Kandida: test, simptomi i načini liječenja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Candida: test, simptomi i načini liječenja


Odrediti nivo candide u organizmu možete uz pomoć medicinskih pretraga, koje mogu biti skupe i u nekim slučajevima nisu pouzdane. Najpouzdaniji medicinski test za candidu je test imunokompleksa i IG test.

Međutim, postoji i kućni test za candidu, nepoznatog porijekla, koji ljudi koriste već dugi niz godina da bi odredili razinu candide u organizmu. Test je jednostavan, besplatan i daje pouzdane rezultate.


Saliva_Candida_Test.jpg

Candida saliva test

  1. Prije nego li što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite ju kraj kreveta.
  2. Slijedeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu.
  3. Ne pokušavate skupiti u ustima velike količine sline, samo pljunite ono malo što imate u ustima nakon buđenja.
  4. Ostavite čašu na 15 minuta.
  5. Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu.
  6. Ako je vaša slina ostala na površini čaše, ili se otopila, sa Vama je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mjehurići zraka.
  7. Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide trake, koje se spuštaju prema dolje, ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost toga, da imate previše candide u organizmu.
  8. U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svome liječniku ili pokušate se riješiti candide na prirodan način.
Simptomi prekomjernog rasta candide u organizmu:

  • kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka
  • probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica
  • alergija, kihanje, začepljenje nosa, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma
  • alergija na hranu
  • kronični umor
  • simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, iritabilnost, slabo pamćenje i slaba koncentracija
  • problemi sa menstrualnim ciklusom
  • kožni osipi

Rastu candide pogoduje:

- liječenje antibioticima

- oslabljeni imunološki sustav
- upotreba kontraceptiva ili hormonske nadomjesne terapije
- prehrana bogata rafiniranim šećerom
- trudnoća
- dijabetes

Načini liječenja candide


- Citrofit
- Alkalna dijeta
- Soda bikarbona
- Anti-candida dijeta
- Češnjak (u kapsulama)
- Lactobacillus acidophyllus
- Candida Yeast (homeopatski pripravak)

Izvor: Alternativa




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kurkuma ubija kandidu i loše bakterije

Kurkuma 'ubija' kandidu i loše bakterije

Femina.hr 29.10.2010 13:22



Kurkuma je ime prekrasnog dugačkog ružičasto-zelenog cveta koji ste možda već nekom prilikom dobili na poklon, ali i ime začina koji se dobija od njegovog korena. Prah intenzivno žute boje jedan je od najlekovitijih začina na svetu, s mnogobrojnim koristima za zdravlje. Otkrijte...

Kurkuma je biljka iz obitelji tzv. ingvera, poznata još i pod nazivom žuti korijen. Potječe iz Indije i jedna je od osnovnih sastojaka curry praha, ali se u kulinarstvu često upotrebljava i samostalno, posebno kao dodatak jelima od riže, piletine, janjetine, mahunarki... Žuti prah dobiva se tako da se korijen skuha, osuši, oguli mu se koža, a nakon toga ga se samelje. Njegov je okus ljut i lagano gorak. Začin je žarko žute do narančaste boje i upravo on daje karakterističnu boju senfu.
Već stoljećima, kurkuma se, kao dio curry praha ili samostalno, koristi u azijskoj i indijskoj kuhinji, a posljednjih desetljeća postaje sve popularnija i na Zapadu. Nije tome razlog samo činjenica što kurkuma jelima daje odličan egzotičan okus, već i zato jer je vrlo dobra za zdravlje. U stručnoj literaturi napominje se kako je kurkuma jedan od najjačih nesteroidnih protuupalnih lijekova, protuupalno sredstvo sa svojstvom obnavljanja tkiva. Otklanja suvišnu sluz, ublažuje upalu u sinusima, pomaže iscijeliti te obnoviti nadražene stanice. Koristi se pri liječenju Chronove bolesti, kod sindroma iritabilnog crijeva te ulceroznog kolitisa. Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, kurkuma pomaže razvoju dobrih bakterija.
Kurkuma je učinkovita i protiv kožnih problema, poput čireva, ekcema i svraba, ali vjerojatno jedno od njenih najistaknutijih svojstava je djelovanje protiv gljivice kandide u crijevima. Kandida prirodno živi u crijevima, ali njena proliferacija tj. bujanje (uslijed prevelike konzumacije šećera, alkohola, pada imuniteta ili uzimanja kontracepcijskih pilula), može izazvati nadutost, plinove, proljev itd. Kod žena, kandida iz probavnog trakta lako prelazi na vaginalnu sluznicu pa postaje dosadan ginekološki problem. Zato, kupite kurkumu na tržnici i svakako je dodajte svojim jelima!



