Kako uzgojiti ananas od ploda

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Zašto kupovati GMO hranu kada možete proizvesti svežu i zdravu u svom dvorištu?

Uzgajanje svoje hrane je 'in' danas. Postoje dva razloga za ovo: imaćete hranu bez pesticida i uštedećete dosta novca. Sve više ljudi shvata ovo i umesto dekorativnih biljaka u baštama počinje da gaji organsko voće i povrće.

Pošto je potrebno početi sa nečim, nudimo vam pomoć sa vašim prvim ananasom. Uz malo pažnje, može porasti u predivnu biljku koja će donositi ukusne plodove.
ananas_uzgoj_01.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Za početak, donosimo vam neke činjenice sa kojima bi ste trebali biti upoznati pre sađenja ananasa:

  • Ananas je bromeliada, pa nikada neće rađati seme.
  • Ananasu ne treba mnogo vode, pa ne preterujte. Biće mu dovoljna mala količina za uspešan rast.
  • Ananas voli toplotu i osunčanost ali može da raste i u senci.
  • Ananas nema veliki koren pa mu ne treba puno kvalitetne zemlje što može biti ušteda.
  • Ananasu treba blago kisela zemlja, koju većina bašti ima, tako da možete iskoristiti zemlju iz svoje bašte za saksiju u kojoj će ananas rasti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Šta je potrebno za gajenje ananasa:

  • plod ananasa bilo koje veličine
  • mala staklena posuda sa vodom
  • saksija
  • zemlja za sađenje
Uputstvo:

Korak 1: Kupite lep i zreo ananas. Uverite se da je plod zdrav i da nema mekih površina na svojoj kori. Preporuka je da se kupi organski uzgojen ananas pa ćete i vi imati svoj prvi organski ananas.

Korak 2: Operite plod, pa ga položite na stranu na dasku za sečenje.

Korak 3: Odsecite gornji, zeleni deo ananasa zajedno sa 2,5 - 5 cm slatkog, zelenog mesa. Ostavite taj deo par dana na suncu da se prosuši. Uklonite spoljašnje tvrde listove a ostavite unutrašnje. Zatim stavite krunu u malu staklenu posudu napunjenu sa 1 cm čiste vode tako da donji deo ploda bude u vodi a lišće iznad.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Korak 4: Postavite staklenu posudu sa plodom na osunčano mesto, pored prozora ili u bašti. Ostavite ga da stoji najmanje 2 nedelje. Menjajte vodu svaki drugi ili treći dan. Voda treba da odstoji pre zamene da bi iz nje ispario hlor.

Korak 5: Druge nedelje, kruna će pustiti korenje i biti spremna za sađenje. Pripremite odgovarajuču saksiju sa zemljom u koju ćete posaditi biljku.

Biljku treba zalivati tek toliko da zemlja bude blago vlažna. Preporučuju se da biljka bude izložena suncu bar 6 sati svakog dana. Ostatak vremena treba da bude u kući ili u senci.

Posle godinu dana ananasu će saksija postati mala tako da ga treba presaditi u veću ili ga presaditi u dvorište ili baštu.
Prve plodove možete očekivati za 12 meseci a u nekim slučajevima i ranije.
 
Natrag
Top