Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Kako uzgojiti ananas od ploda

 • Začetnik teme Nostradamus
 • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
#1
Zašto kupovati GMO hranu kada možete proizvesti svežu i zdravu u svom dvorištu?

Uzgajanje svoje hrane je 'in' danas. Postoje dva razloga za ovo: imaćete hranu bez pesticida i uštedećete dosta novca. Sve više ljudi shvata ovo i umesto dekorativnih biljaka u baštama počinje da gaji organsko voće i povrće.

Pošto je potrebno početi sa nečim, nudimo vam pomoć sa vašim prvim ananasom. Uz malo pažnje, može porasti u predivnu biljku koja će donositi ukusne plodove.
ananas_uzgoj_01.jpg
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
#2
Za početak, donosimo vam neke činjenice sa kojima bi ste trebali biti upoznati pre sađenja ananasa:

 • Ananas je bromeliada, pa nikada neće rađati seme.
 • Ananasu ne treba mnogo vode, pa ne preterujte. Biće mu dovoljna mala količina za uspešan rast.
 • Ananas voli toplotu i osunčanost ali može da raste i u senci.
 • Ananas nema veliki koren pa mu ne treba puno kvalitetne zemlje što može biti ušteda.
 • Ananasu treba blago kisela zemlja, koju većina bašti ima, tako da možete iskoristiti zemlju iz svoje bašte za saksiju u kojoj će ananas rasti.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
#3
Šta je potrebno za gajenje ananasa:

 • plod ananasa bilo koje veličine
 • mala staklena posuda sa vodom
 • saksija
 • zemlja za sađenje
Uputstvo:

Korak 1: Kupite lep i zreo ananas. Uverite se da je plod zdrav i da nema mekih površina na svojoj kori. Preporuka je da se kupi organski uzgojen ananas pa ćete i vi imati svoj prvi organski ananas.

Korak 2: Operite plod, pa ga položite na stranu na dasku za sečenje.

Korak 3: Odsecite gornji, zeleni deo ananasa zajedno sa 2,5 - 5 cm slatkog, zelenog mesa. Ostavite taj deo par dana na suncu da se prosuši. Uklonite spoljašnje tvrde listove a ostavite unutrašnje. Zatim stavite krunu u malu staklenu posudu napunjenu sa 1 cm čiste vode tako da donji deo ploda bude u vodi a lišće iznad.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
#4
Korak 4: Postavite staklenu posudu sa plodom na osunčano mesto, pored prozora ili u bašti. Ostavite ga da stoji najmanje 2 nedelje. Menjajte vodu svaki drugi ili treći dan. Voda treba da odstoji pre zamene da bi iz nje ispario hlor.

Korak 5: Druge nedelje, kruna će pustiti korenje i biti spremna za sađenje. Pripremite odgovarajuču saksiju sa zemljom u koju ćete posaditi biljku.

Biljku treba zalivati tek toliko da zemlja bude blago vlažna. Preporučuju se da biljka bude izložena suncu bar 6 sati svakog dana. Ostatak vremena treba da bude u kući ili u senci.

Posle godinu dana ananasu će saksija postati mala tako da ga treba presaditi u veću ili ga presaditi u dvorište ili baštu.
Prve plodove možete očekivati za 12 meseci a u nekim slučajevima i ranije.
 

Top