 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[h=1]Šta da jedete ako imate gljivice [/h]


Kandidijaza je najčešća gljivična infekcija koja se kod žene javlja u vagini ili ustima, a vrlo se lako prenosi na seksualnog partnera, bez obzira ima li on simptome ili nema.

news_10684.jpg


Uzrokuje je gljivica candida albicans koja se nalazi u našem telu – u probavnom traktu, ustima, vagini... Kao i većina drugih mikroogranizama, i ove gljivice traže "utočište" u našim crevima, a pod kontrolom ih drže tzv. dobre bakterije. Problem nastane kada
broj gljivica pređe broj gljivica u probavnom traktu, na primer kada je imunitet oslabljen, pod uticajem stresa, posle upotrebe antibiotika...

Od
velike pomoći kod držanja broja gljivica pod kontrolom može da bude i ishrana. S obzirom da se kandida hrani šećerom, bilo bi najkorisnije da izbegavate slatkiše i šećer u bilo kakvom obliku. Oduzmete li joj jedan od primarnih izvora hrane, organizam će se uspešnije odbraniti i izlečenje će biti brže.

Vaši obroci bi trebalo da se sastoje od 60 posto svežeg povrća, 20 posto proteina (birajte jaja, piletinu, ribu, soju i mahunarke), deset posto složenih ugljenih hidrata (zob, pšenica celog zrna, pasulj i pirinač) i deset posto svežeg voća (papaja ili ananas). Doduše, izbegavajte neke voćke zbog velike količine šećera koje sadrže (fruktoza). Takođe, za međuobrok odaberite probiotičke jogurte koji će se pobrinuti za "naseljavanje" dobrih bakterija u vašim crevima.

Ishrana protiv kandide uključuje i izbegavanje svih namirnica koje sadrže pivski kvasac. To znači da biste trebalo da se odreknete omiljene kombinacije: pice i piva, ali i hleba i peciva i alkoholnih pića generalno jer te namirnice olakšavaju razmnožavanje gljivice i povećavaju rizik od povratka infekcije. Isto važi i za laktozu, pa treba izbegavati mleko i mlečne prozvode, ali i neke vrste sireva koje sadrže kvasac i plemenitu buđ, piše Ordinacija.

* Izbegavajte kiselu hranu s niskim pH faktorom jer se u takvim uslovima gljivice hrane
* Preskočite kafu zbog kofeina
* U isranu dodajte probiotike i jogurte
* Izbegavajte beli hleb, kukuruz, zašećereni kornfleks i slatkiše.
* Povećajte unos svežeg povrća: brokolija, zelja, celera, krastavaca, zelene salate, luka, rotkvica, paradajza i sl. Takođe birajte beli luk, crni biberr, cimet, karanfiliće, kari, đumbir, muskatni orah i kurkumu.
* Izbegavajte cveklu, krompir i batat te kvasac (pivo, pečurke, kikiriki i pistaće).






Izvor: S media
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Ishranom protiv kandide: Šta sprečava širenje uporne gljivice






Ukoliko vam je dijagnostikovana kandida i imate prateće simptome kao što su osećaj slabosti, nadimanje ili slaba koncentracija, probajte da ishranom pomognete sebi.





20539_shutterstock_64111363_iff.jpg

Kandida je parazitska gljivica koja živi u svakom od nas u normalnim okolnostima. Nastanjena je u donjem delu creva i pod kontrolom je telesnog odbrambenog mehanizma, jer je to "prijateljska" bakterija koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira, aktivnost creva, piše makrobiotika.net.



Ako određeni broj faktora koincidira sa oslabljenošću ovih odbrambenih sistema, kandida se može proširiti i u druge delove utrobe, tako da ova benigna vrsta gljive počinje da se širi i napada sluzokožu. Kad se to dogodi ona hvata korena na sluzokoži organa za varenje, oštećuje je i tako mogućava prodiranje u krvotok delimično svarenih namirnica hrane, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi. Kad se to dogodi ne samo da se ova gljiva širi i gnezdi po našem telu nego izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice prodrle u krovotok. To dalje dovodi do slabljenja odbrambenog (imunog) sistema našeg tela.

3211_umor-foto01-Dreamstime_iff.jpg

Simptomi:
U toj fazi mogu se zapaziti vrlo različiti simptomi od kojih su posebno česti sledeći: teškoće sa varenjem, nadimanje i pojava gasova, proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija i anksioznost, zamor letargija, itd. migrena, i druge glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija itd.


