Katarina Medici - otrovna zena

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
a29b6804d12e520753521f06db527acd_main.jpg


Majka poslednja tri kralja iz francuske dinastije Valoa - Katarina Mediči - rođena je u Firenci 1519. i nije imala ni tri meseca kada je ostala siroče. Odrastala je po manastirima i sa 14 godina se, posredovanjem pape Klimenta VII, udala za vojvodu od Orleansa koji je ubrzo postao i kralj Francuske Henri II. Posle njegove smrti ona je postala regent svog maloletnog sina Šarla IDž i posle njegovog punoletstva ostala je uticajna gotovo 20 godina.

Po rođenju je bila katolik, ali to je nije sprečavalo da sarađuje sa francuskim protestantima hugenotima. Jednu kćer udala je za španskog kralja, a drugu za hugenotu Henrija Navarskog. Kada je Šarlo IX počeo da sarađuje sa hugenotima Katarina se uplašila da će izgubiti svoj uticaj pokušala je da otruje admirala Kolinjia, ali sreća mu je bila naklonjena.

Zbog toga je organizovala masakr hugenota na dan Svetog Vartolomeja. Ova noć jedna je od najkrvavijih u istoriji Francuske, ali i sveta. Prethodno veče kapije Pariza su zatvorene, a tog 24. avgusta 1572. ubijanjem nekoliko desetina protestantskih vođa počela su ubistva. Smatra se da je te noći ubijeno oko 6.000 ljudi, ali ovaj masakr nije tada završen. Trajao je sve do 17. septembra i raširio se na celu zemlju a broj žrtava je, po nekim procenama dostigao 70.000. Zabeleženo je da su Katarina i njene sluge sa prozora posmatrale ubistva i uživale u njima.

Katarina Mediči poznavala je sve finese politike, u kojoj laži, prevare i ubistva nisu ništa neuobičajeno. Ona je posebno poznata po korišćenju otrova kojim je ubila mnoge ljude. Nadimak Trovačica nije zaradila slučajno. Još u Italiji naučila je da je otrove najbolje stavljati u meso i delove hrane, ali i na knjige.

Posle smrti Šarla 1574. na presto dolazi njen treći sin Henri III. na koga je imala samo delimičan uticaj. Ipak, ona tada nastavlja politiku kompromisa i dogovora. Ali, već se videlo da sledi pad dinastije. Još tokom njenog života Henri od Navare proglašen je naslednikom. Ipak, smrt svoga miljenika Henrija III Anžujskog nije dočekala. Umrla je od upale pluća nekoliko meseci pre nego što ga je Žak Klement 1589. ubio.

Izvor:Wikipedia
 
Natrag
Top