Šta je novo?

Katastrofalno stanje u nauci

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.694
Katastrofalno stanje u nauci

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) danas je održan sastanak na kojem su učestvovali predstavnici SANU, univerziteta, naučnih instituta i Nacionalnog saveta za nauku, na kojem je ukazano na teškoće i katastrofalno stanje u nauci, što zahteva hitnu i dugoročnu akciju.

1.jpg

Na sastanku je odlučeno da se uputi pismo premijeru Ivici Dačiću za hitno rešavanje aktuelnih problema nauke i predloži da se organizuje sastanak na kome bi se kritički razmotrilo stanje nauke u Srbiji i predložili putevi dugoročnog rešenja u formiranju naučne politike Srbije.

Istaknuto je da brzopleti i improvizovani predlozi, koji remete ozbiljne napore u istraživanjima i otkrićima, i zamena tih bazičnih principa samo konceptom inovacija, neće doprineti napretku i stabilizaciji nauke i naučne politike, navodi se u saopštenju.

U uslovima ekonomsko-finansijske krize, koja je realna, SANU ne negira da je smanjenje javne potrošnje nužna mera.

Međutim, zbog nedovoljnih odobrenih sredstava za nauku u 2013. godini, realizacija započetih programa, međunarodna saradnja, uključivanje najtalentovanijih mladih ljudi u istraživanja nemoguće je realizovati, pa bi dodatno
smanjenje sredstava za nauku i tehnološki razvoj imalo nesagledive posledice, upozoravaju učesnici sastanka.

Izvor: FoNet
 
Top