Kako zaraditi na kriptovalutama?

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209
Već neko vreme pratim članke o kriptovalutama jer me zanima tematika, ali nisam znala da ima toliko načina za zaradu. Mislila sam da je rrudarenje jedini, kad ono...
Evo jednog sjajnog članka o tome:

Kako zaraditi na kriptovalutama?

kako-zaraditi-na-kriptovalutama.jpg


Iako najpoznatija kriptovaluta – Bitcoin postoji već 10 godina još uvek se postavljaju skeptična pitanja „kako zaraditi na kriptovalutama?“. Sklone su fluktuacijama, vrtoglavim padovima i usponima vrednosti, pa se čini izuzetno teško ostvariti realnu dobit. Kriptonovac može da donese visoku zaradu ako se pravilno i ozbiljno pristupi poslovanju na kriptoberzi.

Želimo da vam ovim tekstom predstavimo osnovne načine zarade na kriptovalutama, koje su smernice za ostvarivanje veće dobiti i minimiziranje gubitka. Opširnije o svemu ovome čitajte u nastavku teksta.

Zarada za najbržeg majnera - rudarenje (mining)

Sistem poslovanja kriptovaluta je u principu sličan za svaku valutu tako da su najčešće potrebne osobe koje se takmiče za najbrži upis transakcije u knjigu svih transakcija (kod Bitcoina ona se naziva blockchain (blokčejn)). Za najbržeg majnera predviđena je nagrada od sistema, ali i od osoba koje žele da se transakcija obavi. BTC valuta vredi 8.900 €, a nagrada od sistema za prvog majnera je 12 jedinica BTC. Zarada je ogromna pa je i motiv snažan.

Ostale valute vrede mnogo manje, ali naš je savet da cenite svako uvećanje kriptonovca koliko god vam se to činilo malim. Zašto? Zato što su kriptovalute sklone iznenadnim skokovima vrednosti:
  • 2010.godine BTC vredi negde preko 6 eur
  • 2013.godine BTC vredi preko 800 eur
  • 2017.godine BTC prelazi vrednost od 16.000 eur
Rudarenje je način da se uveća broj jedinica kriptovalute koju posedujete, a na taj način, posredno, imate veći potencijal da ostvarite realnu zaradu. Treba naglasiti da je rudarenje izuzetno komplikovan i teško ostvariv način uvećanja jedinica. Nosi i ozbiljne prepreke:
  • Potrebna je sofisticirana, izuzetno skupa kompjuterska oprema
  • Potrebno je znanje za rad na njoj
  • Ovaj proces troši ogromnu količinu struje (svi kompjuteri za majnovanje troše električne energije koliko i 2.5 miliona ljudi)
  • Korišćenje kompjutera u ovom procesu izaziva CO2 zagađenje jednako ukupnom zagađenju Repubilka Irske, Novog Zelanda i Mađarske, pa je globalna šteta velika
Da biste shvatili o kakvim razmerama potrošnje govorimo dovoljno je prisetiti se da su 2018.godine majneri sa Kosova izazvali veliko crplljenje električne energije sa zajedničke evropske mreže što je dovelo do kašnjenja digitalnih časovnika po gradovima Evrope.

Ovo je tipičan primer da najveći broj ljudi koji se bave majnovanjem (rudarenjem) dolazi sa teritorija koje imaju nisku cenu struje, pa tako imaju i veću zaradu na kriptonovcu.

Zarada putem trgovine kriptovalutom

Slobodno možemo reći da je za ozbiljno trgovanje na berzi potrebno dobro analitičko znanje, dosta promišljanja i vreme, pa se mnogi odlučuju da im ovo bude stalan posao.

U situaciji velikih promena vrednosti, učesnici na kriptoberzi analiziraju kretanja i trude se da predvide skokove vrednosti i strmoglave padove jer je kod virtuelnih valuta sve u dobrom tajmingu. Evo i primera za dobar tajming: te čuvene 2017.godine BTC je u januaru vredeo nešto preko 800 eur, da bi u decembru premašio 16.000 eur! Jasno je da su sposobna lica zaradila jako puno na razlici u vrednosti između trenutka kupovine i trenutka prodaje!

Bilo bi dobro da pre prodaje proučite grafikone kretanja vrednosti digitalne valute. Profesionalci pokušavaju da pronađu obrasce u kretanju pa imaju razne (interesantne) nazive za grafikone i njihov izgled : šema glava i ramena, sveća, trostruki pik i trostruki pad…

Vi svakako možete dati nalog posredniku za kupoprodaju kriptovaluta da vam proda kriptonovac kada cena dostigne određeni iznos, ali ako želite da stalno uvećavate realnu vrednost bolja je varijanta sistem kupovine i prodaje u pravom trenutku.

Koliko god bili stručni, pogrešno predviđanje se dešava i vrlo je često. Možda je dobar savet da trgovanju kriptovalutama pristupite svesni da se sve može izgubiti u nekoliko loših poteza.