Činioci koji omogućavaju širenje kandide na ovaj način su brojni. Najvažniji su:
- Korišćenje antibiotika. Oni naravno ubijaju štetne bakterije ali i one »prijateljske« koje kontrolišu kandidu u crevima;
- Korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju;
- Visok nivo šećera u telu i krvotok;
- Ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduje aktivnosti Candide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom;
- Svi drugi faktori koji slabe odbrambene (imune) funkcije. Tu spadaju česte infekcije kao što su one do kojih dolazi u slučaju upale moždane opne (sindrom zamora posle virusne upale)… Drugi činioci koji mogu smanjiti odbrambene funkcije organizma odnose se na toksično dejstvo teških metala, nedostatak nutritiva i opštu oslabljenost odbrambenih funkcija bilo da su rezučtat druge bolesti ili tekućeg alergijskog stanja.


22110_svgvozdje06-Shutterstock_iff.jpg

Prirodno lečenje:
Ukoliko postoji veza između zapaženih simptoma i korišćenja antibiotika, steroida ili pak unošenja velikih količina šećera, ili su u poslednje vreme postojala razna oboljenja ili su u toku virusne infekcije (herpes, Epstein-Barr sindrom, itd.) ili alergije, onda su svi izgledi da je reč o povećanoj aktivnosti kandide. Tretman se sastoji u strategiji da se ova gljiva liši njene prirodne ishrane šećerom i da se dodaju specifični nutritivi i supstance koje kontrolišu ili pak ubijaju kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje šest pa i više meseci. U toku prvih nekoliko sedmica simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljive u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo detoksifikuje.


Takav program zahteva:
- Izbegavanje unošenja u telo šećera u bilo kom obliku, uključujući i med. Tokom prvih nekoliko sedmica
- Treba izbegavati i unošenje voća, kako bi se još više smanjio nivo šećera;
- Izbegavanje hrane zasnovane na gljivama ili konzervirane hrane u većim količinama s obzirom da je telo verovatno već senzibilizirano na gljive i da se imuni sistem brže oporavlja ukoliko se izbegavaju ove namirnice;
- Izbegavanje svih namirnica koje se zasnivaju na procesima vrenja.


1500_web-aloja_dreamstime_-monika-adamczyk_kul.jpg
24733_vitamini-shutterstock_74115736_kul.jpg
24725_vest5-55181458_kul.jpg

Korisna je upotreba sledećih nutritiva:


- Biotin, odnosno vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno;
- Kompleks B vitamina dnevno u kapsulama koje ne sadrže gljivice;
- Beli luk – i on ima jako antigljivično dejstvo i treba slobodno da bude korišćen u hrani ili uziman u kapsulama;
- Kapricin (Capricin). To je masna kiselina ekstrahovana iz kokosovog oraha koja uništava gljivice, nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
- Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno zajedno sa vodom;
- Maslinovo ulje je efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu; dnevno treba uzimati najmanje jednu kafenu kašiku maslinovog ulja zajedno sa hranom;
- Vitamin C u dozama od 1 do 3 grama treba uzimati s obzirom da podstiče odbrambene funkcije.

Sva ova sredstva, zajedno sa ishranom koja treba u velikim količinama da sadrži namirnice bogate fibrinima (ovas, sveže povrće, integralne žitarice, sve vrste graška, semenke suncokreta, susama, bundeve) kao i odgovarajuću količinu proteina, pouzdano kontrolišu kandidu i istovremeno suzbijaju faktor zamora.






Izvor: Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Infekcije: Gljive se množe na toplom

Infekcije: Gljive se množe na toplom

Neke bolesti, ali i uzimanje antibiotika, mogu da dovedu do kandidoze. Kandida izaziva tegobe u crevima i genitalnoj regiji, ali i u usnoj duplji i ušnom kanalu

1.jpg

UZIMANjE antibiotika širokog spektra, šećerna bolest, hormonski poremećaji, ishrana bogata šećerima, ali i trudnoća, mogu da dovedu do razmnožavanja gljiva (najčešće iz roda Kandida) u crevima ili reproduktivnim organima, što dovodi do poremećaja varenja, dijareje, ili genitalne infekcije, odnosno kandidoze.

Tegobe koje ova gljiva može da izazove u crevima i genitalnoj regiji, takođe, može da izazove i u usnoj duplji, ali i u ušnom kanalu. Tačnije, svuda gde su ove gljive u manjem broju normalno nastanjene. Da bi se razmnožile i tako dovele do infekcije, gljivama je potrebna podloga - topla i vlažna sredina, kao što su koža i sluzokoža, ali i okidači: smanjenje imuniteta, bolesti ili uzimanje određenih lekova.
Doktor Dragana Ivanović, specijalista mikrobiologije sa parazitologijom i načelnik Centra za mikrobiologiju u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da se dijagnoza kandidoze potvrđuje nakon uzimanja adekvatnih uzoraka i njihovim pregledom u mikrobiološkoj laboratoriji, ali da infekcija pokazuje niz specifičnih simptoma, koji nekada podsećaju na bakterijsku infekciju:
- Umnožavanje gljiva roda Kandida dovodi mehaničkim i različitim imunološkim mehanizmima do pojave simptoma, kao što su bele naslage na jeziku i sluzokoži usta, nekad sa stvaranjem ranica, promena čula ukusa, uz otežano gutanje i crvenilo, svrab i ranice na uglovima usana („žvale“), suvi nadražajni kašalj bez iskašljavanja, ili sa oskudnim beličastim ispljuvkom, pojačana peristaltika creva (osećaj pretakanja) i dijareja, perianalni svrab, svrab, retko bol u spoljašnjem ušnom kanalu.

