Karatisti Srbije osvojili titulu svetskog šampiona!
Muška ekipna selekcija ostvarila je najveći uspeh u istoriji ovog sporta u Srbiji
Srpski karatisti popeli su se na krov sveta! Muška reprezentacija naše zemlje osvojila je juče zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji na upravo završenom Svetskom prvenstvu u Beogradu, nakon što je u finalu savladala Azerbejdžan ukupnim rezultatom
3:1! Srbija je tako stigla i do četvrtog odličja na jubilarnoj 20. planetarnoj smotri u ovom drevnom sportu, ali je jučerašnji uspeh svakako najveći u istoriji karatea na ovim prostorima.
Izabranici
Predraga Stojadinova zablistali su juče pred nešto više od 6.000 gledalaca u beogradskoj "Areni", a na centralnom tatamiju glavnu reč su ponovo vodili Dejan Umićević i Slobodan Bitević, baš kao i dan ranije kada su osvojili zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Slobodan i Dejan potrudili su se da Srbija u finalu brzo i relativno lako stigne do vođstva od 2:0, Azerbejdžanac Rafael Agajev (takođe prvak sveta) smanjio je zatim rezultat minimalnom pobedom nad Dimitrijem Jerkovićem, ali je već u sledećoj borbi Nikola Jovanović osvojio odlučujući bod i obezbedio svojoj ekipi mesto u istoriji.
Ogroman uspeh
Selektor Stojadinov, koji je pre 15 godina i sam bio šampion planete, izjavio je posle jučerašnjeg trijumfa da je reprezentacija Srbije zasluženo stigla do najsjajnijeg odličja, podsećajući da su mnogi sumnjali u njegove izabranike, koji su još jednom pokazali da se na njih može ozbiljno računati.
- Šta da vam kažem... Ostao sam i bez glasa i bez komentara... Momci su napravili veliki uspeh, pokazali su koliko vrede i šta sve mogu da postignu. Ovo smo sanjali svi zajedno. Prvi put u istoriji srpskog ili jugoslovenskog karatea, osvojili smo zlatnu medalju u muškoj ekipnoj konkurenciji, što je najveći rezultat koji se može napraviti u ovom sportu. Sa prošlog prvenstva vratili smo se sa srebrom, tada su mnogi mislili da je to bila slučajnost i da je medalja možda i prerano osvojena, ali smo mi sada dokazali da smo sposobni za najveće domete. Čestitam mojim momcima, zaslužili su ovakav uspeh - rekao je Stojadinov posle meča.
Hendikepirani u finalu
Selektor Srbije posebno je apostrofirao uspehe Dejana Umićevića i Slobodana Bitevića, koji su uspeli da se oporave od teških nastupa u subotu, kada su osvojili zlata i u pojedinačnoj konkurendciji.
- Malo sam se plašio da li će njih dvojica uspeti da se emotivno podignu posle velikih uspeha u pojedinačnoj konkurenciji, zato sam i stavio njih dvojicu da se prvi bore, a oni su pokazali ogroman kvalitet, ozbiljnost i veliku želju da nastupaju za svoju zemlju. Bili smo i malo hendikepirani u finalu, pošto su se povredili Miloš Živković i Miloš Vuković, ali smo zajedno uspeli da prevaziđemo sve probleme i napravimo najveći uspeh u istoriji srpskog karatea - istakao je selektor Stojadinov.
Ovo je istorijski uspeh Srbije
Kapiten reprezentacije Srbije u karateu i dvostruki svetski šampion sa upravo završenog šampionata u „Beogradskoj areni" Dejan Umićević kaže da se odavno nije desilo da neka reprezentacija na istom prvenstvu osvoji dva zlata u pojedinačnoj i jedno u ekipnoj konkurenciji, zbog čega je istorijski uspeh naše zemlje još značajniji.
- Presrećan sam, osećaj je fenomenalan, mada verovatno ni sam još nisam svestan kakav smo rezultat napravili. Dugo sam u karateu, ali ne sećam se kada se poslednji put desilo da dvojica karatista osvoje po zlatnu medalju u pojedinačnoj, a onda još jednu u ekipnoj konkurenciji. To je ogroman uspeh ne samo za srpski karate, već i u širim okvirima. Obe medalje su mi podjednako drage, na obe sam izuzetno ponosan i ne bih da ih sada razdvajam - kaže šampion sveta u kategoriji preko 84 kilograma.
Umićević je posebno zahvalio beogradskoj publici, koja je proteklog vikenda u iznenađujuće pristojnom broju dolazila u „Arenu" da bodri naše reprezentativce.
- Mene publika nije iznenadila. Znao sam da u Srbiji ima mnogo ljubitelja karatea, verovao sam da će doći u pristojnom broju da nas gledaju, a možda sam malo iznenađen intenzitetom navijanja, naravno u pozitivnom smislu. Hvala svima koji su ovih dana bili u „Areni", svima koji su verovali u nas, jer bez njihove podrške ovo ne bi bilo moguće. Drago mi je što smo medalje osvojili baš pred našom publikom i nadam se da će to dodatno uticati na popularnost karatea u Srbiji - rekao je na kraju
Umićević.