Karić dobio politički azil

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Izvor: 021
bogoljub_u_rusiji.jpg


Bogoljub Karić je dobio politički azil u Rusiji zbog čega neće moći da bude izručen Srbiji na osnovu poternice Interpola zbog sudskog procesa koji se vodi u vezi sa aferom "Mobtel", saznaje "Blic".

Srpsko Ministarstvo pravde je o tome obavešteno krajem prošle nedelje. Bivši vlasnik "Mobtela" i prvi čovek Pokreta "Snaga Srbije" osumnjičen je da je državu oštetio za oko 40 miliona evra.

Moskva je pre dve godine donela odluku i o pružanju azila Mirjani Marković i Marku Miloševiću, koji su takođe na poternici Interpola.
 
Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Karić građanin Rusije

Izvor: e-novine
thumbnail.php

Pod zaštitom majčice Rusije: Bogoljub Karić

Prema pisanju beogradskog lista “Blic” Bogoljub Karić je dobio politički azil u Rusiji i zato ne može da bude izručen Srbiji po poternici Interpola raspisanoj zbog sudskog procesa u aferi "Mobtel". Uprkos činjenici da je osumnjičen da je državu oštetio za oko 40 miliona evra, protiv bivšeg vlasnika “Mobtela” u Srbiji sudski proces nikada nije pokrenut dok mu je gotovo sva imovina na volšeban način otuđena

Istraga protiv 25 učesnika u aferi "Mobtel", među kojima su braća Bogoljuba Karića - Sreten, Dragomir i Zoran i njihova sestra Olivera Nedeljković, počela je sredinom januara 2006. godine. Karićima je stavljano na teret da su deo prihoda kompanije "Mobtel" preko preduzeća "Daki internacional" prebacivali na lične račune. Oni su do tada preko "Astra banke" na Kipru omogućili devizne kredite bez garancija kiparskom preduzeću "Jusiko", u vlasništvu Bogoljuba Karića.

Bogoljub i Sreten Karić se nijednom nisu pojavili pred istražnim sudijom jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju. Samo dan pre nego što je objavljeno da je protiv njega podneta krivična prijava, Sreten Karić je otišao u Specijalnu bolnicu za ortopediju i traumatologiju u Risnu, gde je ostao izvesno vreme "zbog neuroloških i problema sa cirkulacijom". Kasnije je otišao na lečenje u jednu moskovsku kliniku, nakon čega je i ostao u glavnom gradu Rusije.

Po uzoru na Mirjanu Marković i njenog sina Marka Miloševića, braća Karić su u februaru 2008. odlučili da zatraže azil od ruskih vlasti. Moskva je samo mesec dana pre toga donela skandaloznu odluku o davanju azila članovima najuže Miloševićeve porodice, koji su se u to vreme nalazili na poternicama Interpola.

Nakon što je pobegao iz Srbije u februaru 2006. Bogoljub Karić je u nekoliko navrata preko advokata sudu nudio kaucije. Poslednji put njegovi advokati su 2008. godine nudili 300.000 evra, ali je iz Ministarstva pravde odgovoreno da kaucija za odbranu sa slobode može da iznosi oko 14 miliona evra jer je to trećina sume za koju se sumnja da je Karić proneverio. Jedno vreme se oglašavao preko medija i najavljivao trijumfalni povratak, ali nakon prodaje "Mobtela" Karići su ostali bez imperije.

Reagujući na pisanje Blica Slobodan Homen je izjavio da Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo nikakav dopis o odobravanju političkog azila Bogoljubu Kariću u Rusiji.

"Poslednja informacija o kretanju Bogoljuba Karića datira od pre tri i po godine, a to je informacija da se on nalazi na teritoriji Ruske Federacije. Ta informacija je dobijena od ruskog ministarstva odbrane. Nakon toga nijednu zvaničnu informaciju nismo dobili, pa tako ni o dobijanju politčkog azila", kazao je Homen.

On je pojasnio da je politički azil čisto politička odluka koja prevazilazi pitanje prava, pravde i sudskih postupaka.

„Uobičajena je praksa da se o davanju takvog statusa ne obaveštavaju zemlje koje su predale međunarodnu poternicu", kazao je Homen.

Prema njegovim rečima, Interplova poternica za Karićem ostaje na snazi i čim se bude bude pojavio na teritoriji neke druge zemlje biće lišen slobode i verovatno isporučen Srbiji.

"Naravno za to treba sačekati da se pojavi u nekoj od zemalja za koje važi Interpolova potrenica", dodao je državni sekretar.

Prema izvorima Blica, boravak Karića u Rusiji teško se može nazvati skrivanjem jer "oni tamo uživaju svu zaštitu i nesmetano vode svoje poslove".
 
Natrag
Top