Ako je infekcija zahvatila genitalnu regiju pojaviće se beličasti vaginalni sekret koji ima izgled i miris sira, praćen svrabom i crvenilom, zatim vlaženje i svrab, eventualno bele naslage u pregibima kože, ili na glansu penisa. Kod odojčadi može da se javi osip glutealne ili ingvinalne regije.

- Kada se laboratorijski potvrdi, infekcija se leči sredstvima koja deluju lokalno, direktno na inficirano područje. U najvećem broju slučajeva nije potrebno koristiti antimikotike koji se resorbuju u krv. Razvoj rezistencije na antimikotike kod gljiva je, za razliku od bakterija, redak. To se uglavnom dešava kod imunokompromitovanih osoba. Samim tim, ispitivanje osetljivosti gljiva na antimikotike se po pravilu izvodi samo u slučaju invazivnih infekcija - objašnjava dr Ivanović.


U slučaju dijareje praćene umnožavanjem gljiva u crevima, preporučljivo je smanjiti unos hrane bogate jednostavnim, rafiniranim šećerima, ali i meda, voća i voćnih sokova. Dodatno se normalna flora digestivnog trakta može obnoviti pomoću probiotskih bakterijskih kultura koje se mogu naći u nekim vrstama jogurta, a u većoj koncentraciji u probiotičkim preparatima.


Doktorka Ivanović naglašava da retko može da dođe do prenošenja infekcije na drugu osobu, i tada je potrebno da kod inficirane osobe postoji oštećenje ili smanjena otpornost kože ili sluzokože.


ŠTA IZAZIVA INFEKCIJE

1. Do razvoja kandidoze usne duplje i grla može da dovede korišćenje kortikosteroidnih lekova, šećerna bolest, zatim česta upotreba antibakterijskih sredstava za ispiranje usta i prisustvo proteza i veštačkih materijala u usnoj duplji.

2. Gljivične infekcije spoljašnjeg ušnog kanala nastaju najčešće usled oštećenja zaštitnog sloja kože (štapićima za uši, zatim antibioticima, kortikosteroidima).


3. Poremećaj crevne flore i porasta broja gljiva u njima, može da izazove uzimanje antibiotika, hormonski poremećaji i ishrana bogata šećerima.


4. Faktori koji mogu dovesti do razvoja genitalne kandidoze su takođe uzimanje antibiotika širokog spektra, kortikosteroidnih lekova, dijabetes i trudnoća.

KO JE SKLON

DOKTORKA Dragana Ivanović napominje da se sklonost ka gljivičnim infekcijama, ako ne postoje poznati faktori rizika, može pripisati genetski determinisanim stanjem imunološkog sistema: - To je recimo slučaj kod hronične mukokutane kandidoze, oboljenja koje se nasleđuje samostalno ili u okviru drugih stanja, npr. autoimune poliendokrinopatije.

Izvor: Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mnogo okidača za kandidu

Najčešći uzrok preteranog širenja kandide je terapija antibioticima. Stres i te kako može da bude okidač infekcije

1_zps714e1bc4.jpg


IAKO se nalazi u našim crevima, kandida, ako se prekomerno proširi, izaziva brojne tegobe. Šta dovodi do bujanja ove gljivice?


* Pre svega, moderan način ishrane stvara savršene uslove za bujanje kandide, jer gljivicama treba šećer da bi se razmnožavale. Rafinirani ugljeni hidrati i industrijska hrana, rafinirane žitarice i alkohol pogoduju širenju kandide.


S druge strane, ishrana bogata šećerom dokazano oslabljuje imunitet pa zbog toga organizam lakše „popusti“ pred kandidom.


* Najčešći uzrok preteranog širenja kandide je terapija antibioticima. Oni uništavaju bakterije, kako loše, tako i one dobre, koje štite naše telo i nalaze se u crevima. Uzimanje probiotika može u određenoj meri da održi ravnotežu crevne flore i da spreči širenje kandide.


* Stres i te kako može da bude okidač infekcije kandidom, zbog kortizola, hormona koji oslabljuje imunološki sistem i povećava količinu šećera u krvi. Ovaj hormon, koji se luči prilikom stresa, na taj način „pomaže“ kandidi. Hroničan stres slabi nadbubrežne žlezde, koje su važan deo imunološkog sistema.


