Znam ja što vas žulja što sam prevela i postavila ovo:
Samo da pokažem da ljudi koji vjeruju u Trojstvo vjeruju da je Isus jedinorodni Sin Božji, izvor katolik iz Amerike koji piše o povijest i vjeri:
Ako Krist nije bio Bog i Sin iz cijele vječnosti, onda Bog nije bio Otac iz cijele vječnosti. Arijanstvo tako uništava Božje očinstvo, pretvarajući kršćanstvo u oblik islama, koji je od početka otvoreno napadao kršćanski pojam Božjeg očinstva i praksu nazivanja Boga "Oče naš". Doista, ako Bog nije Otac, onda je naše usvajanje u Božju obitelj uništeno, jer nas više ne usvaja kao sinove i kćer u tijelo Boga Sina po Ocu punom ljubavi, već možemo postići ono što je Isus postigao vlastitim silama, a ne slobodnim darom posvojenja Božjom milošću.
Zato je arijanstvo bilo i u osnovi nespojivo s kršćanstvom i kompatibilno s okultnim, koje je u suvremenom svijetu proglašavalo prije svega slobodno zidarstvo. (Vidi encikliku ljudskog roda pape Lava XIII. iz 1884.) Okultizam u svim svojim sortama tvrdi u osnovi istu stvar kao i Arius: božanstvo se može postići; Božansko načelo je unutar svakog pojedinca, čekajući samo da bude aktivirano našim naporima na samopoboljšanju. Isus nije jedinstveni i vječni Sin Božji, već samo sin Božji koji je vlastitim naporima postigao "božanstvo". U tom smislu, Isus je samo primjer za nas. Ako je Isus Bog iz cijele vječnosti, onda mi ljudska bića možemo sudjelovati u njegovom sinovstvu samo kroz božanski dar milosti. Ako je Isus Krist poput Boga, onda mi ljudska bića možemo postići stanje božanstva kao što je on sam učinio, točno onako kako su razne okultne skupine tvrdile tisućljećima (tema o kojoj ću više pisati u budućnosti).
Jedna premisa usađuje ovisnost o Bogu koji priliči stvorenju. Drugi ulijeva božju neovisnost koja priliči Luciferovom ponosu. Doista, ne može se ne čuti odjek zmije u Vrtu: "Jer Bog zna da će vam se, kad je pojedete, oči otvoriti i bit ćete poput Boga ..." [Post 3:5]