu ovde možete da se okupate na jednoj od 60 plaža sa plavom zastavom i odete na svež vazduh do planininskog venca Trodos (Troodos) od kojeg vas deli samo par sati vožnje.
Ali krenimo redom…

UNESCO baština na svakom koraku Kipra

Relativno nepoznata informacija za većinu posetilaca ove ostrvske zemlje koji mahom dolaze zbog plavetnila i peščanih plaža, jeste ta da se na Kipru nalazi ukupno deset crkava koje su odavno na cenjenoj UNESCO listi svetskih baština zbog predivnih fresaka, ali i očuvane istorije. Sve crkve potiču iz vizantijskog perioda, te predstavljaju veliki turistički potencijal zemlje.

Manastir koji nikako ne smete da propustite je Kikos (Kykkos). Manastir je poznat po svojoj vernoj kolekciji ikona i najvrednijoj ikoni Svete Bogorodice, Trojeručice. Čim zakoračite u manastir koji je u 11. veku osnovao vizantijski car Aleksije I Komnin, bićete očarani atmosferom koja u njemu vlada, kao i spokojnom tišinom i lepotom koja ga okružuje. Upravo u ovom manastiru Makarios III se zamonašio i postao arhiepiskop Kiparske pravoslavne crkve, a potom i prvi predsednik Kipra.

02-Kykkos-manastir-Foto-Athina-Vrikki-1024x683.jpg


Takođe, po sopstvenoj želji Makarious III sahranjen je u blizini ovog manastira u grobnici koja odiše poštovanjem koje je prvi predsednik ostrvske zemlje imao kod svog naroda. Vrata manastira Kikos su otvorena za posetioce od juna do oktobra u period od 10h do 18h, van sezone od 10h do 16h, uz naplatu karte od 5 evra za pojedince, i 3 evra po osobi za grupe.

Od preostalih crkvi koje su deo ove top 10 liste, izdvojili bismo još i crkvu Sv. Nikole pod krovom (Agios Nikolaos tis Stegis) koja je svoje mesto na listi zaslužila najviše zbog impresivnih fresaka koje su nastajale u periodu od 11. do 17. veka. Freske prikazuju scene iz Isusovog života, njegovog raspeća, kao i likove svetaca i arhanđela te Device Marije.

Planinska avantura i vinogradi kao kontrast plažama

Kada temperature na obali dostignu visoki stepen celzijusa, planine pružaju preko potrebno osveženje i zelenilo. Zvučaće čudno, ali tokom zimskih meseci na Kipru možete i da skijate. Zbog velike nadmorske visine (1952m), nesvojstvene mediteranskom području, dovoljna količina padavina čini Trodos značajnim ski centrom, tako da van letnje sezone možete da se upustite u neku od avantura koje pružaju prirodne lepote ostrva.

03-Trodos-planine-Foto-Datingscout-1024x768.jpg


Uživajte u planinarenju ili posetite vinarije koje se nalaze na obodima planine. Jedna od njih je i vinarija Oinou Gi, u prevodu Zemlja vina. Vinarija se nalazi nedaleko od sela Omodus i pruža fenomenalan pogled na vinograde i na selo. Odvojite vreme i prošetajte oko vinograda te svratite na degustaciju, najlepši deo svakog obilaska neke vinarije. Plodovi vinograda na visokim nadmorskim visinama razlikuju se od ostalih, razvijajući bogatu strukturu i intezivnu kiselost. Nađite svoje omiljene vino po čemu ćete pamtiti ukus Kipra. Svakako preporuka je da probate dezertno vino Komandarija koje se pravi više od 5.000 godina na ovom mediteranskom ostrvu, kao i tradicionalno piće zivanija. U pitanju je vrsta izuzetno jake rakije koja se proizvodi od grožđa sa visokim sadržajem alkohola zbog čega je na ostrvu zovu i “vatra”.

Minijaturna mediteranska sela

Još jedan dragulj Kipra su tradicionalna sela. Kada vam je dosta letovališta i užurbanih gradova topla preporuka je otići do sela u kojima se odvija svakodnevni život stanovnika ostrva. Sva sela su puna šarma, sa svojim starim kamenim kućama i toplim osmesima žena koje praktikuju tradicionalne veštine, kao što je tkanje.

