Šta je novo?

Kako životinje podnose nevreme?

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Kako životinje podnose nevreme?
[/h] Izvor: Beta

Šabac, Jagodina -- Lovci kraljevačkog udruženja svakodnevno hrane divlje životinje ugrožene smetovima, dok je Šabac utočište jate galebova koji su se preselili sa zamrtnute Save.

Stotine ptica u Šabcu rasporedile su se po gradskim pijacama, parkovima, i na mestima određenim za bacanje smeća.
Rečni alasi u Šapcu pretpostavljaju da je razlog "seobe ptica" snegom prekrivena deponija, koja se nalazi uz reku, a na kojoj se galebovi hrane. Led je prekrio i oko 70 odsto površine reke Save kod Šapca.
U tom gradu preko Save se peške poslednji put prelazilo 1984. godine, a 1929. su preko leda vozile kočije.

Lovci kraljevačkog udruženja se svakodnevno pešice probijaju kroz smetove planinskih masiva sa hranom za životinje i ptice čiji je opstanak ugrožen zbog visine sneženog pokrivača, rekao je danas predsednik lovačkog Udruženja Kraljevo, Uroš Đoković.

On je kazao da lovci hranu za divljač nose u rančevima zbog zavejanih planinskih puteva Gledića, Kotlenika, Ccemerna, Radočela i Golije.

"Bojimo se nenadoknadivih šteta i sve činimo da pomognemo životinjama u našim lovištima, a divlje svinje su u ovakvim vremenskim uslovima najugroženija vrsta jer upravo ovih dana bi trebalo da počne njihovo prašćenje", kazao je Đoković.

Predsednik kraljevačkog lovačkog uruženja naveo je da je srna takođe bremenita u ovom periodu, ali da ima posebnu sposobnost da sačuva plod, i najlakše se snalazi za hranu u postojećim vremenskim uslovima.

Za prehranu sitne divljači lovci na kočeve pobijaju klipove kukuruza kako bi životinje došle do hrane, dok se da bi napunili postojeće hranilice, sa mukom probijaju kroz smetove.


[h=2]Jagodina: Žirafa dobro utopljena[/h] Radnici Zoološkog vrta u Jagodini, pošto su temperature danima ispod nule, svakoga dana moraju da razbijaju led koji se stvara na površini bazena sa fokom kako bi ona mogla da diše.

Iako fokama pogoduju niske temperature i hladna voda, led mora da se razbija jer foka pod vodom može da izdrži 20 minuta, a onda mora da uzme vazduh, rekao je veterinar zoo vrta Vladimir Jovanović.

"Svakog dana razbijamo led koji se ponovo uhvati za dva do tri sata, a svakog drugog dana ga izbacujemo iz bazena. Temperatura vode je minus šest stepeni", naveo je Jovanović i dodao da se prošle zime voda u bazenu nije ledila.

Druge životinje su u zimovnicima i štalama poput žirafe, majmuna i zmija koje se dodatno zagrevaju.

"Temperatura u štali, gde je smeštena žirafa Jovanča, je oko 16 stepeni. Ostale životinje su u svojim zatvorenim kavezima, i povremeno izlaze. Svim životinjama je pojačana hrana zbog hladnoće", napomenuo je Jovanović.

Pored foka, niske temperature gode bengalskim tigrovima, američkom bizonu i berberskim ovcama, koje su na otvorenom.
 
belja91

belja91

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
I foke muku muče sa zimom u Srbiji

[h=2]I foke muku muče sa zimom u Srbiji
[/h]Radnici Zoološkog vrta u Jagodini, pošto su temperature danima ispod nule, svakoga dana moraju da razbijaju led koji se stvara na površini bazena sa fokom kako bi ona mogla da diše.Iako fokama pogoduju niske temperature i hladna voda, led mora da se razbija jer foka pod vodom može da izdrži 20 minuta, a onda mora da uzme vazduh, rekao je veterinar zoo vrta Vladimir Jovanović.

"Svakog dana razbijamo led koji se ponovo uhvati za dva do tri sata, a svakog drugog dana ga izbacujemo iz bazena. Temperatura vode je minus šest stepeni", naveo je Jovanović i dodao da se prošle zime voda u bazenu nije ledila.

Ženka foke u jagodinskom zoo vrtu je stara tri godine, a tokom zime je aktivnija nego leti. Zbog hladnoće joj je pojačana ishrana.

Druge životinje su u zimovnicima i štalama poput žirafe, majmuna i zmija koje se dodatno zagrevaju."Temperatura u štali, gde je smeštena žirafa Jovanča, je oko 16 stepeni. Ostale životinje su u svojim zatvorenim kavezima, i povremeno izlaze. Svim životinjama je pojačana hrana zbog hladnoće", napomenuo je Jovanović.

Pored foka, niske temperature gode bengalskim tigrovima, američkom bizonu i berberskim ovcama, koje su na otvorenom.

Da životinje koje žive slobodne u Srbiji imaju problema sa talasom hladnoće potvrđuje i slučaj galebova u Šapcu.

Naime, sneg i zamrznuta Sava kod Šapca doveli su do toga da se jata rečnih galebova presele u centralne delove tog grada.

Stotine ptica rasporedile su se po gradskim pijacama, parkovima, i na mestima određenim za bacanje smeća.

Rečni alasi u Šapcu pretpostavljaju da je razlog "seobe ptica"snegom prekrivena deponija, koja se nalazi uz reku, a na kojoj se galebovi hrane.Led je prekrio i oko 70 odsto površine reke Save kod Šapca.

U tom gradu preko Save se peške poslednji put prelazilo 1984. godine, a 1929. su preko leda vozile kočije.

životinje.rs
 
belja91

belja91

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
I lavovi izašli na grudvanje!

[h=2]I lavovi izašli na grudvanje!
[/h]Nekim stanarima „Vrta dobre nade“ u Beogradu arktički uslovi savršeno odgovaraju, dok drugi jedva čekaju kraj oštre zime.Reporteri „Alo!“ posetili su zoo-vrt i sreli se sa zimogrožljivim lavovima, koji spavaju u toplim prostorijama, ali su ipak iskoristili priliku da se danju grudvaju, ali i velikim belim tigrom Kanom, otpornim na zimu. Debeli minus najviše smeta slonici Tvigi, koja je umorna od zime.

Kao pravi ponosni domaćini, u vrtu su nas prvo dočekali pauni, šepureći se baš onako kako se to od njih očekuje. Za njih nema zime, ali je nekim njihovim komšijama obezbeđeno čak i podno grejanje.

- Azijski slon, gospođica Tvigi, po ovom vremenu ne izlazi jer je hladno, a i nebezbedno je jer može da se oklizne i padne. Optimalna temperatura za ovu slonicu je oko 15 stepeni - kaže Nađa Radović, zaposlena u zoo-vrtu.

Pored slonice, u nezavidnoj situaciji su i krokodili i aligatori, za koje je ova temperatura ubistvena.

- Životinjama iz ekvatorskog dela, kao i Afrike i Australije, veoma smeta ovakvo vreme. Reptili su svakako najugroženiji i temperatura u prostorijama u kojima oni borave treba da bude od 25 do 30 stepeni, tako da njima dogrevamo prostor - kaže Radovićeva.

Najradosnije životinje u zoo-vrtu videli smo u bazenu u kojem se kupaju foke, koje su, zajedno sa medvedima, retke životinje koje ovako niske temperature čine presrećnim.

Alo!
 
Top