Karlovac: Vanredno stanje, reke prete centru grada

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Karlovac: Sirene za opasnost, počela evakuacija
Zbog nabujalih reka u Karlovcu je došlo do izlivanja vode i plavljenja pa su se oglasile sirene za opštu opasnost, a stariji i nemoćni su evakuisani.

Izvor: Tanjug
252568950562015f8ee667541845271_v4_big.jpg
foto: Beta/Hina
Kupa u Karlovcu navire i preko osam metara. Gradski Štab za zaštitu i spasavanje na poslepodnevnoj vanrednoj konferenciji za novinare najavio je da bi vodostaj Kupe mogao dostići 804 centimetra, prenosi portal Jutarnji.

U 20 sati izmerena su 802 cm uz tendenciju porasta, nakon čega su se u gradu oglasile sirene za opštu opasnost. Rastu i vodostaji ostalih karlovackih reka.

Na terenu je oko stotinu profesionalaca i još 200 dobrovoljaca, dvadesetak starijih i nemoćnih je već evakuisano s područja koja su odsečena ili će to uskoro biti.

Građanima u ugroženim mesnim odborima i gradskim četvrtima podeljeno je 20 hiljada vreća s peskom. Gradonacelnik Damir Jelić se nada da se situacija iz septembra prošle godine neće ponoviti.

"Ovo je gore nego rat, ta voda samo navire, izvire, iz šahtova, od ko zna kuda, u sat vremena narasla je do ruba zida, a taj zid smo sad zazidali da nas brani od poplava", izjavila je za Radio Mrežnicu jedna stanarka iz karlovackog naselja Logorište.

Zbog brzog rasta vodostaja Une, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su vanredne mere odbrane od poplava.

Voda je prodrla do Staroga grada Zrinskih uz granicu s BiH, ali opasnosti za porodične kuće još nema. Osim postupnog rasta vodostaja Save, od danas su u porastu vodostaji Kupe i Une pa su u većini mesta uz reke proglašene redovne mere odbrane od poplava.

U sisačkom Pokuplju na kritičnim mestima nasipi se pojačavaju vrećama s peskom. Rastu i vodostaji u Lici.

U ličko-senjskoj Policijskoj upravi navode da je najkritičnije u podvelebitskom naselju Brušanima, gde se potok Suvaja izlio iz korita i poplavio nekoliko stotina metara državne ceste Gospić-Karlobag.

Još jutros su mnogi gradovi u Dalmaciji osvanuli poplavljeni, a bujice su tekle ulicama i nosile sve pred sobom. U popodnevnim satima postalo je kritično i u Zagrebu.

Poplavljena je šibenska riva, gradska biblioteka u Šibeniku, a takvo stanje je i u Vodicama i Tribunju gde nema dela grada i okoline koji nisu pod vodom, prenosi portal Index.

U Dubrovniku su, zbog jake kiše vatrogasci intervenisali više od 20 puta. I ostrvo Murter je celu noć bilo odsečeno od kopna, a obilne padavine najavljuju se i dalje na Jadranu.

Kritično je i u zaleđu, zatvorene su ulice, u Kninu je voda ušla u neke kuće.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Na području Karlovca kasno sinoć proglašeno je vanredno stanje, Korana i Kupa su nabujale preko noći, a počela je i izgradnja dodatnih nasipa, piše „Večernji“.

Izvor: B92 petak, 16.10.2015. | 08:36
5545442555620a0c5d07e8190628012_v4_big.jpg
Foto: Tanjug
"Jutarnji" piše da je prema prvim procenama u prigradskim naseljima pod vodom oko 400 kuća, da je u nekima voda i preko jednog metra, kao i da je ugrožen centar grada.

Kako navode, kuće ljudi koji tu žive poplavljene su pet puta za poslednje dve godine. Zbog svega sazvana je vanredna konferencija za medije u Stožeru za odbranu.

Vodostaj obe reke u toku noći prešao je 840 centimetara. Podsećamo, Gradski Štab za zaštitu i spasavanje juče je na konferenciji za medije najavio je da bi vodostaj Kupe mogao dostići 804 centimetra.

"Jutarnji" to i ističe, navodeći da su Hrvatske vode pogrešile u procenama talasa u Karlovcu i da “ih je priroda pobedila za 40 centimetara, ali da se ne zna konačni rezultat”.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić rekao je da se grad u ovoj situaciji brani sam i dodao da nije potreban angažman dobrovoljaca, odnosno građana kao prošle godine u majskim poplavama koje su pogodile čitav region.

“Večernji” piše da je u osam sati vodostaj Korane u Karlovcu iznosio 844 centimetara, dok je Kupa bila na 843.

Obzirom na to da su glavne saobraćajnice pod vodom, autobusi rano jutros ili uopšte nisu vozili ili je prevoz neredovan. Apeluje se na korišćenje alternativnih pravaca.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
U Karlovcu više nema opasnosti od poplava
Tanjug
Sirene su u subotu popodne u Karlovcu, uz šezdeset sekundi jednoličnog tona, oglasile prestanak daljih opasnosti od poplave, jer je vodostaj reka Korane i Kupe pao ispod osam metara, saopštile su karlovačke lokalne vlasti.

Nadolazeća opasnost je u četvrtak uveče bila proglašena na zahtev gradonačelnika Karlovca Damira Jelića, kada je vodostaj Kupe preššao osam metara, podseća Hina.

Vodostaji Korane i Kupe su i dalje u opadanju, pa večeras iznose 784 centimetra.
Voda se povukla iz oko 150 kuća u nekim predgrađima Karlovca, ali još je oko 150 kuća pod vodom, kao i desetak kuća u selima Donjeg Pokuplja.

Iz Državnog centra za odbranu od poplava za Hinu su saopštili da očekuju da će tokom nedelje vodostaji Kupe i Korane pasti ispod 750 centimetara, čime će odbrana od poplave preći u stanje "redovnih mera".
 
Natrag
Top