Katar spremio 150 milijardi € za SP

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Katar spremio 150 milijardi € za SP

Izvor: B92 | AK

Organizacioni komitet Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine planira da potroši preko 150 milijardi evra!

10681623804e692bf23adcd055837917_orig.jpg


Organizatori prvog Mundijala u nekoj arapskoj zemlji planiraju da izgrade potpuno nov grad Losail u kome će biti stadion na kojem će se igrati prva i poslednja utakmica na SP.
Poseban plan imaju i za ‘šminkanje’ glavnog grada Dohe, a biće izgrađeno i nekoliko hotela-brodova gde će biti smešteni malo imućniji navači reprezentacija učesnica.
Oko dve trećine pomenutih sredstava biće potrošeno na izgradnju novih velelepnih stadiona koji će biti klimatizovani i zatvarani po potrebi. Ti stadioni će nakon turnira biti razmontirani i poslati u zemlje za koje budu smatrali da su im najpotrebniji za razvoj fudbala.

Takođe, Katar će mnogo uložiti u nove puteve i aerodrome. Ova naftom bogata zemlja kandidovala se za Olimpijske igre 2020. i za SP u atletici 2017. godine.

Ali, Katar bi mogao da se nađe u nevolji i da izgubi Mundijal jer je predsednik FIFA Sep Blater pod velikim pritiskom da poništi tu odluku zbog velikih skandala oko korupcije u Svetskoj fudbalskoj federaciji.

Podsedimo, sledeće Svetsko prvenstvo u fudbalu biće održano u Brazilu 2014. godine, a četiri godine kasnije Mondijal će biti u Rusiji.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Katar: Nećemo alkohol na stadionima

Katar: Nećemo alkohol na stadionima

Izvor. B92, Tanjug | MJ


Organizatori Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. još nisu odlučili da li će na stadionima prodavati alkoholna pića, iako je to jedan od zahteva FIFA.

1218232194f4e2ef11ccd5597453815_orig.jpg

Dozvolu za prodaju alkohola u Kataru trenutno imaju uglavnom samo luksuzni hoteli, a strancima je potrebna posebna dozvola za kupovinu.

"Svi će moći dobro da se zabave i upoznaju katarsku kulturu. Ne vidim zašto bi se alkohol prodavao na stadionima", rekao je Hasan al Tavadi, generalni sekretar organizacionog komiteta Mundijala u Kataru.

Al Tavadi je naveo primer Engleske i još nekih zemalja gde nema prodaje alkohola na stadionima.

"Trenutno razgovaramo o ovoj temi sa predstavnicima FIFA. Verujemo da ćemo uskoro doći do rešenja koje će biti prihvatljivo za sve", zaključio je Hasan al Tavadi.

Neslaganje sa FIFA oko prodaje alkohola na stadionu imao je i domaćin Mundijala 2014. godine, Brazil. U ovoj zemlji zakon takođe zabranjuje prodaju alkohola na stadionima u cilju smanjenja rizika od nasilja na tribinama.

Neki od najvećih sponzora FIFA su proizvođači alkohola, pre svega piva, zbog čega je svetska kuća fudbala zatražila od Brazila promenu zakona.

Nakon višemesečne debate posebna parlamentarna komisija je usvojila ovaj zahtev, a ostalo je da novi akt, koji dozvoljava prodaju za vreme SP, prođe glasanje u donjem domu i Senatu, kao i da ga potpiše predsednica države Dilma Rusef.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Predsednik FA se izvinio Kataru

Predsednik FA se izvinio Kataru

Izvor. B92, Beta | MJ



Predsednik engleske Premijer lige Dejv Ričards izvinio se za svoje komentare u kojima je optužio FIFA i UEFA da su "ukrali fudbal".

2541891564f62230863650356608898_orig.jpg

Ovo nije bio jedini ispad Dejva Ričardsa na bezbednosnoj konferenciji koja se održava u Kataru.

"Izvinjavam se ako sam nekog uvredio. Želim da razjasnim da sam izražavao svoje lično mišljenje, a ne organizacije koju predstavljam. Hteo sam da se našalim, ali je jasno da to nije tako ispalo i iskreno žalim što sam ih izneo", navodi se u njegovom saopštenju.

70-godišnjeg Ričards je domaćinima u Kataru poručio da treba da ukinu zabranu prodaje alkohola na Svetskom prvenstvu 2022. godine.

"Ako ne dozvolite pivo na stadionima, to je kao da poručujete navijačima da ne dolaze", rekao je Ričards.

Kao šlag na tortu, ser Dejv je u muzeju islamske umetnosti upao u fontanu i prenet je u bolnicu na preglede.

Predsednik Boltona Fil Gartsajd otpratio ga je u bolnicu, a novinarima je kazao da Ričards uopšte nije pio alkohol, nego da je upao u fontanu kada su se ugasila svetla.

"Ugasili su svetla. Mislio je da je zakoračio na ravan mermer, ali mu je noga upala u vodu, posle čega je pao i ozbiljno povredio nogu. Svi navodi da je pio su besmisleni, tamo nema alkohola", rekao je Gartsajd.
 
Natrag
Top