* I pilule za kontracepciju mogu da budu krivac za širenje infekcije kandidom. Želudac je vrlo osetljiv organ, a uzimanjem kontraceptivnih pilula može se narušiti krhka ravnoteža između mikroorganizama i gljivica koji potpomažu varenje hrane. Takođe, estrogen, koji je glavni sastojak pilula, podstiče razvoj gljivica.


* Srebrne plombe sadrže polovinu žive, otrovne za organizam. Čestice žive se oslobađaju dok žvaćemo, peremo zube, a ovaj otrov značajno slabi imunitet. Živa ubija dobre bakterije u crevima, pa je najbolje plombe sa živom zameniti.


* Hlor i fluor slično deluju na bakterije u crevima, uništavaju ih i dozvoljavaju kandidi da se širi.

(Večernje novosti)
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
9.jpg


Candida albicans bolest je modernog doba i vjerojatno ne postoji osoba koja nije osjetila njene negativne posljedice – cilj nam je pobliže objasniti neke od simptoma, uzroka, utvrđivanja, liječenja i posljedica infekcije Candidom albicans kako biste na vrijeme uspjeli spriječiti njeno “delinkventno ponašanje” u unutrašnjosti vašeg organizma.

Candida albicans je gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu, a može se pronaći u ustima, probavnom traktu, u ženskim spolnim organima, koži, itd.

No njezin rast uslijed brojnih čimbenika može izmaknuti kontroli i tada se pojavljuju infekcije, a u slučaju da se ne liječi širi se po čitavom organizmu sve do stanja kada je ona postaje nemjerljiva i time narušava cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Kako se Candida albicans ponaša u organizmu?

Zahvaljujući svojim korijenima Candida albicans se hvata za crijevni zid i ako tada nije zaustavljen njen rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crijevnom zidu. Rupice dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, toksinima, ali i samoj Candidi albicans ulazak u cirkulaciju te širenje po cijelom tijelu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati vrlo loše posljedice za cjelokupno psihofizičko stanje osobe.

Parazitski oblik kandide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Candida albicans proizvodi i jednu vrstu lažnog estrogena koji daje signal tijelu da ga ima dovoljno i time narušava prirodnu proizvodnju hormona, što ostavlja posljedice na endokrini sistem. Kada je razina šećera u krvi visoka, gljivica proizvodi etanol (alkohol), a nusprodukt aktivnosti gljivica je i acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se može zamijetiti u lošem zadahu iz usta. Infekcija kandidom dovodi i do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu; ometanje proizvodnje kolagena, oksidacije masnih kiselina, blokiranja normalnih živčanih funkcija i sprečavanja imunološkog sustava da se bori s infekcijama.

Kandida – septikemija najteži je oblik infekcije kandidom, a obilježena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovakve infekcije česte su kod osoba koje boluju od po život opasnih poremećaja. Jednom riječju Candidu albicans može se smatrati ozbiljnim neprijateljem koji često biva uzrok drugim poremećajima i bolestima i svakako bi je se trebalo držati pod kontrolom.

Zašto dolazi do infekcije kandidom?

Najčešći uzroci infekcije kandidom su: moderan životni stil, nepravilna prehrana, pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, lijekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonalna terapija, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela, prekomjerni unos alkohola, autoimune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odjeća, pretilost, a u rijetkim slučajevima može doći intravenski, kroz kateter ili kirurške rane.

Utvrđivanje kandide testovima

Prisutnost kandide može se dijagnosticirati pomoću testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na kandida ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica. Međutim, postoji i kućni test za candidu, koji ljudi koriste već dugi niz godina da bi odredili razinu kandide u organizmu. Test je jednostavan i besplatan, a često se pokazalo da je pouzdan.

Dakle, prije nego li što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite ju kraj kreveta. Sljedeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ostavite čašu 15-tak minuta. Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu. Ako je slina ostala na površini čaše, ili se otopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan. Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost da nosite previše kandide u organizmu. U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svome liječniku ili pokušate riješiti kandidu na prirodan način.

Simptomi prekomjernog rasta Candida albicans

Simptomi prekomjernog rasta kandide u organizmu: kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka, suha sluznica, alergije, kihanje, začepljenje nosa, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, suha usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, astma, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, alergija na hranu, snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i kronični umor, hladne ruke i stopala, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi s menstrualnim ciklusom, razni kožni osipi i veliki broj ostalih simptoma u direktnoj ili indirektnoj povezanosti.

Kako se riješiti Candide albicans?