04-Lefkara-selo-Foto-Cyprus-Tourism-Board-1024x684.jpg


Poslednjih godina Kipar je stavio akcenat na promociju sela, odnosno kiparska vlast je sprovela program za obnovu tradicionalnih sela i kuća kako bi ojačala agroturizam, te pomogla ruralnim sredinama da napreduju i opstaju. Svake godine sve više turista privlači ovaj vid turizma jer pruža jedinstveno iskustvo prirode i tradicije. Naša preporuka bi bila sela Lefkara, Skarina (Skarinou) i Vuni (Vouni) koja odišu posebnim šarmom, toplim dobrodošlicama i živopasnim suvenirima koje možete da ponesete kao uspomenu sa Kipra.

Na putu od Larnake do Limasola ne propustite selo Skarina i odlazak na farmu magaraca. Kiparski magarci su bili nezaobilazno sredstvo – prevozili su hranu i vino, bili glavni način prevoza na ostrvu vekovima, pomagali i u proizvodnji maslinovog ulja okretanjem teških mlinova i pravljenjem vina, prenoseći grožđe sa planinskih plantaža. Farma je inače dom oko 200 magaraca, izgrađena je iz poštovanja i održavanja kiparske tradicije. Ulaz na farmu se naplaćuje, a cena za odrasle je 4 evra, a za decu 2 evra.

Kada posetite živopisno selo Vuni sa kaldrmom, tradicionalnim kućama sa drvenim vratima, velikim prozorima i unutrašnjim dvorištima biće vam jasno zašto Vuni privlači, kako domaće, tako i strane turiste koji ga vide kao prikaz lokalne kulture na otvorenom. Poslednjih nekoliko godina selo promovišu i brojni influenseri shodno fotogeničnim momentima seoceta, jer svaki ćošak otkriva neki detalj ovdašnje tradicije.

05-Lefkara-selo-Foto-Cyprus-Tourism-Board-1024x683.jpg


Lefkara – duh kiparske tradicije

Selo koje najviše odiše kiparskom tradicijom i kulturom je nesumnjivo Lefkara koje okružuju planina Trodos i pogled na more. Ovo selo je najpoznatije po tradicionalnim tehnikama veza i srebrnarstvu, koje je uvršteno na UNESCO listu nematerijalne svetske baštine. Davne 1481. godine Leonardo da Vinči je posetio selo i tokom svoje posete uzeo uzorke veza i čipke sa sobom, jer je bio veoma inspirisan ovim zanatom. Nakon povratka u Milano motive ovog ručnog rada oslikao je na čuvenoj slici Tajna večera koja se danas nalazi u dominikanskoj crkvi Santa Maria de la Gracija. Još jedan unikatni zanat koji se može naći u Lefkari je filigransko srebro. Ova umetnička forma se sastoji od tkanih niti srebra da bi se formirale zamršene šare, te ne zaboravite da počastite sebe srebrnim nakitom po kome ćete pamtiti ovo najpoznatije selo Kipra.

Idealan izlet – Cape Greko

Poseta Kipru ne bi bila potpuna ukoliko ne biste otišli i do nacionalnog parka Cape Greko u jugoistočnom delu ostrva, koje je ujedno i najlepše mesto ukoliko možemo uopšte da presudimo svim lepotama koje ostrvo pruža. Do rta Greko možete da dođete kopnom ili morem, a u oba slučaja ćete biti fascinirani pogledom. Na putu ka najistočnijoj tački ostrva naići ćete na mnoštvo morskih pećina. Tokom oseke i mirnijeg mora moguće je plivati, pa čak i prošetati do većine pećina. Izleti brodom prolaze svakodnevno, a neretko ćete prisustvovati i hrabrim potezima skakanja sa litice.

