Kendo: Oštri mozak, jača telo i karakter

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Kendo: Oštri mozak, jača telo i karakter

Ova moderna japanska borilačka veština koriguje disanje, oslobađa od stresa, ispravlja kičmu, pozitivno utiče na ličnost

2IGK2Xa.jpg


UKOLIKO želite da budete u dobroj formi, osećate se bolje i snažnije, brže razmišljate, povećate koncentraciju, radite na jačanju samopouzdanja, oslobodite se stresa, a želite da put do toga bude zanimljiv i drugačiji, možda će vam u tome pomoći - kendo. Moderna japanska borilačka veština mačevanja, koju su koristili samurajski ratnici, postaje sve popularnija i u našem društvu. Kendo se prevodi kao "put mača", a pokrenuli su ga samuraji dok su vežbali mačevanje, trudeći se da ne povrede jedni druge, pa su katane zamenili šinaijem - mačem od bambusa. Kendoke, ljudi koji treniraju, nose zaštitnu opremu na glavi, grlu, stomaku, rukama i mogućnost povrede je svedena na minimum.

Svako može da vežba ovu veštinu, bez prethodnih fizičkih priprema, ne postoji ni starosno ni polno ograničenje, a koji su benefiti i lepote, objašnjava Jefimija Kolašinac, iz novosadskog Kendo kluba "Isshin".

- Sve tehnike kreću iz donjeg abdomena, pa kendo poboljšava i ispravlja disanje, oslobađa od stresa, popravlja fizičku snagu i opšte stanje organizma - kaže sagovornica "Života plus". - Ovaj sport je odličan za jačanje i korekciju kičme, jer zahteva pravilno držanje tela. Za njega se uglavnom opredeljuju oni koji žele da telo dovedu u red, ali brzo shvate da on pre svega oštri karakter, razvija koncentraciju i fokus. Kendo više od mača oštri um. Čini nas odvažnijim, časnijim, moralnijim, posvećenijim.

Ovde ne postoje pojasevi, borbe traju kratko, a pobednik se nekada odlučuje u nekoliko sekundi, tako da borci uvek moraju da budu spremni i brzo deluju.

- U kendu postoji izraz da opiše stanje uma kojim treba ovladati i na kojem radimo sve vreme. Taj termin je "shikai" i može biti preveden kao "četiri stvari za izbegavanje" ili "četiri bolesti srca" - preneraženost (šok), strah, sumnja i zbunjenost (smetenost, neodlučnost). Trenirajući ga shvatićete da je prava borba u vama. I u kendu je, kao u životu, važno ovladati svojim srcem i delovati iz centra - iz suštine svog bića. Uz pomoć ove veštine sam naučila da treba da prihvatimo sebe onakvim kakvi smo, dok se trudimo da budemo bolji - zaključuje Jefimija.

(Novosti)
 
Natrag
Top