Promjena načina prehrane i mjesec-dva stroge dijete te kombiniranje s drugim metodama poput hidrokolon terapije može se riješiti problem infekcije kandidom. Gljivice se hrane ugljikohidratima. U ugljikohidrate spadaju šećeri, škrob i vlakna s time da su vlakna neprobavljiva, što znači da ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to čine šećeri i škrob. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos upravo tih ugljikohidrata. Smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obroci bi trebali biti raznovrsni i nije ih dobro ponavljati više dana za redom.

Protokol protiv kandide – 5 koraka kojima ćete se riješiti Candide albicans

Uskratiti joj hranu uz Anti-kandida dijetu
Uništiti prekomjeran rast (citrofit, koloidno srebro, soda bikarbona, ulje origana, kokosovo ulje)
Izbaciti je iz organizma (hidrokolon terapija)
Izgraditi zdravu crijevnu floru (probiotici, kefir, kiseli kupus)
Ojačati organizam i imunitet (kokosovo ulje, probiotici, magnezijev klorid)
Kako to izgleda u praksi?

Dan započnite s limunadom koja potiče alkalnost organizma
Lepicol (probiotik s vlaknima) 30 minuta nakon limunade
Kroz dan uzmite žlicu kokosovog ulja
Magnezijev klorid (tijekom dana, ne uvečer), na 1 dcl mala žličica
Soda bikarbona, najbolje uvečer 2-3 h nakon večere kad je tijelo najkiselije
Hrana koju je potrebno izbaciti za vrijeme trajanja Anti-kandida dijete

Namirnice koje sadrže šećer i sve ugljikohidrate
Sokove, alkoholna pića, ocat, kavu i crni čaj
Sve žitarice i sve mahunarke (grahorice)
Sve vrste voća i sušeno voće
Krumpir, gljive i korjenasto povrće (cikla, mrkva i sl.)
Mlijeko i mliječni proizvodi (osim domaćeg kefira, jogurta i maslaca)
Kvasac, margarin i kupovni umaci (kečap, majoneza)
Suhomesnati i konzervirani proizvodi jer sadrže glutaminate, nitrite…
Mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca
Industrijske prerađene namirnice svih vrsta
Rafinirana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)
Vegetarijanska hrana koja je hrana dopuštena za vrijeme Anti-kandida dijete

Povrće koje raste iznad zemlje (osim gljiva)
Lakto-fermentirane namirnice (domaći kefir, jogurt i domaći kiseli kupus)
Maslac
Hladno prešana ulja – kokosovo, maslinovo, laneno i sezamovo ulje
Luk, češnjak, đumbir, kurkuma, začinsko bilje
Limun, avocado i zelene jabuke (granny smith)
Smoothie – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća
Orašasti plodovi i sjemenke u malim količinama (kikiriki ne)
Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, nezaslađeni kakao prah, stevija
Voda, biljni čajevi, limunada
Zamena za određenu hranu

Brašno možete zamijeniti svježe mljevenim orašastim plodovima i sjemenkama i kokosovim brašnom. Mliječne proizvode najbolje je izbaciti jer se oni dobivaju drugačijim postupkom, a ne prirodnom fermentacijom kao kefir koji je dozvoljen. Procesom fermentacije se teško probavljivi sastojci iz mlijeka (laktoza i kazein) razgrađuju, a zamjenu za mlijeko možete raditi od mljevenih badema. Kao zamjenu za krumpir koristite miksani karfiol ili brokulu, a umjesto tjestenine narežite rezance od tikvica ili patlidžana.

Kruh pecite od mljevenih orašastih plodova i sjemenki (sezamove i lanene sjemenke, bademi, lješnjaci..).

Salate možete raditi od dozvoljenih ulja s malo soli i sokom od limuna umjesto octa. Neke osobe ne raspoznaju glad od žeđi, ako niste sigurni pokušajte prvo s vodom. Anti-kandida dijeta režim je prehrane ne ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Jedite kad god osjetite glad i jedite koliko treba dok ne osjetite da ste siti.

Namirnice koje bi trebalo obavezno uvrstiti u prehranu za vrijeme trajanja Anti-kandide dijete su kokosovo i maslinovo ulje, češnjak, domaći kefir, kiseli kupus i alge.

Nemojte se odricati hrane, samo je mudro birajte!

Nakon što provedete dijetu i obavite testove polagano vraćajte neke od namirnica u prehranu (korjenasto povrće, voće, mliječne proizvode) no to činite postepeno. Uz to, na ovoj dijeti nema potrebe da budete gladni.

izvor : naturala.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jednostavni napitak protiv nabujale kandide

weF3jYV.jpg


Kako možemo prepoznati simptome prekomjernog rasta kandide u organizmu?