06-Cape-Greko-Foto-Cyprus-Tourism-Board-1024x683.jpg


U samom nacionalnom parku se nalazi i jedna od najlepših plaža Kipra – Konos (Konnos). Plaža je široka samo 35 metara, ukupne dužine 200m i predstavlja jednu od najživopisnijih plaža na ostrvu, te opuštajuće mesto na kojem možete provesti jedan ceo dan. Ne zaboravite da odete i do mosta ljubavi, odnosno stenovitog lučnog prirodnog mosta, čija se ivica proteže u kristalno čisto, tirkizno i smaragdno more. Legenda kaže da ukoliko se zaljubljeni poljube stojeći na mostu i zažele želju, ona će im se sigurno ostvariti.

Otkrivanje gradova – Pafos i Nikozija

Kipar je bogat istorijom, a najbolji način da to saznate je poseta drevnim ruševinama. Počnite od grada Pafosa koji se nalazi na jugozapadu ostrva i po mitologiji je mesto rođenja boginje ljubavi, lepote i plodnosti – Afrodite. Danas je kulturna prestonica Kipra, a 2017. godine bio je i Evropska prestonica kulture.

Kompletan grad je uvršten na UNESCO listu svetske kulturne baštine, te je naš savet da obavezno posetite arheološki park koji se nalazi u blizini luke Pafos i srednjovekovne tvrđave. Cena ulaznice je 4,50 eura i pruža vam obilazak četiri rimske kuće, amfiteatra, katakombi, bazilike… Podovi vila pokriveni su spektakulatnim mozaicima, a svaki je posebna priča za sebe. Sastavni deo parka su i Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings) koje su udaljene neka 2km od samog arheološkog parka. Cena ulaznica za ovaj lokalitet je 2,5 evra. Iako sam naziv asocira da su ovde sahranjeni kraljevi, ipak je do dana današnjeg ostala nepozvanica čije su to grobnice. Poznato je da podzemni hramovi sa stubovima i katakombama datiraju još iz 3. veka pre nove ere. Međutim, zanimljivo je kako u to vreme nijedan kralj nije vladao ovim prostorima.

07-Pafos-Foto-Cyprus-Tourism-Board-1024x680.jpg


Nezaobilazni deo posete Pafosu su Afroditine stene, koje su po mitologiji rodno mesto Afrodite. Nalaze se na pola puta između Limasola i već pomenutog grada. To su zanimljive geološke formacije koje se sastoje od ogromnih stena duž jedne od najlepših obala ostrva. Smatra se da kupanje na ovom mestu podmlađuje, te ne propustite priliku za bar jedno i nek vam Afroditina stena bude obavezna turistička stanica. Turistička atrakcija novijeg datuma je zasigurno i nasukani brod Erdo III koji se nasukao blizu obale 2011. godine, a takođe se nalazi ovde. Danas je jedan od najslikanijih brodova, kao i lokacija za najlepše zalaske sunca na ostrvu.

Glavni grad

Nezaobilazan grad na našoj turi kroz Kipar je i glavni grad – Nikozija (Nicosia). U ovom trenutku je jedini vojno podeljeni glavni grad na svetu: na kiparsku, zvaničnu stranu i na tursku, okupiranu stranu. Stanovnici Kipra veoma dirljivo i sa tugom u očima pričaju o periodu kada nisu smeli da pređu na drugu stranu gde su imali prijatelje, domove i uspomene. I dan-danas postoje stanovnici koji ne žele da pređu tzv. Zelenu liniju koja razdvaja glavni grad na dve strane, najviše jer ne žele da probude ružne uspomene koje su se dešavale pre izvesnog vremena, te ćete na tom prelazu mahom videti turiste.

08-Nikozija-Foto-Datingjungle-1024x768.jpg


Glavni grad kombinuje kulturno nasleđe sa savremenim načinom života. Dokaz tome je i poseta Muzeju Kipra u kome se nalazi najveća arheološka izložba na ostrvu. U samom muzeju možete da posvedočite vremenu koje kreće od kamenog doba, a završava se rimskom erom. Ulaz u muzej je besplatan, ali imajte na umu da je ponedeljkom zatvoren. U preostalim danima je različito radno vreme, pa tako od utorka do petka muzej radi od 8h do 18h, subotom od 9h do 17h, a nedeljom od 10h do 13h.

