Kasarne postaju stambeni blokovi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kasarne postaju stambeni blokovi

16. oktobar 2010. | 00:10 | Izvor: Novosti

Beograd -- Građevinska direkcija otpočela pregovore sa Vojskom o novim lokacijama za masovnu izgradnju stanova. Gradnja sledi u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu...

1jud5w.jpg


Država je odlučila da narednih godina izgradi milion kvadrata stambenog prostora, koje će po prihvatljivim cenama ponuditi građanima.

Taj posao u ime države odradiće Građevinska direkcija Srbije, koja je Ministarstvu za prostorno planiranje dostavila spisak mogućih vojnih lokacija za masovnu stanogradnju.

Osim vojnih kompleksa poput kasarne “4. juli” na Voždovcu gde izgradnja stanova kreće krajem meseca, prema najavi ministra Olivera Dulića, zidaće se kvadrati i u naselju “Dr Ivan Ribar” kao i na parceli IMT u novobeogradskom bloku 64. Tokom naredne godine i u ostalim gradovima Srbije otvoriće se brojna gradilišta.

Građevinska direkcija zainteresovana je za nastavak izgradnje stanova na vojnim lokacijama “Jugovićevo” u Novom Sadu i u kasarni “Stevan Sinđelić” u Nišu. Na parceli od 20 hektara u Novom Sadu predviđena je izgradnja ukupno 1.000 stanova.

Prema važećem ugovoru o suinvestiranju, Ministarstvu odbrane pripada 12,9 odsto izgrađenih kvadrata. Ukoliko bi se gradili stanovi gde je maksimalna cena kvadrata limitirana uredbom Vlade Srbije, onda bi procenat, koji pripada Vojsci za ustupljeno zemljište trebalo umanjiti, smatraju u Direkciji.

Ugovor o suinvestiranju postoji i za kasarnu u Nišu, gde površina parcele premašuje 30 hektara. Ugovorena je izgradnja sedam lamela sa ukupno 133 stana od kojih 8,5 odsto pripada Vojsci. Međutim, potencijal ove lokacije je ogroman, tako da je kroz dalju plansku razradu moguća izgradnja velikog broja stanova, ali bi procenat koji pripada Vojci trebalo da bude manji.

Na listi lokacija, koje je Direkcija spremna da preuzme je i novosadski “Mišeluk”. Za tu parcelu od oko dva hektara spremna je da ustupi 13 odsto izgrađenih stanova pod uslovom da se izmeni važeća planska dokumentacija, koja predviđa nisku spratnost i više javnih objekata.

Takođe, za kasarnu “Vojvoda Radomir Putnik” u Kragujevcu Direkcija bi ustupila osam odsto stanova, a isto toliko i za kasarnu “Ratko Mitrović” u Čačku gde je moguća izgradnja oko 25.000 kvadrata stambenog prostora. Za kasarnu “Petar Kočić” Ministarstvo odbrane bi trebalo da uradi projekat parcelacije i formira građevinsku parcelu gde je moguća izgradnja.

Isto treba uraditi i za kasarnu “Marko Orešković” u Nišu. Veliki potencijal ima i vojna lokacija od 160 hektara u Surčinu za koju bi trebalo da se urade planska dokumenta. Inače, Građevinska direkcija Srbije je sa Skupštinom grada Kruševca potpisala ugovor za nastavak izgradnje 168 stanova na lokaciji “Prnjavor 2”.

Banke stremne da učestvuju
Iz pojedinih banaka stižu najave da se pripremaju nove ponude za kupce kvadrata iz programa masovne stanogradnje. Mogućnost grejs perioda prva je najavila Erste banka, koja za klijente priprema ponudu da otplata kredita startuje tek po useljenju. Time kupci istovremeno ne bi plaćali i kiriju za stan u kojem žive kao podstanari i otplaćivali zajam. Ali, ovaj paket biće spreman tek kada ostali akteri uključeni u projekat masovne stanogradnje budu definisali određene tehničke detalje, a zavisiće i od programa subvencionisanih stambenih kredita za narednu godinu.

(B92)
 
Natrag
Top