Kenet Smit: Srpski navijači su krivi za incident u Đenovi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Oficir za bezbednost utakmice rekao


Kenet Smit: Srpski navijači su krivi za incident u Đenovi


Tanjug |


Oficir za bezbednost Komisije za stadione i bezbednost Evropske fudbalske unije (UEFA) Kenet Smit izjavio je da su srpski navijači glavni krivci za incident u Đenovi, zbog kojeg je 12. oktobra prošle godine prekinuta utakmica između reprezentacija Italije i Srbije u okviru klvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012.

174538_0413-huligani-foto-ap_f.jpg


“To je bio primer veoma ozbiljnog slučaja nasilja u sportu. Bilo je potrebno angažovati više od 1.000 policajaca kako bi se obezbedio meč. Utakmica je posle šest minuta prekinuta, a reprzentacija Srbije je kažnjena”, rekao je Smit na seminaru “Za sport bez nasilja”, koji se održava na Kosmaju.


On je dodao da je ove sezone na polovini od 20 mečeva Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine i Rada u Evopi bilo incidenata i da su uvek naši navijači bili krivci.


“Svi klubovi su eliminsani u ranoj fazi takmičenja i sigurno bi imali mnogo veći broj nasliničkog ponašanja na stadionima da niste tako rano ispali”, rekao je Smit.


Kako je istakao, publika neće dolaziti na stadione ukoliko se oseća nesigurno, potvrdivši da se UEFA pridržava načela koja doprinose bezbednosti za sve učesnike u fudbalu.


“Možete imati fantastične i savremene sportske objekte, ali bitno je da imate upravljačku strukturu i kvalifikovane ljude. Navijači moraju da steknu poverenje u privatno obezbeđenje, koje sve češće menja ili dopunjuje policiju na stadionima”.
Prema rečima sluzbenika UEFA, navijači ne smeju biti zapostavljeni i moraju biti konsultovani oko organizacije utakmica.


Jedan od načina da se navijači “pripitome” je da im se omogući učešće u vlasničkoj strukturi kluba, izjavio je ekspert iz oblasti sportskog nasilja Robin Vilson.


“Vlasnik kluba ne sme da ima više od 51 odsto deonica, kao što je to slučaj u Čelsiju gde je Roman Abramovič apsolutni vladar. To je nemoguće u Nemačkoj, jer na taj način navijači se otudjuju od voljenog kluba”, rekao je Vilson.


On je dodao da se nasilje u sportu češće javlja u onim društvima u kojima demokratija nema tradiciju.


“Nasilje u sportu je složena društvena pojava i potrebna je sveobuhvatna akcija u rešavnju tog probelma. U odnosu na osamdesete napravljen je veliki napedak, mada ne mogu to da kažem za Italiju, čiji stadioni nisu na zahtevnom nivou”, zaključio je Vilson.


Seminar “Za sport bez nasilja” nastavlja se sutra u hotelu “Babe” na Kosmaju, gde će između ostalih govoriti načelnik Odeljenja za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama Aleksandar Gargenta, zamenica Republičkog javnog tužilaštva Gordana Janićijević, komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije i mnogi drugi.
 
Top