Budite svesni rizika jer su vrednosti nestabilne. Poslednja takva situacija je bila u martu 2020. uzrokovana velikim obimom prodaje BTC što je dovelo do toga da joj se vrednost prepolovi na 4000 eura. Pad nije potrajao pa sada, u septembru 2020. godine, vredi duplo više.

Manje poznati načini sticanja kriptonovca

Investiranje

Ako imate višak sredstava i razmišljate o dugoročnom ulaganju razmislite i o investiranju u kriptovalutu. Za razliku od trgovanja, ovo je način da se sredstva ostave na duži period,uz rizik, ali sa šansom za veliku zaradu i uvećanje investicije.

I ovde je bitan tajming povlačenja sredstava. Neki generalan savet bi bio, barem za investiranje u Bitcoin, da se ne podleže masovnoj histeriji i da se sredstva izvlače kada je BTC u padu. Do sada se pokazalo da se Bitcoin uvek oporavi i vrati se na visoku vrednost

U inostranstvu veliki investicioni fondovi se uključuju na kriptoberzu i svojim članovima tako uvećavaju vrednost investicionih jedinica. Potencijalna zarada motiviše dovoljno da se preuzme rizik plasiranja sredstava u vidu virtuelnih novčanih jedinica.

Partnerski marketing (affiliate marketing)

Pošto je Google ograničio reklamiranje kriptonovca, ako posedujete web sajt možete dozvoliti oglašavanje na svojoj stranici i biti plaćeni u kriptonovcu. Ovo je odličan sistem „zarađivanja sa strane“ uz postojeće poslovanje na web stranici.

Posao za frilencere

Može biti deo partnerskog marketinga gde pored reklama možete pisati i blog na temu promocije kriptonovca ili pak pisati kao „slobodnjaci“ frilenseri za inostrane platforme. Na oba načina ste plaćeni u kriptovaluti pa imate šansu da uvećate svoj fond.

Dobijanje besplatnih jedinica

Ovaj sistem se naziva airdrop i može se definisati kao „biti na pravom mestu, u pravo vreme“.

Moguće je zaraditi bonus/besplatne jedinice kriptovalute ako se odrade pojedini zadaci vezani za platforme kriptonovca.

Prihvatite kriptovalutu kao sredstvo plaćanja

Ako posedujete neki posao koji uključuje trgovinu, kao način za ostvarivanje veće zarade dozvolite plaćanja digitalnom valutom vaše robe ili usluga. Microsoft, Apple, hoteli, putničke agencije…su dozvolile trgovanje kriptonovcem.

Zaključak

Iz svega navedenog jasno je da postoje brojne finese koje utiču na to da se može zaraditi više ili manje na kriptovalutama. Bitno je da pristupite sa jednakom ozbiljnošću kao da je reč o učestvovanju na bilo kojoj berzi realnih novčanih tokova ili vrednosti.

Skeptičnih ima i dalje, ali je činjenica da se kroz kriptovalute može zaraditi mnogo više nego ulažući u druge investicije.

Da li ste vlasnik neke kriptovalute, da li bi bili? Da li bi vam to bio dugoročan sistem ulaganja ili način za brzu zaradu i povlačenje sredstava? Čekamo vaše komentare ispod ovog teksta!

Izvor: Firme iz Srbije
 
Učlanjen(a)
11.05.2014
Poruka
19
Kako zaraditi? Vrlo tesko hahaha. Evo ja sam kupio pre par dana oko 15.000 OMI za 200usd...sad sam negde na 140usd...pa cekam da skoci vrednost..
 
Učlanjen(a)
07.10.2014
Poruka
28
Treba ganjati altove. Ko je uložio barem 10€ u AAVE prije pola godine, do danas bi fino profitirao.

1617040892931.png
 
Učlanjen(a)
13.04.2021
Poruka
2
MIB coin je interesantan. Majna se samo na mobilnom. Ima ga vec na dve mjenjacnice. Trenutna vrednost mu je 6 satosija ili 0.00000006 BTC. Ko ima neki mobilni da mu lezi sa strane moze ga uposliti. 24/7 i tako 30 dana da majnate na jednom mobilnom zarada je sitna, nekih 3-5$ zavisi od hashratea. Ali ako poraste na mjenjacnici za godinu dve nije za baciti.
 
Učlanjen(a)
07.10.2014
Poruka
28
MIB coin je interesantan. Majna se samo na mobilnom. Ima ga vec na dve mjenjacnice. Trenutna vrednost mu je 6 satosija ili 0.00000006 BTC. Ko ima neki mobilni da mu lezi sa strane moze ga uposliti. 24/7 i tako 30 dana da majnate na jednom mobilnom zarada je sitna, nekih 3-5$ zavisi od hashratea. Ali ako poraste na mjenjacnici za godinu dve nije za baciti.
Na koje dvije mjenjačnice je izlistan MIB coin?
 
Natrag
Top