Šta je novo?

Kao GETO: Kroz Knez Mihailovu posle ovih slika nećete prolaziti tako opušteno

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.574
Kao GETO: Kroz Knez Mihailovu posle ovih slika nećete prolaziti tako opušteno

24sata

Na išarane zgrade i zapuštene ulaze možda ste već toliko navikli da ih i ne opažate. Ali, ako zastanete i zagledate se malo, primetićete da čak i Knez Mihailova ponekad liči na geto.

Ruglo%20u%20Knez%20Mihajlovoj_230615_RAS%20foto%20Djordje%20Kojadinovic08_preview_1000x0.jpg

Zapušten ulaz, Foto: Đorđe Kojadinović

Ulaz jedne stambene zgrade smeštene između velelepne zgrade SANU-a, Instituta Servantes i Filološkog fakulteta toliko je zapušten, da stičete utisak da ste se obreli u nekom zaboravljenom delu Savamale. Gurnuli smo vrata i ušli u dvorište zgrade sa desetak stanova.

Uzalud smo zvonili. Nije bilo nikoga da nam ispriča zbog čega su se grafiteri navrzli na njihov ulaz i hoće li ikada zameniti vrata.

Jedna žena koja je odmarala u Knez Mihailovoj baš se zagledala u ovaj ulaz.

-Meni je to ružno, okrećem se da ne gledam, ako je moguće. Ali zapadne za oko, naravno. Za ovakvo pisanje sam nepismena i ne znam šta im znači da tako išaraju ulaz i kome to odgovara - pita se I. J.

U Opštini Stari grad kažu da i građani prijavljuju narušavanje izgleda zgrada.

- Inspektori na stanje u zgradama reaguju po prijavama, a dve prijave su prosleđene Republičkoj građevinskoj inspekciji koja je nadležna za postupanje kada su u pitanju zgrade pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika - objašnjavaju u Opštini.

Ruglo%20u%20Knez%20Mihajlovoj_230615_RAS%20foto%20Djordje%20Kojadinovic09_preview_1000x0.jpg

Fasade i ulazi u Knez Mihailovoj, Foto: Đorđe Kojadinović

Nedaleko odatle još jedan zapušteni ulaz. Nekada čuvena kafana i poslastičarnica “Grčka kraljica” je potpuno zapuštena, a umesto nekadašnjeg šarma pred šetačima je slika nemara: prozori i vrata izlepljeni su plakatima. Prolaznici se pitaju kako je moguće da se, ako već ne radi kafana, ne skrnavi fasada znamenit zgrade.

Prema najavama nadležnih, ova zgrada uskoro će ponovo zablistati.

- Opština Stari grad je u više navrata preduzimala mere iz svoje nadležnosti kako predmetni objekat ne bi predstavljao ruglo u centru grada. Na javnom nadmetanju je određen novi zakupac tog prostora, koji će u najkraćem roku početi sa privoiđenjem objekta nameni - kažu u opštini.

Još jedan ulaz u Knez Mihailovoj bode oči. I to baš pored turističko-informativnog centra. Ulaz je sporedni i deluje kao da vrata dugo nisu otvarana. U njemu je mesto našla baka koja dežura pored ulične vage. Sa sve svojim stvarima i kablovima.

Ruglo%20u%20Knez%20Mihajlovoj_230615_RAS%20foto%20Djordje%20Kojadinovic20_preview_1000x0.jpg

Fasade i ulazi u Knez Mihailovoj, Foto: Đorđe Kojadinović

-Nisam uopšte obratila pažnju na taj ulaz. To znači da se uklapa u sve - primećuje Danijela.

Vandali i huligani nisu poštedili ni fasade - navijači su ostavljali poruke, a “umetnici” potpise gde god im se za to ukazala prilika. Bez pardona. Nisu pošteđeni ni nekadašnji “Ruski car”, ni galerija “Progres”.

- Opština je više puta organizovala uklanjanje grafita. Međutim, rešenje ovog problema nije stalno uklanjanje novoispisanih grafita, nego kažnjavanje lica koja ih ispisuju, što je pre svega u nadležnosti policije i komunalne policije - kažu u opštini.

Ruglo%20u%20Knez%20Mihajlovoj_230615_RAS%20foto%20Djordje%20Kojadinovic15_preview_1000x0.jpg

Fasade i ulazi u Knez Mihailovoj, Foto: Đorđe Kojadinović

Još jedan detalj zapao nam je za oči. Ograda na gradilištu hotela u Rajićevoj prilično je neugledna.

- Da je ružno - ružno je. Moglo bi da bude i drugačije. Ovo je kao da smo negde na deponiji, a ne u centru grada - kaže prodavačica sladoleda Zorica Milinković.

Ruglo%20u%20Knez%20Mihajlovoj_230615_RAS%20foto%20Djordje%20Kojadinovic12_preview_1000x0.jpg

Fasade i ulazi u Knez Mihailovoj, Foto: Đorđe Kojadinović
Kako su nam kazali u opštini, povodom neuredne ograde komunalni inspektori su mandatnim kaznama i prekršajnim nalozima kažnjavali izvođača radova.
 
Top