Kipar – nestvaran raj plaža

Kao što smo već napomenuli Kipar ima preko 60 plaža sa plavom zastavom koja je danas u svetu vrlo cenjena turistička oznaka i glavni orjentir prilikom odabira destinacije za letovanje.
Plaže Pafosa, Limasola i Aja Nape spadaju u najlepše u Evropi, čak i svetu. Treba napomenuti da Kipar u proseku ima 340 sunčanih dana godišnje, što ga čini idealnom destinacijom tokom cele godine. To je posebno slučaj u septembru i oktobru kada je u velikom delu Mediterana letnja sezona prilično pusta i zatvorena. Mnogi turisti, kao i lokalci, ističu plažu Fig Tree Bay, koja se nalazi u mestu Protaras i svoje ime duguje starom usamljenom stablu smokve koji su pored nje zasadili istočni osvajači još u 17. veku.

09-Ayia-Napa-Londou-plaza-Foto-Cyprus-Tourism-Board-1024x682.jpg


Kao i na svim plažama Kipra boravak na plaži je besplatan ukoliko koristite svoju opremu, dok se korišćenje ležaljki i suncobrana naplaćuje po 2,5 evra. Duž same plaže proteže se šetalište sa brojnim kafićima, restoranima i supermarketima u kojima možete naručiti hranu, piće ili sladoled, a pored plaže postoji i parking, kao i toaleti, kabine za presvlačenje i tuševi. Takođe, treba istaći i plaže Nisi (Nissi) i Makronisos, poznate po sitnozrnastom pesku snežno bele boje. Kako napuštate jugoistok ostrva i krećete ka Larnaki i Limasolu plaže postaju peščano-kamenite ali sa mirnom i prozirnom vodom.

10-Ayia-Napa-Nisi-plaza-Foto-Cyprus-Tourism-Board-1024x683.jpg


Gurmanske preporuke

Važan deo života Kiprana je naravno i hrana. Kiparska kuhinja je tipično mediteranska sa obiljem svežeg povrća, voća i maslinovog ulja, ali zapravo kombinuje najbolje iz grčke i turske gastronomije. Obavezno je meze koje je uvod u kiparsku kuhinju, u pitanju su male porcije, dovoljne da se stvori utisak o kiparskim specijalitetima. Nezaobilazni deo hrane je sir halumi koji je nacionalni sir Kipra. U pitanju je polutvrdi beli sir koji se proizvodi od svežeg ovčijeg ili kozjeg mleka, često i kao mešavina oba, sa dodatkom kravljeg mleka. Od jela sa mesom najpoznatije je suvlaki, tanki deo mesa u komadima jagnjetine, svinjetine a ponekad i govedine. Grčki uticaj na hranu je nezaobilazna musaka koja se peče u slojevima patlidžana i mesa, prelivena sa bešamel sosom…

11-Vino-i-hrana-Foto-Cyprus-Tourism-Board-1024x684.jpg


Kipar i zabava

Kipar je omiljena destinacija za mlade, budući da se tokom letnjih meseci noćni život ovde usijava. Aja Napa (Ayia Napa) je nezvanična prestonica zabave sa desetinom noćnih klubova i brojnim barovima u kojima se organizuju i happy hour promocije za turiste. Iako su neki noćni klubovi otvoreni i tokom cele godine, najbolje žurke se održavaju od juna do kraja avgusta. Svakodnevno na otvorenim binama svetski poznati DJ-evi zabavljaju posetioce do svitanja. Glavni trg Aja Nape tokom leta postaje velika zabava na otvorenom, poznata pod imenom „Circus Square„. Pre nego što je Aja Napa dobila status prestonice klubova na Kipru, to je bio grad Limasol, koji i dan danas nudi zabavu za sve generacije. Međutim, ukoliko želite da osetite pravu multietničku noćnu scenu u odnosu na ostatak ostrva, naša preporuka je glavni grad Kipra – Nikozija.

Jedno je sigurno, na Kipru vam neće ponestati ideja šta da vidite, doživite i istražite, bilo da vas privlači miran odmor ili poriv za avanturom i begom od uobičajnih turističkih ruta. Mi smo se uverili u to tokom ove oktobarske ture…

Autor teksta: Marina Dodig
Izvor: Travelmagazine.rs
 
Natrag
Top