Kineska kripto valuta osvaja svet

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209
Kineska kripto valuta kreće u osvajanje sveta. Zove se DCEP, i ovo je jedina kriptovaluta uvedena od strane neke Centralne banke, zbog čega se i očekuje njen veliki uspeh na globalnom nivou...

Kineska kripto valuta osvaja svet

kineska-kripto-valuta.jpg


Već više od šest meseci Kina najaljuje kripto valutu koja će moći da se koristi kao sredstvo plaćanja, paralelno sa zvaničnom, zakonskom valutom. Po poslednjim vestima, izgleda da su pripreme gotove, tako da se očekuje da to u najskorijoj budućnosti bude sprovedeno u delo.

Kriptovalute su već više od decenije prisutne na digitalnoj sceni, uglavnom kao sredstvo razmene. Poslednjih godina, Bitcoin se izdvojio kao najčešća, mada ih u upotrebi ima više. Pomenimo neke najpoznatije, kao što su recimo Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, Dash, Neo, Cardano, i mnoge druge.

Ono što je karakteristično za kriptovalute je to što je njihova upotreba kao sredstva plaćanja van kontrole od strane svetskih vlada. Sve transakcije su transparentne, lako dostupne svima koji su lancu, tako da nema mesta korupciji.

S obzirom da popularnost najvrednije digitalne valute Bitcoina raste, njihovo širenje je sve teže kontrolisati, tako da su ih neke vlade i zabranile. U početku, to je uradila i kineska vlada jer se, shodno tome što je Kina jedna od najrazvijenijih ali i najmnogoljudnijih država, 70% globalnog prometa odvijalo upravo kod njih.

Međutim, posle zabrane, dešava se totalni preokret. Kineska vlada rešava da preuzme vodeću ulogu na digitalnoj sceni tako što, posle zabrane Bitcoina, uvodi svoju kriptovalutu, DCEP. Zanimljivo je da će ova kriptovaluta biti priznata i korišćena paralelno sa zvaničnom valutom, Juanom, tako da će postati sredstvo plaćanja.

Elektronsko plaćanje je u Kini i inače mnogo više u upotrebi od papirnog novca, tako da uvođenje kriptovalute u opticaj neće napraviti neku veliku razliku za samo građanstvo. Ali, s obzirom da će na ovaj način promet kriptovalute biti nadgledan od strane Centralne banke, sav promet će moći lakše da se prati, tako da se računa na to da će korupcija biti svedena na najmanju moguću meru.

Još uvek se ne zna kakve će efekte to imati po svetsku ekonomiju, ali se već spekuliše o tome da će to biti udar na vrednost dolara i da će Kina preuzeti vodeću ulogu u razvoju na globalnom nivou. Jer, DCEP će moći da se koristi u celom svetu.

Šta će od svega toga biti, videće se u nastupajućem periodu. U projekat su, pored Centralne banke, uključene i Banka Kine, Kineska poljoprivredna banka i Kineska industrijska i komercijalna banka. A kolike su razmere ovog projekta svedoči i to kome će na testiranje biti poverena nova valuta jer u pitanju su kompanije kao što su Alibaba, McDonalds, Starbucks…

Paralelno sa najavljivanjem kineske, još neke velike kompanije počele su sa uvođenjem svojih kriptovaluta. Recimo, Facebook je lansirao Libru, sopstvenu kriptovalutu, u nastojanju da proširi svoje delatnosti i zakorači u sektor elektronske trgovine.

To je, ujedno, još jedan od razloga zašto je Kina malo požurila sa svojom kriptovalutom, pa se očekuje da će prva testiranja krenuti u maju, da bi u javnosti trebalo da bude do novembra. Ali, sve je to još uvek u sferi nagađanja.

U svakom slučaju, ovo je jedina kriptovaluta uvedena od strane neke Centralne banke, tako da se očekuje njen veliki uspeh na globalnom nivou. Ipak, to je u suprotnosti sa demokratskim digitalnim valutama poput Bitcoina, ali vreme će pokazati da li će Kina preuzeti primat na globalnom nivou elektronske trgovine.

Šta vi mislite, da li će Kinezi uspeti sa svojom digitalnom kriptovalutom? Molimo vas za komentar.

Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top