Slijedeći su pokazatelji: kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka, suha sluznica, alergije, kihanje, začepljenje nosa, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, suha usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, astma, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, alergija na hranu, snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i kronični umor, hladne ruke i stopala, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi s menstrualnim ciklusom, razni kožni osipi i veliki broj ostalih simptoma u direktnoj ili indirektnoj povezanosti.

Jeste li se možda prepoznali u ovome?

Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos upravo tih ugljikohidrata. Smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obroci bi trebali biti raznovrsni i nije ih dobro ponavljati više dana za redom.


Jednostavni napitak protiv kandide

Sve što vam treba je kvalitetan organski jabučni ocat.

Razmutite 1 žlicu jabučnog octa u čaši vode i pijte prije svakog obroka ili dva puta na dan, po mogućnosti na prazan želudac.

Ovo rapidno zaustavlja razmnožavanje kandide jer joj stvara neprijateljsko okruženje!

Istraživanja pokazuju da kiseline i enzimi u jabučnom octu pomažu eliminirati višak kandide u tijelu.

Za one s ozbiljnim problemima, simptomi se mogu pogoršati na početku uzimanja ovoga, ali to je zapravo dobar znak, iako neugodan.

Probajte!


Izvor: Atma.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Koju hranu izbjegavati na anti-kandida dijeti?

antikandida-prehrana287b769166522bfb.jpg


Mnoge vrste gljivica žive u ljudskom tijelu, uključujući i rod kvasaca poznat kao Candida.

Ovom rodu pripadaju stotine različitih vrsta gljivica, a najčešća je Candida albicans.

Ova gljivica je zapravo sastavni dio fiziološke flore na sluznicama zdravog organizma.

Obično se nalazi u gornjem dijelu dišnog sustava, u probavnom sustavu te na sluznici rodnice.

U normalnim razinama kandida nije opasna i vrlo rijetko izaziva zdravstvene probleme.

Međutim, nekontrolirano razmnožavanje ove gljivice se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima, poput:

  • glavobolje
  • kroničnog umora
  • poteškoća s koncentracijom i pamćenjem
  • bolesti kože, kostiju i zglobova
  • tegoba jetre, slezene i bubrega
Dr. Tullio Simoncini je povezao prekomjerni rast candide u organizmu s pojavom raka. Više o tome možete pročitati ovdje.

Koji su okidači za razvoj candide u organizmu?

Ovoj gljivičnoj infekciji posebno su skloni oboljeli od dijabetesa, osobe s oslabljenim imunitetom, osobe na hormonskim i antibiotskim terapijama, trudnice te osobe izložene visokim razinama stresa.

Ako konzumirate prekomjerne količine nezdrave hrane i pića, također imate povećani rizik od razvija candide.

Kako otkriti rast candide u organizmu?

Abnormalne razine candide mogu se dijagnosticirati putem nekoliko laboratorijskih pretraga, primjerice uzimanjem brisa grla, uzorka stolice ili pretragom seruma krvi.

Prije provođenja neke od ovih pretraga povećana prisutnost candide se može vrlo jednostavno otkriti i jednostavnim kućnim testom o kojemu više možete pročitati ovdje.

Prva i osnovna radnja koju treba poduzeti za izlječenje od kandide je čišćenje organizma i promjena prehrambenih navika.

Istine i mitovi o anti-kandida dijeti

Mnoštvo je različitih dijeta usmjerenih ka suzbijanju ove gljivice.

Neke od njih su pretjerano rigorozne te kao takve mogu biti prijetnja za zdravlje, budući da su određene namirnice ipak prijeko potrebne za normalno funkcioniranje organizma.
Primjerice, pravilo većine anti-kandida dijeta je suzdržavanje od voća, mnogih vrsta povrća, žitarica i mliječnih proizvoda.

Također, gotovo sve anti-kandida dijete strogo zabranjuju konzumaciju čak i malih koncentracija prirodnih šećera (primjerice iz voća), budući da se kandida "hrani" šećerima, odnosno da je visok udio šećera pogodan za njezin rast.

No, u krugovima stručnjaka alternativne medicine se sumnja u dobrobiti ovakvog načina prehrane.

Primjerice, zdravi domaći mliječni proizvodi ne predstavljaju pretjeranu prijetnju za oboljele od kandidijaze i da se ne bi trebali deklarirati kao strogo zabranjene namirnice.

Također, apsolutno suzdržavanje od šećera, čak i prirodnih, nije dobro za općenito zdravlje čovjeka te takva dijeta može prouzročiti više štete nego koristi.

Koja pravila moram slijediti na anti-kandida dijeti?

Sljedeća pravila prehrane pogoduju suzbijanju kandide, a istovremeno ne predstavljaju opasnost za vaše zdravlje.

