Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Kamin za svaki stan

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
#1
Kamin za svaki stan

2090125009_da2587981b-284x360.jpg
016.jpg


Kamin kao ognjište, kroz vekove je evoluirao i menjao svoj izgled prilagođavajući se raznim stilovima. Nekada je bio centralni izvor toplote, a danas uglavnom služi kao dopunski izvor toplote. Njegovo prisustvo u enterijeru čini prostor prijatnim, romantičnim i oplemenjuje ga.


12-copy-284x384.jpg
7-284x330.jpg


Kamin je u prostoriji zauzimao centralno mesto, iz razloga-grejanja, i to je uvek bilo mesto okupljanja porodice.


10-284x284.jpg
wittus-fireplace-stove-cubic-1-284x290.jpg

41-284x181.jpg
modern-fireplace-examples-1-554x368-284x188.jpg


Razvoj materijala i tehnologije u potpunosti je promenio klasičan izgled kamina. Kamini su unapređeni na svim poljima: tehnološki, estetski, funkcionalno… Uz to su postali i ekološki prihvatljiviji. Mogu se savršeno uklopiti u enterijere stilom, bojom, materijalom, oblikom i veličinom.

e2e6ac1a79-284x378.jpg
yx-284x354.jpg


Danas se kamin može staviti u sred prostora, na zid ili može visiti u prostoru… Ima i mobilnih koji se mogu naći u svakom delu prostorije.


conmoto-balance-fireplace-1-284x189.jpg
we-284x189.png

Interior-design-Remodelling-Contemporary-House-320Apollo-by-Tyler-Gourley-Utah-284x189.jpg
Minimalist-Contemporary-Living-Room-Design-with-Fireplace-870-284x230.jpg


Na tržištu postoje razni tipovi kamina: kamin na drva, plin ili električni. Ložišta kamina mogu biti otvorena ili zatvorena. Za koji će te se model odlučiti zavisi od različitih faktora.


3-284x372.jpg
4732616b65c0-284x353.jpg


U uređenju enterijera sve se češće mogu videti i lažni kamini. Oni su svojim izgledom verodostojne kopije pravih kamina, samo bez funkcije. Ukoliko vam dodatno grejanje nije potrebno, a želite ovaj atraktivni i šarmantni detalj u prostoru možete se odlučiti i za lažni kamin!


2585677547_b6f7be69e8-284x284.jpg
15-284x284.jpg


Za izradu lažnog kamina može poslužiti niša u zidu. Gornji deo niše se može zatvoriti gips-kartonskom pločom ili nekim drugim materijalom, a u donjoj zoni se ostavi otvor. Otvor koji bi služio za ogrev u slučaju pravog kamina, u ovom slučaju može biti zgodno mesto za držanje figura, vaza i sličnih detalja.

hd35-284x233.jpg
bc554c08404c-284x189.jpg


Lažni kamin se može napraviti i na ravnom zidu tako što se dozida ispupčeni deo zida do određene visine u kojem će se naći otvor kamina. Rešenje može biti i horizontalno pa se u sklopu isturenog zida može pojaviti i mesto za odlaganje drva ili sedenje.


swe-284x191.jpg
yyy-284x221.jpg


Košara ili mesto za držanje drva za ogrev može vizuelno pojačati atraktivnost ovakvog kamina u prostoru i napraviti ga što uverljivijim. Na gornjoj ploči kamina se mogu držati svećnjci, cveće ili uramljene slike.Izvor: Enterijer.rs

 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
#2
Kamini za svaki dom

Kamini za svaki dom

T Portal 02.11.2010 11:42

189177_a.jpg


Iako se ljubitelji kamina neće odreći ugođaja klasičnog kamina koji se loži drvetom, nove generacije kamina na biogoriva predstavljaju odlično rješenje za sve one čiji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogućnost ugradnje klasičnih kamina

Raznovrsni dizajn kamina pruža mogućnost odabira željenog modela i stila koji će se uklopiti s načinom uređenja postojećeg interijera – klasičnog ili modernog.

aec1dfc0a0555940c6afc2026ed65d3c.jpg


Biokamini se lože bioetanolom, a produkti sagorijevanja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, čađu ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti ikakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid, a kada se ne koriste u funkciji kamina, izgledaju vrlo dekorativno. Proizvode se u različitim oblicima i dimenzijama, pa su kao takvi prikladni i za vrlo male stambene prostore.

Biokamini se izrađuju od vatrootpornih materijala, a prilikom kupovine kod ovlaštenih prodavača dobit ćete i potrebne certifikate o sigurnosti takvog proizvoda. Najčešće se izrađuju od obojanog, nehrđajućeg i brušenog nehrđajućeg čelika bojanih odabranom bojom iz RAL palete, vatrootpornog stakla te drva, koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.


O dimenziji kamina ovisi kapacitet spremnika za bioetanol, a time i vrijeme gorenja. Kapacitet je najčešće do dvije litre, a vrijeme gorenja tri sata, što je sasvim dovoljno za ugodno večernje druženje. Postoje i veći spremnici, koji vrijeme gorenja produžavaju do šest sati. Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu. Svaki model kamina ima definiranu minimalnu površinu prostorije u koju se može smjestiti, pa prilikom odabira obratite pažnju na ovaj važan detalj.


Kamini na bioetanol mogu biti za vanjsku i unutarnju upotrebu. Ovisno o modelu, ne moraju biti fiksirani na zidu, već slobodnostojeći, pa se mogu premještati u različite dijelove prostora ili različite prostorije. Budući da su mobilni i ne griju prostor, poseban efekt stvaraju na terasama, vrtovima ili balkonima u vrijeme kada se još može sjediti vani. Na taj način u proljeće ili ranu jesen kada klasični kamini najčešće još nisu u upotrebi, možete uživati u plamenim ugođajima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.


Bioetanol je gorivo koje sagorijevanjem ne proizvodi štetne produkte. Ono otpušta toplinu, paru i ugljični dioksid koji se ne pojavljuje u većoj količini nego što ga proizvodi ljudsko disanje. Osim toga, iz ovog razloga su propisane minimalne kvadrature prostorija za smještaj kamina na bioetanol. On nema mirisa i potpuno je biološki proizvod koji se dobiva iz obnovljivih sirovina. Gotovo sve zemlje Europske unije znatno su povećale proizvodnju bioetanola u posljednjih deset godina, koji svoju primjenu ima i u drugim područjima. On je potpuno bezopasan i praktičan za kućnu upotrebu goriva za biokamine.

Kamini na bioetanol mogu biti različitih oblika - u potpunosti izgledati kao klasični kamini ili biti moderni i inovativni u svom načinu oblikovanja i korištenja u prostoru. Pojedine modele možete premještati i postavljati kao dekoraciju na klub stolić, komodu ili druge elemente u prostoru. Na taj način kamin postaje postolje plamena, koje može biti otvoreno, dekorativno ograđeno žicom ili drugim materijalima te djelomično ili u potpunosti ograđeno staklom. Modeli s plamenikom zaštićenim vatrootpornim staklom preporučljiv su odabir za obitelji s malom djecom.


Neobični modeli kamina djeluju skulpturalno, pa svoju aktivnu ulogu imaju i u vremenu kada se ne koriste kao kamini. U to vrijeme se mogu dodatno dekorirati kamenjem, cvijećem ili suhim granama te tako dobiti novi izražaj u prostoru. Iako je klasični kamin nenadmašan u stvaranju ugođaja u prostoru, biokamini stvorit će romantične i tople ugođaje i u vašem domu.


7d4c586e7ac0206461f13acd4bf1df00.jpg


Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu. 

Top