Kako životinje predviđaju zemljotres

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kako životinje predviđaju zemljotres


Tanjug |

Naučnici tvrde da stene u zemljinoj kori ispuštaju čestice koje reaguju u kontaktu sa podzemnim vodama i životinje koje žive u blizini mogu da osete te promene



LONDON - Životinje mogu da osete hemijske promene u podzemnim vodama koje se dogode uoči zemljotresa, što bi, kažu naučnici, moglo da objasni bizarno ponašanje životinja pre katastrofe.
Tim naučnika istraživao je ove hemijske efekte nakon što su videli koloniju žaba kako beži iz svoje bare u italijanskom gradu Akvila, svega nekoliko dana pre zemljotresa 2009, prenosi BBC.
Naučnici navode da stene u zemljinoj kori navodno ispuštaju čestice koje reaguju u kontaktu sa podzemnim vodama i životinje koje žive u blizini mogu da osete te promene i tako "predvide" kada će stene "skliznuti" i izazvati zemljotres.

Tim, predvođen naučnicima sa britanskog Otvorenog univerziteta, nada se da će njihova hipoteza inspirisati biologe i geologe da zajedno rade kako bi otkrili na koji način životinje mogu da pomognu ljudima da vide neke od znakova zemljotresa koji sledi.
Žabe iz Akvile nisu prvi primer čudnog ponašanja životinja pre velikih seizmičkih događaja. Kroz istoriju su se pojavljivali izveštaji o zmijama, žabama i ribama koje su se neobično ponašale pre zemljotresa.
U Kini 1975. godine ljudi su primetili veliki broj zmija kako izlaze iz svojih skrovišta mesec dana pre nego što je zemljotres pogodio Haičeng. Ovo je bilo naoročito neobično jer su zmije izašle tokom zime kada hiberniraju i kada je izlazak na temperature ispod nule sigurna smrt za ove reptile.

Ono što predstavlja problem je što su zaista veliki zemljotresi prilično retki tako da je nemoguće proučavati događaje koji ih najavljuju. Naučnici se, međutim, nadaju da će žabe iz Akvile pomoći u tome.
Biolog Rejčel Grant proučavala je akvilsku koloniju žaba za svoj doktorat. Prema njenim rečima stotinak žaba je za tri dana potpuno nestalo iz svoje bare a nekoliko dana kasnije usledio je zemljotres.
Ona je svoje obzervacije objavila u "Žurnalu zoologije" i nekoliko dana posle toga usledio je poziv iz američke svemirske agencije NASA koja je proučavala hemijske promene koje se dogode kada su stene pod velikim stresom i koji su se pitali da li su te promene povezane sa masovnim egzodusom žaba.
Njihovi laboratorijski testovi sada su potvrdili da ove promene ne samo što su povezane, već da zemljina kora direktno utiče na hemijski sastav bare u kojoj su žabe živele u to vreme.
Naučnici sada rade na temeljnom testiranju mehanizma promene hemijskog sastava i nadaju se da će, ako uspeju da razumeju sve veze, to pomoći u smanjenju žrtava zemljotresa.
 
Natrag
Top