Zabranjene namirnice su:

  • rafinirani šećer i proizvodi koji ga sadrže
  • rafinirane žitarice
  • proizvodi koji sadrže gluten
  • procesirana i brza hrana, umjetna sladila
  • kvasac
  • hidrogenizirane masti i ulja
  • kofein, čips, kava, alkoholna pića
  • gazirani napitci i energetski napitci
  • industrijske prerađevine i proizvodi krcati aditivima
Namirnice koje nisu u potpunosti zabranjene, ali ih svakako treba umjereno konzumirati su:
  • mahunarke
  • škrobasto povrće,
  • med
  • sušeno voće i voće s visokim glikemijskim indeksom
Dopuštene namirnice su:
  • fermentirana hrana i probiotici
  • sjemenke i orašasti plodovi
  • bezglutenske integralne žitarice
  • voće s niskim udjelom šećera
  • povrće
  • namirnice s visokim udjelom vlakana
  • ekstra djevičanska ulja i maslaci
  • biljni čajevi
  • gljive
  • hrana bogata omega-3 kiselinama
  • himalajska sol
  • papar, kurkuma, đumbir.
Osobito se preporučuje povećana konzumacija češnjaka, propolisa, cimeta, origana, ružmarina, majčine dušice te maslinovog i kokosovog ulja, zbog njihovog snažnog antigljivičnog djelovanja.

Opasnost od prirodnih šećera: mit ili istina?

Suprotno uvjerenjima modernih nutricionista, alternativni liječnici vjeruju da se prirodni izvori šećera, poput voća ne bi trebali potpuno isključiti iz jelovnika kod osoba oboljelih od kandidijaze.

To naravno ne znači da bi trebali doslovno navaliti na izvore prirodnih šećera, ali voće s niskim udjelom šećera svakako je dobrodošlo.

Dakle, voće s velikim udjelom šećera poput primjerice banana, dinja, grožđa, lubenice i kruške, zatim sušeno voće te prirodne voćne sokove, poželjno je konzumirati u manjim količinama.

Istovremeno se preporučuje konzumacija voća s niskim glikemijskim indeksom.

Gljivica kandida za svoj rast i razmnožavanje treba šećer, zbog čega će putovati kroz crijeva u potrazi za njim.

Ako ga ne pronađe, probit će crijevni zid i prijeći u krvotok kako bi pronašla neophodan izvor hrane, što je sa zdravstvenog gledišta vrlo nepoželjan scenarij.

Potpuno uklanjanje prirodnih šećera (poput voća i meda) iz prehrane, kod osoba s kandidom može zapravo pogoršati problem i uzrokovati sustavno širenje ove gljivice.
Osim toga, šećerna dijeta će podići hormone stresa, koji iscrpljuju nadbubrežnu žlijezdu, smanjuju hormone štitnjače i opterećuju organizam.

Prvih nekoliko mjeseci bez šećera dovest će do gubitka težine i eksplozije energije.

Međutim, nakon tog razdoblja hormoni stresa će oslabiti funkcionalnost štitnjače, što će rezultirati usporenim metabolizmom, umorom i debljanjem.

Leaky gut sindrom - najčešći uzrok rasta kandide

U novije vrijeme stručnjaci sve više upozoravaju na tijesnu vezu između rasta kandide i sindroma propusnosti crijeva.

Oni smatraju da je upravo ovaj sindrom jedan od najčešćih uzročnika "divljanja" kandide.

Sindrom propusnosti crijeva (eng. leaky gut) je poremećaj kojega karakterizira povećana propusnost crijevne stijenke.

Drugim riječima, uslijed slabljenja crijevne stijenke, na crijevima nastaju male rupice kroz koje neprobavljena hrana, bakterije, gljivice, virusi i toksini prodiru u krvotok.

Ovaj poremećaj ne samo što pogoduje rastu kandide, već pospješuje i razvoj brojnih bolesti.

Više o sindromu propusnih crijeva možete pročitati ovdje.

Većina osoba s kandidom ima određeni stupanj propusnosti crijeva - koji doprinosi razmnožavanju ove gljivice i koji je zapravo polazna točka "kandida problema".

Prvi korak u suzbijanju bujanja kandide je liječenje ove neugodne probavne tegobe, odnosno jačanje crijevne stijenke.

Liječenje uključuje čišćenje organizma, povećan unos probiotika te općenito promjenu prehrambenih navika.

Promjena prehrambenih navika podrazumijeva izbjegavanje hrane i pića koja oštećuju crijevne stijenke i koja pospješuju propusnost crijeva.

To se prije svega odnosi na procesiranu hranu prepunu aditiva i konzervansa, GMO hranu, škrob, rafinirane žitarice, namirnice koje sadrži gluten, meso, industrijske mliječne proizvode te napitke poput kave, alkohola, gaziranih pića te svih ostalih namirnica koje su neprijatelji crijevne flore.

(Alternativa za Vas)
 
Natrag
Top