Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Kamate pojele više od tri hiljade penzija

P

PYC

Član
Vlada priznala gubitke PIO


Kamate pojele više od tri hiljade penzijaIzvor: Blic Tijana Veselinović | 02. 12. 2010. - 00:02h | Foto: S. Pašalić

BANJALUKA - U informaciji o stanju u penzijsko-invalidskom osiguranju u RS Vlada priznaje da je postojeći sistem neodrživ. Da bi penzijski sistem funkcionisao optimalno, izračunali su, potrebno je da na jednog penzionera dolazi najmanje tri radnika. Međutim, u RS nekoliko godina taj odnos je jedan penzioner prema 1,15 osiguranika.

Fond PIO


“Ovakav sistem ne odgovara penzionerima koji su nezadovoljni visinom penzija, ni poslodavcima koji smatraju da je stopa doprinosa previsoka, ali ni Republici koja će, ako se postojeći trendovi nastave, a što je više nego izvesno, morati da iz budžeta sve više finansira deficit u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja”, navodi se u informaciji.

Taj deficit u Fondu PIO se pokriva i sa kratkoročnim kreditima od banaka. Nije poznato koliko je kredita uzeto, ali je obelodanjeno da je za šest meseci ove godine Fond platio više od milion KM na ime kamata, što je skoro duplo više nego u celoj 2009. Dakle, Fond je bankama za kamate platio 3.125 prosečnih penzija.


Vlada navodi da je zbog sličnog stanja u poslednjih dvadesetak godina većina država reformisala tradicionalni sistem penzijskog osiguranja kako bi se prilagodili novim demografskim okolnostima i izbegli eventualne krupnije poremećaje. Tvrde da se uobičajeno prve promene odnose na pooštravanje uslova za sticanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Drugim rečima, Vlada RS ne vidi drugi izlaz nego da pokuša da spase postojeći sistem tako što će uskoro da ukine ili da smanji iznose za neka privilegovana prava koja se finansiraju iz Fonda PIO i da predloži produženje starosne dobi ili radnog veka za odlazak u penziju. Aktuelni zakon je definisao opšti uslov za penzionisanje - 65 godina života i najmanje 20 godina staža ili 40 godina radnog staža bez obzira na godine života, a za žene 60 godina života i 20 staža ili 35 staža bez obzira na godine života.


Međutim, predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da povećanje starosne granice ili radnog veka - ne dolazi u obzir.


“Nikada nećemo prihvatiti produženje bilo kojeg roka odlaska u penziju i ovaj stav smo spremni da branimo svim oblicima sindikalne borbe”, poručuje Mišićeva.


Kakve će promene uslediti znaće se do kraja prvog tromesečja 2011. godine.
Ono što je poznato jeste da definitivno neće biti uveden drugi stub penzionog osiguranja, kako je ocenjeno u zaključcima NSRS.


Fond PIO izgubio spor

Viši privredni sud u Banjaluci u maratonskom sudskom sporu između Poštanske štedionice i Fonda PIO RS, koji traje od 2001. godine i odnosi se na jednostrani raskid ugovora o isplati penzija preko Poštanske štedionice, presudio je u korist Poštanske štedionice, kao tužitelja u ovom sporu.
Presudom se obavezuje Fond PIO RS da isplati 1.867.624 KM na ime jednogodišnje provizije Poštanskoj štedionici koja je jednostranim raskidom ugovora bila onemogućena da i dalje obavlja isplatu penzija. Sa zateznom kamatom i troškovima, presuđeno je da Fond PIO isplati Poštanskoj štedionici ukupno 3.771.022 KM. Fond PIO je uložio vanredni pravni lek na ovu presudu - reviziju kod Vrhovnog suda RS.


Sve veća izdvajanja

Koliko je postojeći penzioni sistem neodrživ dovoljno govori podatak da se iz godine u godinu povećava svota iz budžeta RS za Fond PIO. Alarmantno je da je iz budžeta RS za pola ove godine Fondu prebačeno 17,7 miliona KM, što je za 4,4 miliona KM više nego u celoj 2009.
 
Top